Архів
Вівторок,
2 серпня 2022 року

№ 27 (19971)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СерпеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Реалії «руского міра»

Михайло ВЕДМІДЬ.

Минулого тижня, як і у попередні, окупанти не припиняли обстрілювати позицій українських захисників та цивільної інфраструктури населених пунктів. Найбільшої інтенсивності ворожа вогняна хвиля досягла у ніч проти четверга 28 липня. Гатили також зранку й протягом усього дня. Ракетно-артилерійських та повітряних ударів зазнали Чернігівщина, Сумщина, Київщина, Харківщина, Дніпропетровщина, Миколаївщина, Херсонщина, Донеччина, Луганщина. Причому, за даними Оперативного командування «Північ», росія зранку запустила понад 20 ракет із території білорусі.

ВОЛОДИМИР Зеленський назвав ці атаки «ракетним терором» і запевнив: «Ми не здамося. Не опустимо рук. Нас не залякати». Ці слова були підтверджені діями ЗСУ, які продовжували завдавати окупантам вогневих ударів, зменшуючи кількість їхніх командних пунктів, складів боєприпасів і особового складу, а також відтіснили ворога ще з двох населених пунктів на півдні — Андріївки і Лозового.

А в неділю, 31 липня, українські сили завдали удару по штабу чорноморського флоту рф в окупованому Севастополі. Внаслідок «прильоту» було поранено п’ятьох співробітників штабу. «Сьогодні рано-вранці укронацисти вирішили зіпсувати нам день військово-морського флоту», — констатував голова окупаційної адміністрації міста михайло развожаєв. І таки зіпсували…

Зараз російська армія частину сил на сході перекидає на південь — у Херсонську та Запорізьку області. В результаті обстрілів Миколаєва вночі 31 липня на 74-му році життя загинув Герой України, власник найбільшої зерноторгової компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський разом із дружиною. Російський снаряд влучив у їхній будинок, цілили саме в нього...

Тим часом уряд України ухвалив рішення про обов’язкову евакуацію населення з Донеччини через активні бойові дії, що ведуться на території області, та майже цілковиту відсутність електро- і газопостачання. «Донеччина зараз на межі гуманітарної катастрофи. Люди ризикують не лише щосекунди потрапити під обстріли — при відсутності світла, тепла, ліків та їжі взимку вижити буде непросто. Вихід — евакуація», — пояснила віце-прем’єрка Ірина Верещук, яка очолила координаційний штаб з організації евакуації. За її словами, виїхати можуть 200-220 тис. людей, серед них 52 тис. дітей. Кабмін, стверджує Верещук, має план щодо їх подальшого розміщення та соціального захисту.

Про те, як живеться українцям на «визволених» окупантами територіях, повідали у Херсонській та Луганській обласних ВЦА. Повідомляється, що в сотнях сіл півдня ситуація критична: знищені будинки, школи, заміновані поля і річки, пожежі в лісах, поранені й убиті мирні люди: «Без світла і води деякі села вже 5 місяців, пенсії і соцвиплати в таких селах люди не отримують з березня».

То, може, окупанти піклуються про «визволених» ними людей? Про їхню «турботу» розповів очільник Луганщини Сергій Гайдай: «У тимчасово окупованих містах області ворог досі не зміг налагодити бодай елементарних умов функціонування інфраструктури. За його словами, у Кремінній, Попасній, Рубіжному, що були захоплені три місяці тому, не встановлено жодного банкомата, не працюють і ті, що вціліли після вторгнення рф. Аналогічна ситуація і в Лисичанську та Сєверодонецьку. Так, в усіх цих містах намагаються показово організувати видачу пенсій, однак суто готівкою через пошту. Тобто пенсіонер добровільно ділиться з окупантом своїми персональними даними і навіть не знає, чи видаватимуть цю готівку після так званого референдуму у вересні».

«У кожному населеному пункті, поки ми їх контролювали, після руйнування системи водопостачання співробітники ДСНС до останнього займалися підвозом води — і питної, і технічної. Адресно доставляли по кілька десятків тонн на день. У кожен двір, на кожну вулицю, де дозволяла безпекова ситуація. Окупаційна влада пообіцяла швидко відремонтувати все те, що сама й знищила, але спливає місяць за місяцем, а в містах лише встановлюють ємності для наповнення технічною водою», — зазначив Гайдай. Ось такий він, «рускій мір», у реаліях.

Хай там як, але найбільший резонанс минулого тижня викликала трагедія в окупованій Оленівці, що неподалік Донецька. Там внаслідок вибуху в СІЗО загинули 50 полонених українців, зокрема й бійці пол-ку «Азов», ще десятки дістали поранень. За даними нашої розвідки, цей акт тероризму вчинили найманці зі складу ПВК «Вагнер» («Ліга») за особистою командою номінального власника компанії євгена пригожина, соратника путіна. Це буцімто не було узгоджено з керівництвом міноборони рф. Чергова цинічна брехня! Бійці «Азова» заявили, що всі причетні до масового вбивства їхніх побратимів неодмінно будуть покарані. Війна триває…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Росія не має шансів перемогти
Читати
Україна вимагає повернути майно
Читати
Антикорупційна крига скресла
Читати
Керченський міст не вічний
Читати
Ми Європі електрику, Європа нам газ
Читати
Аеропорт «Ужгород» може запрацювати
Читати
Без зайвих паперових клопотів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове