Архів
Вівторок,
12 липня 2022 року

№ 24 (19968)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну

Олена БЕГМА.

Економічна панорама

На кону — незалежність держави

СИЛИ оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам на всіх фронтах. Скільки конкретно коштів сьогодні йде на утримання армії? «Якщо у нас утримання армії було близько 156 міль­ярдів гривень, це був бюджет Збройних сил України й Української армії на рік, то сьогодні витрачаємо близько 130 мільярдів гривень щомісяця», — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, місячний державний бюджет становить близько 250 мільярдів гривень, з яких лише 50-70 мільярдів гривень надходжень від податкової та митниці. Проте є домовленості про фінансову допомогу з боку ЄС, США і Канади. Також маємо пряму бюджетну підтримку від країн — членів ЄС. Допомагає стояти на ногах і грантова та кредитна підтримка міжнародних фінансових інституцій — МВФ, Світового банку, Міжнародного банку реконструкції і розвитку.

«Втрати, на жаль, зростають щодня»

ЗА підрахунками Національного банку, поточного року через війну показник валового внутрішнього продукту впаде щонайменше на третину. Нині втрати економіки перевищують 100 мільярдів доларів. «Це оцінки того, що зруйновано: був завод — нема заводу, був міст — нема мосту, був будинок — нема будинку. Але війна триває, і ми кожного дня живемо у вже звичних для нас повітряних тривогах і розуміємо, що наші втрати, на жаль, зростають щодня», — констатувала заступниця голови НБУ Катерина Рожкова. Вона також зазначила, що після війни Україна буде будувати фактично нову економіку.

Рашисти знищили завод «Азот»

В ОКУПОВАНОМУ Сєверодонецьку на Луганщині рашисти знищили завод «Азот». Дві третини площ виробничих цехів підприємства — у руїнах, повідомив керівник Сєверодонецької районної військової адміністрації Роман Власенко.

Підприємство, яке належить до Group DF Дмитра Фірташа і на якому ще донедавна трудилося 5 тисяч робітників, було найбільшим у Європі виробником аміаку та мінеральних добрив. До війни 95% клієнтів «Азоту» становили українські аграрії, які щорічно купували 1,5-2 млн т селітри. Втім, як наголошують фахівці, втрата «Азоту» цього року не створить дефіциту добрив на вітчизняному ринку, адже посівні площі скоротилися на третину. Попит на добрива впав і через брак обігових коштів в аграріїв, в яких нема змоги експортувати зерно. Проте після визволення окупованих земель дефіцит наявних виробничих потужностей призведе до нестачі добрив.

«Сюрприз» від Укрпошти

ПОШТОВІ оператори попереджають про неминучість збільшення тарифів. Мовляв, дуже зросли логістичні витрати на доставку. Так, в Укрпошті вже діють нові тарифи на послуги «Укрпошта Стандарт». Наприклад, посилка вагою до 1 кг у межах України, яка раніше коштувала 31 грн, тепер обійдеться у 35 грн, а доставка посилки вагою до 15 кг — 75 грн порівняно з 65 грн до подорожчання. Також за новими тарифами тепер доставляються відправлення «Укрпошта Експрес». Якщо раніше посилка до 1 кг по Україні коштувала 39 грн, то з 1 липня відправникові це обійдеться у 45 грн. Втім, чимало клієнтів нарікають, що «експрес»-відправлення насправді доставляються у такі ж терміни, як і «стандарт». На 14% зросла і вартість послуги «Документи». Натомість вартість міжнародних посилок не змінилась.

До речі, мобільні оператори також почали підвищувати ціну на свої послуги. Щоправда, роблять вони це у дуже хитрий спосіб — автоматично збільшуючи обсяг передбачених пакетом послуг. Виправдовуючи подорожчання, компанії переконують, мовляв, якщо будете користуватися всім, що пропонує оператор, то ціна хвилини дзвінка або трафіка Інтернету може виявитися навіть нижчою. Хай і так. Але ж, як свідчить практика, переважна більшість абонентів не користується всім спектром послуг, а просто обирає найдешевший для себе тариф.

Iмпорт знову оподатковується

ЯК відомо, у березні з ініціативи уряду Верховна Рада скасувала ПДВ на імпорт, акцизний податок, в’їзні мита на авто, а наприкінці червня, знову ж таки на пропозицію Кабміну, повернула всі ці податки і збори. Отже, з 1 липня імпорт знову оподатковується. Це означає, що все закордонне суттєво подорожчає. Включно з автомобілями, які останнім часом масово переганяли сюди взагалі під нульове розмитнення. До відома: за три місяці пільгового розмитнення до України ввезли 237 тисяч автівок. Водночас новий закон звільняє від сплати збору на обов’язкове державне страхування тих, хто купує легкові автомобілі з електричними двигунами.

Під «податковий ніж» потрапила навіть… гречка. Адже нині вона в дефіциті і їде до нас як імпортний товар аж із Казахстану. Оскільки фури з крупами не встигли перетнути кордон до 1 липня, то до кінцевого споживача продукт дійде вже за новою ціною.

Тарифи на тепло

ПОПРИ галопуючу інфляцію в країні уряд запевняє, що до кінця наступного опалювального сезону, тобто до квітня 2023 року, ніяких змін тарифів на тепло і гарячу воду не буде. Кабмін зафіксував ціну на газ для ТЕЦ, ОСББ та інших виробників тепла на рівні 7400 грн за тисячу кубометрів. На сьогодні у підземні сховища закачано 10 млрд кубометрів газу, а до початку опалювального сезону має бути 19 млрд кубів. «Ми сьогодні працюємо над видобутком і завезенням в Україну енергетичного вугілля. Наприклад, Австралія передала 70 тисяч тонн енергетичного вугілля, яке вже у дорозі в Україну. Але крім цього, в нас є власний видобуток, що дозволяє накопичити достатню кількість», — поінформував Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Маємо перший мільйон
Читати
Iнфляція зростає
Читати
Нарахували всім
Читати
Затверджено обсяги держзамовлення
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Відновлено судноплавство
Читати
IТ розвиваються
Читати
Одруження під час війни
Читати
Атестати отримали
Читати
Шукають працівників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове