Архів
Вівторок,
12 липня 2022 року

№ 24 (19968)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Івано-Франківщина

Аграрна галузь дістане підтримку

Олександра ВАЩУК.

ДЕПУТАТИ Калуської міськради затвердили Програму розвитку агропромислового комплексу на 2022-2024 роки, метою якої є підтримка підприємництва у сільській місцевості, покращання умов життя і праці селян, забезпечення харчовими продуктами тощо. Для досягнення цілей програмою загалом на три роки передбачено 880 тисяч гривень, зокрема на поточний — 160 тисяч. Планується організація ярмаркових заходів агровиробників та сприяння їх участі у виставках, фестивалях, ярмарках та інших тематичних заходах, проведення зустрічей для підготовки та написання проєктних заявок для участі у грантових програмах, також у міжнародних, забезпечення їх впровадження. Передбачається широке залучення коштів міжнародних організацій на розвиток агропромислового комплексу, співфінансування грантових та державних програм тощо.

Приємний бонус молодим матусям

У ПОЛОГОВОМУ відділенні Лисецької лікарні з червня впроваджено гарну традицію: кожна матуся, яка народжує тут, отримує від Лисецької селищної ради територіальної громади три тисячі гривень матеріальної допомоги. За словами завідувача акушерсько-гінекологічного відділення лікарні Віталія Семенчука, уже 10 жінок отримали приємний бонус від селищної ради. Така виплата поширюється не лише на місцевих мешканок, а на всіх породіль, яких сюди привозить «швидка» із довколишніх сіл. У Лисці окремого пологового будинку немає, жінками опікується акушерсько-гінекологічне відділення місцевої лікарні, до складу якого входять гінекологічне, пологове та відділення, що займається супроводом патологій вагітних. Одна з палат облаштована під сімейне перебування, де є місце для мами, дитини і батька, а також душова, санвузол, умивальник. Інші п’ять не менш комфортні й затишні.

Діти військових поїхали на відпочинок

КОМФОРТАБЕЛЬНІ автобуси відправилися з Івано-Франківська до Польщі та Румунії. Маленькими пасажирами стали діти військових — учасників АТО та війни, яка триває з російськими окупантами тепер.

«Упродовж літа загалом 350 дітей наших військових зможуть відпочити в таборах міст-побратимів Івано-Франківська в братніх країнах. Там і раніше охоче приймали наших дітей, знаємо, що малечі це сподобається і тепер. Тож бажаю гарної дороги та цікавих вражень!» — побажав міський голова Руслан Марцінків.

Заграє барвами косівська кераміка

НЕВДОВЗІ відновить роботу цех із виробництва косівської мальованої кераміки, яку внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО наприкінці 2019 року. Вона є часткою нематеріального успадкування гуцульського регіону. До Косова вже доправили необхідне оснащення, тож за часів нелегких випробувань війною українські майстри продовжать працювати та експортувати вироби. А творчі індустрії тепер є способом не лише продемонструвати світу красу й самобутність української культури, а й підтримати армію та економіку. Свого часу виготовлення керамічних виробів тут зупинили через те, що майстри не мали змоги переробляти сировину. Тепер вдалося відновити повний цикл виробництва. Знову заграє традиційно мальована тільки трьома кольорами — жовтим, зеленим та коричневим — кераміка, що оздоблює предмети інтер’єру, кахлі сюжетними мотивами з життя гуцулів.

Не сидіти склавши руки

ДІТИ з діагнозом аутизм із Херсонщини, які знайшли прихисток від війни у Тисмениці, плетуть сітки для українських військових. Команда громадського об’єднання «Аутизм. Особливий Всесвіт» іще дорогою на Прикарпаття вирішила не сидіти склавши руки, а допомагати Збройним силам України. Тож, прибувши, одразу почали плести маскувальну сітку. Тканину надав гуманітарний штаб міської ради. Представники громадського об’єднання пояснюють: це заняття корисне і для підтримки армії, й для розвитку дрібної моторики діток. Спільна справа об’єднує дорослих і дітей. З вірою в перемогу діти також створюють малюнки, які передадуть захисникам.

Частування від друзів

ВПЕРШЕ у Рожнятові і вже вдруге в Калуші відбулася акція, організована благодійною організацією «Siobhans Trust Ukraine». Її представники безкоштовно пригощали близько тисячі внутрішньо переміщених осіб та представників соціально вразливих верств смачною піцою з Італії, солодкими пампушками з шоколадом і варенням та морозивом власного приготування. Благодійники вдруге приїхали на Прикарпаття і почастували велику кількість людей: понад 300 — у Рожнятові та більш як 500 — у Калуші. «Siobhans Trust» об’єднує волонтерів із різних куточків світу, які допомагають людям у країнах, де ведуться бойові дії. У Калуші та Рожнятові були представники Індонезії, Австралії, Америки та Англії. Вони вважають, що в такий складний час важливо підняти людям настрій, передати дух солідарності та віри в перемогу.

Вербували у сексуальне рабство

ДВОХ мешканців краю підозрюють у вербуванні та продажу жінок у сексуальне рабство за кордон. Прикарпатці діяли спільно з двома українцями, які проживали в Польщі. Зловмисники шукали молодих жінок приємної зовнішності з неблагонадійних сімей та зі скрутним матеріальним становищем, головним чином із західних областей України. Їм пропонували високі заробітки за нібито роботу в масажних салонах на території Євросоюзу. Організатори схеми також виготовляли українкам документи для виїзду за кордон, які одразу відбирали після прибуття до місця призначення. Схему викрили під час спроби відправки двох дівчат за кордон через пункт пропуску «Краківець» на Львівщині. Обом чоловікам повідомили про підозру у вчиненні злочину за ч. 2-ю ст. 149-ї ККУ (торгівля людьми). За скоєне прикарпатцям загрожує до 12 років ув’язнення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Маємо перший мільйон
Читати
Iнфляція зростає
Читати
Нарахували всім
Читати
Затверджено обсяги держзамовлення
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Відновлено судноплавство
Читати
IТ розвиваються
Читати
Одруження під час війни
Читати
Атестати отримали
Читати
Шукають працівників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове