Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Побільше б світу добрих сердець

Олег ГРИГОРЕНКО.

Ветеринарна клініка «Асті», що в Києві, нині стала ще й притулком для тварин, що постраждали від війни. Через заклад вже пройшли 1800 хвостатих «безхатьків».

ЩОБИ дати прихисток усім і належно утримувати їх, власники клініки взяли в оренду два додаткові великі підвали. Довелося збільшити й кількість персоналу: ветеринарів, асистентів, адміністраторів. Радує, що взялися допомагати кількадесят волонтерів, які тепер вигулюють собак і прибирають у приміщеннях.

Так сталося, що саме ця клініка виявилася єдиним місцем у столиці, яке приймало тварин із територій, де велися чи тривають бойові дії.

— Вже 25 лютого до нас почали звозити тварин із-під Києва. Когось волонтери доправляли, когось господарі, яким вдалося вирватися з окупації, — розповідає власниця «Асті» Марія Салієнко. — Волонтерам особливо велика подяка. Наприклад, у нас самовіддано трудиться Олексій Суровцев, який за фахом актор і танцівник. Він їздив у окупований Ірпінь, де має квартиру. Лише звідти, добираючись із неймовірними труднощами окільними шляхами, привіз 70 котів. Хоч до війни в нього було двоє своїх, забрав додому ще одного скаліченого лапохвостика…

Загалом у кожної тварини, яка знайшла тут прихисток, своя трагічна історія війни, яка так само переплітається з долею її господарів. Наприклад, у березні до клініки дістався чоловік. Із перших днів війни він із псом тікав із Донеччини попутніми машинами, а останні 60 кілометрів цілий тиждень вони йшли до столиці пішки. У собаки лапи були геть стерті. Із важким серцем цей чоловік залишив під нашу опіку свого вірного чотирилапого друга, бо поки що не знає, де знайде прихисток.

Живе у клініці й пес із Ірпеня, господаря якого вбили росіяни. Сусід поховав його біля хати. Приходив годувати тварину, щоб той не відкопав тіло. А потім собаку забрали волонтери.

Є тут і неймовірно віддана і мила собака мисливської породи курцхаар, прозвана Кулею. Під її шкірою біля пащі промацується залізна куля.

— Якщо куля не заважає тварині, не витягаємо. Багато у нас тварин і з осколковими пораненнями. Дивишся на рентген, а там повно дрібних осколків. У Кулі саме такий випадок, — Марія витирає очі курцхаару, цілує в ніс. — За три місяці війни найважчий випадок у нас був із доберманом. Господарі, чоловік із дружиною, не могли прорватися з окупованого Ірпеня. Разом із собакою 11 днів сиділи в машині. Їжі в них не було, мали лише воду. Поряд вибухнув будинок, у пса стався крововилив у мозок і контузія. Коли господарі привезли його сюди, цілу ніч чекали під дверима, доки ми прооперуємо. Але, на жаль, він не вижив.

Ветеринарна клініка постійно шукає господарів для котів і собак, яких прихистила. Перед тим тварину стерилізують і чипують. Із новими власниками укладають угоду, де йдеться про те, що за долею собаки чи кота і надалі стежитимуть зоозахисники. Клініка має в соціальній мережі сторінку «Хвостики шукають дім», де регулярно виставляють і обновлюють фотопортрети підопічних.

— Трапляється, й нерідко, на ті наші об’яви знаходяться-озиваються безпосередні власники і вимагають, щоб ми повернули їм тварину. Але я не всім віддаю. З кожним бесіда: «Чому залишили? Тварини ж себе самі не прогодують». Маю право на це за законом про жорстоке поводження з тваринами. І одразу роблю ціну на послуги у 5-10 разів вищою: «Хочете забрати, оплачуйте». І часто чую вже іншу відповідь: «Та ми не хочемо». А коли господар каже: «Звісно, оплатимо», то одразу повертаємо, — говорить Марія.

Побільше б таких добрих і милосердних людських сердець, як у працівників та волонтерів ветеринарної клініки «Асті». Нині як ніколи вони необхідні і людям, і тваринам.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють: дев’яності не повторяться
Читати
Поступово відновлюється
Читати
Розмінування займе десятиліття
Читати
Сядуть за парти
Читати
Триває екоцид
Читати
Реєстр запрацює в липні
Читати
Безробітних — до суспільної праці
Читати
Для розвитку теплиць і садів
Читати
Відзначено героїв
Читати
Опалюватимуть «по-європейськи»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове