Архів
Вівторок,
12 липня 2022 року

№ 24 (19968)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Уругваю-1930 до Катару-2022

Скандали і бойкоти третього мундіалю

Микола МОТОРНИЙ.

Третій чемпіонат світу з футболу серед чоловічих збірних команд відбувався з 4-го по 19 червня 1938 року у Франції.

ВИЗНАЧЕННЯ господаря ЧС-1938 ознаменувалося скандалом іще грандіознішим, аніж попередні вибори 1930-го і 1934-го. І знову винуватцем негараздів стала Міжнародна федерація футболу (ФІФА). Раніше чиновники побожилися, що чемпіонати світу по черзі прийматимуть Європа і Південна Америка. Тому після Італії-1934 турнір мав відправитися за океан, де на нього з розпростертими обіймами вже чекала Аргентина. Проте ФІФА порушила обіцянку і віддала чемпіонат Франції. Це при тому, що в сусідній із нею Іспанії гриміла громадянська війна, а вся Європа стояла на межі Другої світової... Ображена до глибини душі Аргентина одразу ж оголосила бойкот ЧС-1938!

До сіяних, тобто номінальних фаворитів пар стадії 1/8 фіналу, на жеребкуванні 5 березня 1938 року у Парижі були зараховані збірні Бразилії, Італії, Куби, Німеччини, Угорщини, Франції і Чехословаччини. Команда Швеції після зняття Австрії відразу отримала місце у чвертьфіналі. П’ять із семи матчів 1/8 фіналу завершились унічию в основний час і потребували додаткового, за результатами якого у двох випадках переможця також не було визначено, тому, згідно з регламентом, відбулося перегравання. В одному з таких збірна Куби обіграла румунів, а в іншому збірна Німеччини вела із рахунком 2:0 у грі проти Швейцарії, але все ж поступилася — 2:4. Згодом у цій поразці звинуватили тренера німців Зеппа Гербергера, а також п’ятьох футболістів, які раніше захищали кольори збірної Австрії. Зокрема, один із німецьких журналістів зазначив, що «німці та австрійці продовжували боротися між собою, навіть граючи в одній команді». На стадії чвертьфіналів збірна Швеції, яка пройшла туди через зняття зі змагання Австрії, розгромила кубинців із рахунком 8:0. Господарі турніру, французи, поступилися чинним чемпіонам світу — збірній Італії, а Швейцарія програла Угорщині. Ані основний, ані додатковий час гри між Чехословаччиною і Бразилією, яка увійшла до історії як один із найбрудніших і найжорстокіших матчів чемпіонатів світу, де було три вилучення і низка гравців зазнала важких травм, не виявив переможця (підсумкова нічия 1:1). У переграванні, яке відбулося наступного дня, південноамериканці мінімально здолали чехословаків, послаблених відсутністю основного голкіпера Франтішека Планічки, якому у першій грі зламали руку, і нападника Олдржиха Неєдлого, котрий тоді ж отримав перелом ноги. Цей матч став останнім переграванням за історію чемпіонатів світу. До фіналу чемпіонату вийшли Угорщина, яка у півфіналі не залишила шансів Швеції, перемігши з рахунком 5:1, а також чинні чемпіони світу — італійці, які мінімально (2:1) побороли збірну Бразилії, що згодом здобула бронзові нагороди першості, вигравши 4:2 у шведів у матчі за третє місце.

У фінальному поєдинку, що відбувся в передмісті Парижа на «Стад Олімпік де Коломб», збірна Італії завдяки дублям від її головних бомбардирів Джино Колауссі і Сільвіо Піоли з рахунком 4:2 взяла гору над Угорщиною, ставши таким чином першим за історію дворазовим чемпіоном світу з футболу. Її наставник Вітторіо Поццо і досі лишається єдиним тренером, якому вдалося привести свою команду до двох перемог на чемпіонатах світу.

Через Другу світову війну, яка розпочалася наступного року після чемпіонату світу, світова футбольна першість не проводилася до 1950-го, що дало змогу італійцям також стати рекордсменами за тривалістю володіння титулом найсильнішої збірної світу — 16 років (з їхнього першого чемпіонства 1934-го і до 1950-го).

Цікаво, що на цьому чемпіонаті вперше грали м’ячем без шнурівки, а з внутрішнім ніпелем. Найкращим бомбардиром світової першості 1938 року став бразилець Леонідас де Сілва, який забив сім голів у ворота суперників. До появи у збірній Бразилії Пеле він вважався лідером команди і мав почесне прізвисько «Чорний Діамант». Леонідас був першим футболістом, який на ЧС забив гол «бісіклетою» — ударом через себе (на фото). До речі, у Бразилії була організована радіотрансляція матчів із Європи, які коментував найкращий бразильський коментатор тих часів Гальяно Нето.

Загалом 42 гравці відзначилися 84 забитими м’ячами, включно із двома автоголами. Дві команди завершили турнір без забитих голів — це були Нідерландська Вест-Індія і Нідерланди.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Маємо перший мільйон
Читати
Iнфляція зростає
Читати
Нарахували всім
Читати
Затверджено обсяги держзамовлення
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Відновлено судноплавство
Читати
IТ розвиваються
Читати
Одруження під час війни
Читати
Атестати отримали
Читати
Шукають працівників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове