Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Поки порти заблоковані

Олександр ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ЧЕРЕЗ російську агресію стало неможливим транспортування вантажів морем. Тож виникла потреба в організації нових маршрутів міжнародного сполучення автошляхами. Як повідомляють в обласному управлінні Служби автомобільних доріг, уживаються термінові заходи щодо покращання умов руху вантажного транспорту. Йдеться, зокрема, про впровадження електронних черг та онлайн-комунікації з водіями, аби кожен із них міг обрати оптимальний маршрут до пункту пропуску із сусідніми державами та попередити колег про стан на ділянці, де він наразі перебуває особисто. Також триває будівництво спеціальних майданчиків для стоянки транзитного транспорту, що зменшить затори на дорозі.

Жнивує Болградщина

У РАЙОНІ розпочато збирання врожаю озимих зернових та зернобобових культур. Першими вийшли в поля комбайни у Болградській, Арцизькій, Криничненській, Кубейській, Василівській та Теплицькій громадах. За оперативними даними, перші намолоти дають середню врожайність у межах 20 ц/га. За словами голови райдержадміністрації Геннадія Бамбури, загальний стан посівів озимих зернових культур оцінюється як задовільний і слабкий. Цього року в агропромисловому комплексі сільськогосподарськими підприємствами Болградського району планується зібрати 280 тис. тонн зерна ранніх зернових та зернобобових за середньої врожайності 25,4 ц/га, в тому числі озимих культур — 270 тис. тонн (25,7 ц/га). Крім цього, сподіваються зібрати озимого ріпаку 21,3 тис. тонн за середньої врожайності 12,5 ц/га. Пального і техніки вистачить.

Злочини документуються

В ОБЛАСНІЙ прокуратурі відбулась нарада щодо низки найважливіших завдань відомства. З початком воєнної агресії москви на перший план вийшла необхідність забезпечення оперативного і якісного документування воєнних злочинів, фактів порушення норм міжнародного гуманітарного права, збору і збереження доказової бази для притягнення агресора до відповідальності судовими інституціями, зокрема з міжнародною юрисдикцією. Сьогодні в краї здійснюється досудове розслідування 84 кримінальних проваджень. Зокрема, 45 стосується воєнних злочинів про порушення законів та звичаїв війни та 39 — злочинів, пов’язаних із посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110-та КК України).

Відбудуємось неодмінно

23 КВІТНЯ поточного року внаслідок ракетного обстрілу значні пошкодження дістав житловий будинок ЖК «Тірас» в Одесі. Знищено дві його секції, системи водопостачання, водовідведення та енергозабезпечення, ліфтове обладнання, понад 400 кв. м несучих конструкцій на чотирьох поверхах. Тоді восьмеро цивільних осіб загинули. Їх, на жаль, не повернути. А ось будинок уже відновлюють. Станом на 11 червня вдалося повністю реконструювати перекриття 3-го поверху, а також усі пошкоджені вертикальні елементи будівлі. Наразі виконуються роботи з монтажу опалубки для відновлення перекриття 4-го поверху. Всі будівельні роботи мають завершитись у першій декаді липня цього року, відтак мешканці зможуть повернутись до своїх осель.

Відновлюватимуть зрошувальну систему

ЗА ПОЗОВОМ Ізмаїльської окружної прокуратури Кілійській міській об’єднаній територіальній громаді повернуто майновий комплекс внутрішньогосподарської зрошувальної системи площею 3317 га вартістю майже 50 млн грн. Прокурори довели, що суб’єкт господарювання не передав внутрішньогосподарську зрошувальну рисову систему підприємству, яке намагалось зареєструвати право власності на себе, незважаючи на те, що вказане майно перебуває на балансі територіальної громади. Отже, зрошувальна система повернута у власність, відтак громаді треба шукати кошти на її експлуатацію.

Постануть нові ферми

ЯК повідомила директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ОДА Алла Стоянова, попри російську агресію у регіоні тривають роботи із втілення у життя кількох перспективних аграрних проєктів. Так, у ТОВ «Агропрайм Холдинг» Болградського району монтується біогазова установка на свинокомплексі, СТОВ «АФ «Петродолинський» Одеського району реконструює приміщення для вирощування молодняку великої рогатої худоби, у ТОВ «Колос» цього ж району облаштовується сучасний вівцекомплекс. Хороші результати отримують у ТОВ «Осетринський комплекс» (рибництво) та ФОП Іксанова Т. І. (конярство), які ведуть господарську діяльність у Білгород-Дністровському районі.

Підтримка дітей війни

В АРЦИЗЬКІЙ громаді провели благодійну акцію «Надсилаю добро». Працівники центру дитячої та юнацької творчості, шкіл та дитячих садків виготовили понад 800 прикрас ручної роботи, іграшок, які волонтери продавали в усіх населених пунктах громади. «Спільними зусиллями нам вдалося зібрати 25,5 тис. грн. Ці кошти передано у благодійний фонд «Нація непереможних», який підтримує дітей, що постраждали внаслідок російської агресії. Дякую усім благодійникам та небайдужим людям, які допомогли зібрати ці кошти. Особлива подяка нашим дівчатам-освітянам, працівникам культури, які розробили та виготовили таку величезну кількість виробів ручної роботи. Україна обов’язково переможе, і в наших дітей буде щасливе та радісне майбутнє», — розповів очільник громади Сергій Парпуланський.

Важливість культурного фронту

НА запрошення міністра культури та інформаційної політики України Одесу відвідала державний міністр ФРН з питань культури та ЗМІ Клаудія Рот. Під час офіційних зустрічей із керівництвом міста й області йшлося про сприяння у створенні загальноєвропейського фонду на відновлення пошкоджених об’єктів культурної спадщини України, допомогу Німеччини нашій країні в царині культури, підтримку творчих індустрій та посилення санкцій щодо росії задля протидії дезінформації. За словами Клаудії Рот, через війну українські культурні цінності, а відтак і культурна спадщина Європи, частиною якої вона є, перебувають під загрозою знищення. «Я пересвідчилася, що путін воює проти вашої культури, проти вашої ідентичності. А отже, війна ведеться проти всього культурного демократичного світу», — наголосила вона.

Зрадник у рясі

ЗАТРИМАНО настоятеля храму УПЦ МП села Маяки, який на власному транспорті перевозив чоловіка призовного віку, щоб допомогти йому незаконно перетнути державний кордон і таким чином уникнути призову на військову службу. Як повідомляє «Думська», священнослужитель мав при собі посвідчення учасника тероборони та знав пароль-відгук, що дало йому можливість безперешкодно проїхати блокпости. Слідство встановило, що настоятель неодноразово сприяв незаконному перетину кордону особами призовного віку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють: дев’яності не повторяться
Читати
Поступово відновлюється
Читати
Розмінування займе десятиліття
Читати
Сядуть за парти
Читати
Триває екоцид
Читати
Реєстр запрацює в липні
Читати
Безробітних — до суспільної праці
Читати
Для розвитку теплиць і садів
Читати
Відзначено героїв
Читати
Опалюватимуть «по-європейськи»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове