Архів
Вівторок,
12 липня 2022 року

№ 24 (19968)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну

Борщ наш

Олег ГРИГОРЕНКО.

Традиційну і знану в усьому світі страву української національної кухні, а якщо точніше — культуру її приготування, внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Як і багато подібних об’єктів, він отримав статус «під загрозою».

ВЗАГАЛІ-ТО спеціалізована установа ООН із питань культури мала розглядати рішення щодо борщу 2023 року. Проте війна в Україні прискорила цю процедуру, оскільки носії української культури змушені залишити рідні місця, що може вплинути на частоту приготування цієї страви. Відповідно це ставить під загрозу її існування. На 5-му позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини, де було ухвалено це рішення, наголошується, що «елемент виконує функцію соціальної інтеграції та згуртованості, яка служить об’єднанню народу України, незалежно від віку, статі чи походження. В цьому сенсі елемент демонструє важливу роль нематеріальної культурної спадщини під час збройних конфліктів та надзвичайних ситуацій».

Рішення ЮНЕСКО міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко назвав нашою перемогою у боротьбі за борщ. Тим самим відповівши представнику мзс росії марії захаровій, яка раніше заявляла, що борщ, процитую її дослівно, «насправді є нічим іншим, як проявом українського екстремізму та нацизму». Це ж треба — до такого добалакатись у своїй пропагандистській україноненависницькій гарячці. Так що цей «прояв екстремізму» тепер офіційно український і офіційно під охороною ЮНЕСКО.

До речі, сучасна росія претендувала на те, щоб привласнити борщ собі. Зокрема, у травні 2019 року на одному із сайтів, який пов’язують із мзс рф, з’явився допис, у якому борщ називався «однією із найвідоміших та найулюбленіших страв російської кухні та її символом», а також наводився його рецепт. А коли влітку 2021-го міністра закордонних справ росії сергія лаврова в окупованому Криму запитали про його улюблену страву, він відповів, не вагаючись: «Борщ»…

Одне із пояснень цього феномену привласнення не лише борщу, а й української історії загалом дав професор Єльського університету Тімоті Снайдер. «Росіяни досі не знають, хто вони... росія не може розповісти історію про саму себе, тож ґрунтується на історії інших народів», — пояснив учений, коментуючи статтю путіна «Об историческом единстве русских и украинцев».

Немає жодного сумніву в українському походженні бурякового борщу. Рецепт страви знаходять в історичних записах з далекого минулого. І борщова різноманітність так само сформувалася на одвічно наших територіях. На думку багатьох експертів, саме з України ця страва поширилася на різні території та органічно там прижилася. Назви, пов’язані з борщем та технологією його приготування, зустрічаються в білоруській, литовській, російській кухнях. Однак пріоритет його створення залишається за українцями.

Сьогодні охоронний статус ЮНЕСКО в Україні мають пам’ятки історії та архітектури: Софійський собор у Києві та прилеглі чернечі будівлі; Києво-Печерська лавра; ансамбль історичного центру Львова; геодезична Дуга Струве; букові праліси і давні ліси Карпат; резиденція митрополитів Буковини та Далмації у Чернівцях; дерев’яні церкви Карпатського регіону; стародавнє місто Херсонес Таврійський і його Хора в Криму. До нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО внесені петриківський розпис; кримсько-татарський національний орнамент орнек; пісенна культура козаків Запоріжжя і Подніпров’я; традиція косівської мальованої кераміки. І ось цей список поповнився борщем.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Маємо перший мільйон
Читати
Iнфляція зростає
Читати
Нарахували всім
Читати
Затверджено обсяги держзамовлення
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Відновлено судноплавство
Читати
IТ розвиваються
Читати
Одруження під час війни
Читати
Атестати отримали
Читати
Шукають працівників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове