Архів
Вівторок,
2 серпня 2022 року

№ 27 (19971)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СерпеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • З літопису воєнних днів

Примус до російської освіти

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Українці — освічена нація, і потяг до знань не здатні згасити військові катаклізми, спричинені рашистами. Якщо професори ведуть онлайн-заняття зі студентами з окопів, то що казати про школяриків, для яких літо асоціюється з черешнями в дідусевому садку і з ні чим не зрівнянним ароматом новенького шкільного підручника, який хочеться прочитати, не чекаючи вересня.

НОВИЙ навчальний рік буде особливим для всіх учасників освітнього процесу. В Запоріжжі заклади освіти проводять роботу з обладнання приміщень для безпечного перебування там дітей. Працівники ДСНС перевірять кожне з них та прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів. А на початку навчального року для педагогічного персоналу та учнів проведуть тренування щодо порядку дій у разі сигналу повітряної тривоги. Кожний навчальний заклад повинен мати протокол безпеки, в якому зафіксовані всі позиції, зокрема відеокамери, кнопка безпеки, достатні запаси води, медикаментів. Належним чином мають бути облаштовані укриття з позначками та системою оповіщення. Клопотів багато, але того вимагають час і обставини.

Нині в освітніх закладах триває підготовка до національного мультипредметного тесту — в Запорізькій області понад п’ять тисяч вступників виявили бажання його скласти.

Це все відбувається там, де не ступає чобіт рашиста. На жаль, велика частина області окупована, тому освітній процес на цих територіях може не розпочатися. Тим часом в окупантів — своя першовереснева програма. У непомірному бажанні підкорити вже й так змордованих людей рашисти діють звичними для них методами — залякуванням зброєю і шантажем. В області зафіксовано випадки захоплення шкіл, у законних представників забирають ключі та унеможливлюють доступ до приміщень. Лютують, бо все йде не за їхнім планом.

Так, у селі Берестове Бердянського району людям погрожують, що в них відберуть дітей. «Сказали — якщо діти не з’являться до школи, то їх будуть силою вивозити до російських інтернатів. А батьків забирати: чоловіків — на передову, а жінок — у Маріуполь, розбирати завали», — повідали місцеві жителі виданню «pro.berdiansk». Нещодавно й Мелітополь дізнався про подібний «геніальний» задум окупантів — залякують погрозами позбавлення батьківських прав містян, які не хочуть, щоб їхні діти навчалися за російськими освітніми програмами.

На тимчасово окупованих територіях досить невелике число випадків колабораціонізму серед учителів, до того ж чимало педагогів, керівників освітніх закладів виїхали. За словами міського голови Івана Федорова, 90 відсотків із 2700 працівників сфери освіти в Мелітополі відмовились співпрацювати з окупантами. Тому через брак кадрів учителів планують залучити навіть із новосибірська та інших віддалених міст федерації.

Щоб упровадити свої освітні наміри в життя, до Мелітополя приїздив міністр «рускоміровской» освіти сергій кравцов. Зустрівшись із педагогами, він у дусі рашистського телевізора продукував ідею «запустити» школи в окупованих містах за російськими стандартами. За його словами, діти не матимуть проблем із навчанням російською мовою, оскільки у російської та української «спільний мовний корінь». При цьому він додав, що школярам також дозволять продовжувати навчання українською мовою. Яка милість, красно дякуємо!

Вчителі з промови «колеги» почули тоді, що «зарплати, інфраструктура та підручники — це не головне», а от «український режим», мовляв, неправильно навчав школярів. Згадав і про «пропаганду нацизму та фашизму» в українських школах. «Найголовніше — розповісти школярам усю правду про «наші народи та спільні перемоги. І це ключове завдання», — цитує чиновника з рф одне з мелітопольських видань.

Збав, Боже, наших дітей від новоявлених «наставників» та їхніх проєктів! Дай сили ЗСУ, аби якнайшвидше вимели всю рашистську нечисть з рідної землі. А вже у своїй хаті ми самі розберемось, як і чому навчати школярів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Росія не має шансів перемогти
Читати
Україна вимагає повернути майно
Читати
Антикорупційна крига скресла
Читати
Керченський міст не вічний
Читати
Ми Європі електрику, Європа нам газ
Читати
Аеропорт «Ужгород» може запрацювати
Читати
Без зайвих паперових клопотів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове