Архів
Вівторок,
2 серпня 2022 року

№ 27 (19971)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СерпеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Пригода

Бійтеся бджіл

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Днями в Кам’янській громаді на Дніпропетровщині стався випадок, який міг скінчитися смертю 57-літнього чоловіка. До «швидкої» надійшов виклик: в одній садибі біля, певно, власної пасіки лежить непритомна людина. Туди миттю помчала бригада інтенсивної терапії Новокодацької підстанції екстреної медичної допомоги.

ЗІ СЛІВ лікаря Наталії Корінь та фельдшера Дарини Медвидовської, цей виїзд потребував надзвичайно швидкого втручання. За лічені хвилини медпрацівниці діагностували в чоловіка анафілактичний шок, а потім і раптову зупинку кровообігу та клінічну смерть. Отож розпочали серцево-легеневу реанімацію та інші необхідні в подібних випадках дії, які продовжували дорогою в реанімаційне відділення лікарні в Кам’янському. Зі стану клінічної смерті чоловіка остаточно виводили вже там, причому цілу годину. Поки у того, на щастя, не відновилися самостійне дихання і серцебиття.

Це був той випадок, коли кажуть, що медики зробили навіть більше, ніж могли. На жаль, серцевого нападу в пацієнта уникнути не вдалося, тому з інфарктом міокарда його негайно госпіталізували до обласного кардіологічного центру. Водночас лікарі запевняють, що тепер чоловікові ніщо не загрожує і все буде гаразд. Але вважають за потрібне застерегти інших боятися… бджіл. Так-так, саме їх. І особливо нині. Оскільки постраждалий чоловік відомий тут як досвідчений пасічник. Того дня він порався біля вуликів, і бджоли зненацька напали на нього — як мінімум дві сотні комах, а може, і вдвічі більше, повідомили після обстеження лікарі. Цієї кількості цілком достатньо, кажуть вони, щоб убити людину середньої статури.

Зрештою, за певних обставин померти можна і від одного-єдиного укусу бджоли. Ці комахи належать до найбільш миролюбних та спокійних і дуже зрідка нападають на людей. Бджоли фактично лише захищаються. Інша річ, що необхідності в цьому в них вистачає. Скажімо, боронити свої вулики і особливо мед. Хоч різні породи по-різному реагують на загрози, себто одні надто агресивно, а інші схильні прощати «напади» на себе, всі вони, одначе, можуть перебувати у геть дратівливому стані. Бо всілякі різкі зміни погоди належать до чинників, які відбирають у вічних трудівниць спокій та впевненість у своєму сталому існуванні, і вони можуть зірватися за будь-якої нібито загрози для них. Як-от нині, коли спека і медозбір майже ніякий, а тут ще й хтось лізе до вуликів…

А ще треба тепер знати таке: коли комахи не в настрої, то досить одній розгніватися і шпигонути «недоброзичливця», як інші, вловлюючи запах отрути з жала, відразу кидаються слідом за нею на жертву. У такому разі врятуватися від них часом майже неможливо. Як-от у випадку з бідолашним пасічником у Кам’янській громаді. Може, це й перший «дзвінок»-засторога берегтися, оскільки негаразди та катаклізми як у суспільстві, так і в природі й справді не мед і для бджолиного племені.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Росія не має шансів перемогти
Читати
Україна вимагає повернути майно
Читати
Антикорупційна крига скресла
Читати
Керченський міст не вічний
Читати
Ми Європі електрику, Європа нам газ
Читати
Аеропорт «Ужгород» може запрацювати
Читати
Без зайвих паперових клопотів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове