Архів
Вівторок,
12 липня 2022 року

№ 24 (19968)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював
Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чому перекис водню шипить і піниться на рані?

Перекис водню (H2O2) — речовина, яка вільно продається в кожній аптеці. Та препарат, який ми купуємо, являє собою 3-відсотковий розчин діючої речовини. Тобто речовина у пляшечці насправді на 97% складається з води, а на безпосередньо перекис припадає всього 3%.

Зазвичай люди використовують перекис як антисептик. Хоча небагатьом відомо, що він малоефективний. Проте й не завдає шкоди порізам і подряпинам. Ба більше, при потраплянні в рану створює ефектне «шоу» — шипить і піниться. І цьому є наукове пояснення.

Річ у тому, що клітини людської крові містять фермент, званий каталазою. Оскільки поріз або подряпина часто супроводжується виділенням крові із пошкоджених її клітин, навколо рани завжди утворюється багато каталази. І коли вона контактує з перекисом, відбувається миттєва хімічна реакція: каталаза перетворює перекис (H2O2) на воду (H2O) і кисень (O2).

Отже, бульбашки, які ми бачимо, наливаючи антисептик на поріз, — це бульбашки газоподібного кисню. При цьому каталаза здійснює процес розщеплення пероксиду на воду і кисень надзвичайно ефективно — до 200 000 реакцій за секунду. Оскільки реакція відбувається дуже швидко і бурхливо, кисень утворює безліч бульбашок, шипить і піниться. Тоді як на поверхні неушкодженої шкіри каталаза не міститься. Таким чином, перекис, стикаючись із нашою цілою шкірою, не реагує і бульбашки не утворюються. Так само, як він не виділяє піни і в пляшці, де немає каталази.

Оскільки перекис водню є активною речовиною і в пляшечці міститься у такому розрідженому стані (всього 3%), у нього обмежений термін придатності після відкорковування. Тож, якщо виділення бульбашок при нанесенні перекису водню на рану або кривавий поріз не спостерігається, цілком імовірно, що він більше не активний, а його термін придатності давно закінчився.

До речі, такий же видовищний хімічний експеримент — із бульбашками і шипінням — можна провести, обійшовшись і без крові. Достатньо взяти картоплину і на її зріз налити невелику кількість перекису водню. Відбудеться те ж саме, оскільки з пошкоджених зрізом клітин картоплі виділяється каталаза.

Версія для друку          До списку статтей

Перевір свою увагу

Знайди 15 розбіжностей між малюнками

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове