Архів
Вівторок,
12 липня 2022 року

№ 24 (19968)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Енергетична
безпека краю

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Смолинський торфозавод відновив роботу на наступний тиждень після того, як Чернігівщину визволили від окупантів. Через небезпеку та особливості воєнного стану підприємство працює лише на 40% своїх можливостей. Попри значне підвищення цін на продукцію попит на неї — небачений! Разом із тим заводу загрожує зрив сезону заготівлі сировини через дефіцит пального. Чи стане цифра у 30 тисяч тонн фрезерного торфу віддаленою перспективою для підприємства?

ВІДТЕПЕР за одну тонну торфобрикету доведеться заплатити 2790 гривень, ще 45 грн — за її відвантаження. Високі ціни на підприємстві пояснюють подорожчанням удвічі пально-мастильних матеріалів та запчастин до техніки, а також витратами на електроенергію, яка необхідна для роботи виробничого цеху.

— Ми змушені піднімати ціну, бо інакше нам не вижити, — пояснює директор Валентина Огієнко.

На плечі цієї мужньої жінки звалилося аж надто багато проблем. Віднедавна вона не тільки директор підприємства, а й головний інженер. Її незамінний помічник Андрій Страхов зазнав важкого поранення в ногу, тож перебуватиме на лікуванні щонайменше до кінця липня. Тому й доводиться Валентині Володимирівні, крім того що займатись організацією збуту продукції, ще й стежити за виробничими процесами, шукати запчастини, боротися з бюрократією, оббивати чиновницькі пороги.

Добре, хоча б під час війни призупинили процес прихватизації в Києві (проблеми підприємства «Сільські вісті» висвітлювали неодноразово), але повністю від цього наміру не відмовились. Не поспішають, незважаючи на численні звернення, і у Фонді державного майна передати підприємство чи в область, чи в громаду. Мабуть, хтось дуже серйозний наклав оком на «чорне золото» Чернігівського краю. А його у Смолині — на 100 років інтенсивного видобутку.

— Завершуємо впорядкування нового поля площею 27 гектарів, — розповідає Валентина Огієнко. — Торф там надзвичайно хорошої якості. З дня на день розпочинаємо його видобуток. Єдина проблема — це пальне.

На один день роботи в полі потрібно близько 600 літрів солярки. Неважко порахувати, в яку суму обходиться підприємству заготівля фрезеру. Ця сировина стане придатною для виробництва основного виду продукції — торфобрикету — тільки ближче до осені. А до того часу заводу треба оплачувати захмарні рахунки за електрику, купувати запчастини до тридцятирічної техніки (втім, навіть на ній робітники здатні заготовляти близько однієї тисячі тонн сировини на добу), виплачувати зарплату колективу.

Нині знайти хорошого тракториста непросто. До Смолина в розпал сезону видобутку сировини їдуть з інших регіонів країни. Черкащанин Ігор Денисенко роботою і зарплатою задоволений. На Чернігівщину заготовляти фрезерний торф приїздить уже не перший рік. Не так давно на Черкащині існувало аналогічне підприємство, однак нині від нього залишились руїни. Аби приїжджим було де жити, на території заводу для них облаштували гуртожиток. Робота в полі важка, та ще й у таку спеку і на старій, як світ, техніці. Подеколи температура в кабіні трактора сягає 50 градусів! Аби хоча б якось полегшити труд трактористів, Валентина Володимирівна закупила вентилятори.

Через весняні дощі втрачено чимало дорогоцінного часу. На додаток до непростих погодних умов виникли ще й проблеми з дизелем. Завод сподівається на допомогу від обласної військової адміністрації: просить надати пальне в борг із резервного фонду. Якщо цього не зроблять найближчим часом, то сезон буде зірвано, а відтак підприємство не матиме необхідної кількості сировини для нормального функціонування. Своєю чергою соціальна сфера, бюджетні організації та інші клієнти залишаться без доступного палива. Нині кожен із них намагається закупити брикет ще до настання осені, адже ніхто не знає, що буде з газом, вугіллям та дровами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Маємо перший мільйон
Читати
Iнфляція зростає
Читати
Нарахували всім
Читати
Затверджено обсяги держзамовлення
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Відновлено судноплавство
Читати
IТ розвиваються
Читати
Одруження під час війни
Читати
Атестати отримали
Читати
Шукають працівників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове