Архів
Вівторок,
9 серпня 2022 року

№ 28 (19972)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Нова фаза протистояння

Михайло ВЕДМІДЬ.

Окупанти продовжують поливати вогнем і позиції ЗСУ, й житлові квартали українських населених пунктів. Щодня під обстрілами загарбників гинуть мирні мешканці міст, містечок і сіл, особливо на Сході та Півдні України. Такі терористичні дії російських військ не мають жодного виправдання і засуджуються цивілізованим світовим товариством, яке вимагає відповідного покарання тих, хто чинить воєнні злочини.

ВТІМ, у російських порушників всіх міжнародних конвенцій стосовно правил і звичаїв ведення війни знайшлись адвокати. Як не дивно, серед них опинилась і колись шановна організація Amnesty International. Міжнародні правозахисники заявили, що винними в загибелі цивільних людей в Україні є не тільки російські збройні сили, а й військовослужбовці ЗСУ, які, мовляв, облаштовують свої позиції у житлових кварталах, зокрема у школах та лікарнях, і таким чином перетворюють їх на військові цілі противника.

Як вам «логіка» так званих правозахисників? Захотілося їм стати, як той казав, святішими від Папи Римського? В Офісі президента України після публікації скандального звіту наголосили, що життю українців загрожує лише російська армія, а заяви Amnesty Internationaє не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії росії проти України. Таким чином, міжнародна організація стала рупором кремлівської пропаганди. Хто б міг таке уявити?

Та повернімося на фронти неоголошеної війни, яка, за даними британської розвідки, незабаром змінить свій вектор: «Війна росії проти України ось-ось увійде в нову фазу, коли найважчі бої перемістяться на лінію фронту завдовжки приблизно 350 кілометрів, що тягнеться на південний захід від Запоріжжя до Херсона». Зазначається також, що російські підрозділи зосереджуються на півдні в очікуванні контрнаступу ЗСУ або готуючись до можливого штурму.

Військовий експерт Олег Жданов у контексті актуальної ситуації на фронті наголосив, що Збройним силам України, що дислокуються на півдні, ймовірно, доведеться дещо почекати з контрнаступом через малі обсяги поставок Заходом зброї. Він певен: у російських військових мало шансів на успішний наступ на криворізькому, запорізькому та миколаївському напрямках. На думку експерта, окупантам необхідне припинення вогню до кінця серпня, аби провести на окупованих територіях «референдуми», бо під час ведення бойових дій вони не проводяться. Україні ж, за словами Жданова, для формування своєї переговорної позиції зараз потрібна перемога на полі бою.

Що ж до останніх подій на геополітичному «фронті», варто відзначити візит президента Туреччини Ердогана у Сочі на перемовини з путіним та візит спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі до Тайваню. Кожна з цих неординарних подій, які матимуть наслідки для міжнародної політики в цілому й «українського питання» зокрема, заслуговує на окремий аналіз і висвітлення. Якщо ж коротко, то зустріч у Сочі тривала близько чотирьох годин, однак наразі інформації, що сторони обговорювали війну рф проти України і шляхи залагодження, в офіційних комюніке не було. Тільки у спілкуванні з журналістами в літаку, повертаючись із Сочі, лідер Туреччини зізнався: «Я ще раз нагадав путіну, що ми можемо провести його зустріч із Зеленським...». І додав, що, «незважаючи на труднощі на місцях, твердо впевнений, що українська криза буде врегульована за столом переговорів». Нагадаємо, Ердоган не вперше пропонує організувати переговори путіна та Зеленського в Туреччині, а 29 березня у Стамбулі вже відбувалися перемовини між Україною та росією.

Щодо поїздки Ненсі Пелосі, то слід зауважити: США офіційно не визнають Тайвань незалежною державою. Разом із тим Вашингтон підтримує «міцні неофіційні відносини» з Тайванем і надає йому військово-технічну допомогу. Президент Джо Байден заявив, що американські військові вважають візит Пелосі до Тайваню «не дуже гарною ідеєю на цей момент». Утім, особисто він «умив руки» і не зробив рішучих кроків для запобігання цього певною мірою провокативного візиту. Зроблено це було, ймовірно, з прицілом на наступні президентські вибори, які відбудуться 2024 року і на яких конкуренцію Джозефу Байдену складе Дональд Трамп. Нагадаємо, останній наприкінці лютого засудив російське вторгнення в Україну, але вже у травні заявив, що Сполучені Штати мають надавати пріоритет фінансуванню безпеки шкіл перед допомогою Україні. Будемо вірити, що до того часу війна в Україні закінчиться, бо якщо Трамп стане президентом Америки, поставки нам озброєння та іншої допомоги можуть опинитися під великим питанням…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«I на оновленій землі...»
Читати
Прощання з Героєм України
Читати
Нова державна відзнака — «За оборону України»
Читати
Жнива йдуть за графіком
Читати
Нива виявилася щедрішою, ніж передбачали
Читати
Приватизація мала — користь велика
Читати
Уряд думає про зиму. Щодня!
Читати
Ціни на овочі диктуватиме врожай
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове