Архів
Вівторок,
2 серпня 2022 року

№ 27 (19971)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СерпеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Допомога аграріям

Підготувала
Тетяна МАРИНКО.

ЗА ДАНИМИ Мінагрополітики, найскладніші й найактуальніші нині напрями для сільгоспвиробників — це збут продукції (тут сподіваються на домовленості щодо розблокування морського експорту), кредитування, забезпечення пальним, оподаткування. Задля розв’язання цих проблем зроблено низку кроків. Зокрема, 1 липня почала діяти держпрограма підтримки розвитку переробних підприємств, садівництва, а також на створення теплиць: заявник може отримати від 7 до 10 млн грн. Також уряд звернувся до Єврокомісії з проханням про виділення допомоги малим сільгоспвиробникам. Прогнозується, що кошти мають надійти протягом серпня — жовтня. Водночас питання оподаткування складне: аграрії сплачують 90% місцевих податків, відтак важливо і їх підтримати, і не вбити бюджетів громад.

Менше, ніж торік, більше, ніж прогнозували

ГЛАВА Мінагрополітики М. Сольський повідомив, що цьогорічний урожай пшениці сягне 18-19 млн тонн. Такі ж оцінки й мінсільгоспу США (у липневому звіті врожай нашої пшениці прогнозується на рівні 19,5 млн тонн, експорт — 10 млн тонн, внутрішнє споживання — 10,2 млн тонн). Це значно менше, ніж удалося зібрати торік, але більше, ніж очікувалось у пору сівби. М. Сольський стверджує, що нового урожаю вистачить на внутрішні потреби: «Досить багато пшениці… при тому, що багато ще не вивезено, а ми споживаємо на рік у три-чотири рази менше, ніж зараз збираємо. Збираємо нормально, з невеликим запізненням, але це зумовлено погодою». Загалом очікується непогана врожайність усіх сільгоспкультур. Аби лише дали їх зібрати…

Експорт набілу майже відновився

АСОЦІАЦІЯ «Український клуб аграрного бізнесу» поінформувала, що впродовж квітня, травня та червня продаж за кордон молокопродуктів становив 21,9 тис. тонн — лише на 3% менше, ніж торік. У червні експортували 9,3 тис. тонн молочних товарів — на 32% більше, ніж у травні. Найбільше продукції в нас купували Польща, Молдова та Литва. Україна також імпортувала молокопродукти, нарощування обсягів відбулося тільки серед сирів: упродовж червня їх увезли 3,6 тис. тонн, що на 59% більше, ніж у травні, і на 6% більше, ніж торішнього червня.

Розвивають нові шляхи

ВОЛИНСЬКА область готується до великого навантаження після жнив. Як повідомив керівник ОВА Ю. Погуляйко, регіон лаштується приймати врожай із Запоріжжя та Миколаївщини, який далі потрібно буде перевозити в Європу. Відтак область будує великий «сухий порт» (логістичний центр, що надає послуги з перевалки, приймання на зберігання і митного оформлення вантажів), котрий зможе вмістити чимало тонн зерна та іншої агропродукції. «Дуже багато наших аграріїв будуються і готуються до того, щоб приймати цьогорічний урожай. Минулорічний ми зараз намагаємося допомогти вивозити», — наголосив Ю. Погуляйко. Нагадаємо, у червні було експортовано 2,7 млн тонн агропродукції — на 30% більше, ніж у травні. Зернових продано 1,4 млн тонн (+23% до травневих показників), олійних — 642,5 тис. тонн (+52%), олії — 298,5 тис. тонн (+45%), макухи та шроту — 139,1 тис. тонн (+20%).

Сучасне кріпацтво

У ЗНИЩЕНОМУ та загарбаному Маріуполі окупанти насаджують свої порядки. Як повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко, під удар потрапили фермери. Від маріупольських аграріїв не просто вимагають зібрати та віддати у власність загарбників увесь урожай — під дулами автоматів їх примушують підписати юридичні папери щодо безоплатної передачі права власності на земельні ділянки та майно тим, на кого вказують так звані куратори з кремля. «Особливий цинізм у тому, що після цього їм заборонено евакуюватись у будь-який бік і вони зобов’язані працювати в наймі у рекетирів майже безкоштовно. Такий вигляд у сучасного кріпацтва росії», — повідав П. Андрющенко.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Росія не має шансів перемогти
Читати
Україна вимагає повернути майно
Читати
Антикорупційна крига скресла
Читати
Керченський міст не вічний
Читати
Ми Європі електрику, Європа нам газ
Читати
Аеропорт «Ужгород» може запрацювати
Читати
Без зайвих паперових клопотів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове