Архів
Вівторок,
2 серпня 2022 року

№ 27 (19971)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СерпеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Агроперспектива

Лохини вродило багато. А охочих її купити ще більше

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

Провідна культура закарпатського фермерського господарства «Угочо беррі» — лохина. За словами керівника ФГ Соболча Резеша, ця ягода окупає і працю, і технології, вкладені в неї. Основні ринки збуту продукції — Київ та Львів.

ВІД ПОЧАТКУ російського широкомасштабного вторгнення лохину вирощували, вельми тривожачись за майбутнє. Та попри все, навіть після наступу на столицю, логістика збереглася, партнери продовжують закуповувати вирощене у повному обсязі за прийнятною оптовою ціною. Певний час вітчизняній лохині становила конкуренцію чилійська та іспанська продукція, адже, як відомо, до 1 липня було скасовано митні стягнення на імпорт.

Найважливіше, каже Соболч Резеш, що відтоку закарпатців за кордон не сталося, тож колектив збирачів лохини в його господарстві зберігся. Це мешканці навколишніх сіл, які завдяки досвіду працюють швидко і вправно. Свій робочий час планують так, аби збір ягід припадав на вранішні години, коли сонце ще не припікає.

Давня моя знайома, яка живе у Сасові, сусідньому від господарства селі, вже другий рік збирає ягоди в іншого підприємця. Година роботи коштує 50-60 гривень. Збирати ягоди не тільки вигідно, а й корисно, адже ними можна смакувати. Як відомо, лохина має надзвичайні лікувальні властивості, вона помічна при діабеті, застудах, багатьох інших недугах. У 100 г синеньких ягідок міститься близько 25% денної потреби вітаміну С. Ця ягода відновлює внутрішні стінки великих судин, зміцнює капіляри, виводить поганий холестерин. Вона корисна для печінки, кишечнику.

Цілющі властивості лохини сприяють незмінно високому попиту на неї як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Це стимулює закарпатців закладати нові площі під культуру. Зокрема, нинішнього року на сільськогосподарській мапі краю з’явилося потужне хустське агропідприємство. Зараз триває збір лохини навколо Берегового, Мукачевого, в Ужгородському районі. Найбільше господарство — агрохолдинг у Великих Лучках — вирощує ягоду на 80 гектарах, загалом же лохина займає на Закарпатті близько 200 гектарів. Це майже десята частина загальноукраїнських площ під цією культурою.

Попри хороший цьогорічний урожай лохина не задовольнила попиту українців. Тому роздрібні ціни залишаються на рівні торішніх, хоча напередодні війни агроексперти прогнозували зниження закупівельних цін. Проте в сільському господарстві пронози — річ досить невдячна. Свої корективи вносять посуха, дощі, а тепер от і війна…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Росія не має шансів перемогти
Читати
Україна вимагає повернути майно
Читати
Антикорупційна крига скресла
Читати
Керченський міст не вічний
Читати
Ми Європі електрику, Європа нам газ
Читати
Аеропорт «Ужгород» може запрацювати
Читати
Без зайвих паперових клопотів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове