Архів
Вівторок,
12 липня 2022 року

№ 24 (19968)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну

Село потроху оживає

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Унаслідок військової агресії російської федерації та тривалої активної фази бойових дій на території Запорізької області досі залишаються знеструмленими 77 населених пунктів із понад 20 тисячами абонентів.

У СЕЛІ Воздвижівка колишнього Гуляйпільського, а нині Пологівського району електрики нема ще від початку березня. Світло в домівках жителів тутешніх сіл (населення Воздвижівської сільської ради становить 2755 осіб) зникло через пошкодження електромережі. Навколо Гуляйполя знеструмлено 47 населених пунктів із близько 12 тисячами користувачів. Ворог майже щодня кілька місяців поспіль гатить смертоносними ракетами по мирних селах, тому фахівці не мають змоги оглянути лінії та здійснити аварійно-відновлювальні роботи. Люди під постійною загрозою, зазнають великих страждань, до того ж тут нормально не функціонують медичні заклади, відсутнє водопостачання.

Воздвижівська сільрада зверталась до різних інстанцій з проханням допомогти селам, життя в яких занепало. І ось нарешті завдяки співпраці з Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні було досягнуто домовленості щодо передачі облдержадміністрації семи дизель-генераторів, які будуть задіяні для забезпечення електроживлення населених пунктів Воздвижівської сільської ради. Техніка вже доставлена до місця призначення, її налагоджують.

Ці генератори призначені лише для потреб населення. А для місцевого підприємства «Агронива» його керівник Микола Новохатько придбав кілька таких пристроїв власним коштом. Адже в господарстві є молочна та свиноферма, тракторна бригада, яким електрика конче необхідна.

Голова Воздвижівської сільської ради Віктор Тютюнник вважає, що встановлення генераторів наразі є найреальнішим способом дати людям світло:

— Якщо поставити три такі пристрої на все село, то близько тисячі мешканців зможуть користуватися електроенергією для першочергових потреб. У Долинці проживає близько 500 чоловік, майже тисяча — у Верхній Терсі. Мешканці цих населених пунктів послуговуються центральним водопостачанням. Ми увімкнемо насоси і зможемо подати воду. В людей одразу підніметься настрій, адже з березня вони позбавлені будь-яких побутових вигод. Можна буде нормально готувати їсти, порати домашню живність. Людям важко фізично, але психологічно, мабуть, ще тяжче.

До лінії зіткнення, де постійно точаться бої, звідси всього шість кілометрів. У населені пункти «прилітає», є руйнування, однак, за словами Віктора Вікторовича, з території виїхало небагато людей. Тримаються, працюють, вірять ЗСУ.

Чимало з тих, хто спершу було виїхав, повертаються до своїх осель: телефонують сусідам, цікавляться ситуацією, а дізнавшись, що «бахкає тільки вночі», приїздять, «бо тут хати, городи». Не може душа селянина без рідної землі.

Люди прилаштовуються як можуть. Ось що, приміром, повідав Віктор Хмара:

— У мене є балон, стару пічку поставив. Сусіди приходять, їжу в мене готують, чай заварюють. Багато в селі таких, що варять на багатті. Новини дізнаємося одне від одного, виходимо в центр, слухаємо, хто що скаже. Із Дніпра діти телефонують, розповідають, що на фронті діється. Щоночі чуємо, як гатять. Бачимо, звідки летить і куди.

Віктор Іванович родом із Воздвижівки, тут його земля, город, хата, яку будував ще батько, а він малим допомагав йому в цьому. Залишити все це чоловікові несила.

Його сусідці Валентині Мірошниченко 75, не приховує, що жити під «прильотами» страшно:

— Вночі як бахне, аж разом із ліжком підкидає вгору. Коли стихне, плач бере — за що люди так страждають?!

Тепер, зі світлом від генераторів, село потроху оживає, працює, вірить у Перемогу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Маємо перший мільйон
Читати
Iнфляція зростає
Читати
Нарахували всім
Читати
Затверджено обсяги держзамовлення
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Відновлено судноплавство
Читати
IТ розвиваються
Читати
Одруження під час війни
Читати
Атестати отримали
Читати
Шукають працівників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове