Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

«Очі «Азовсталі» дивляться в наші душі»

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

Рівненська область

Фото з відкритих джерел.

Дмитро Козацький із мамою незадовго до війни.

Автор ідеї виставки Олександр Харват із дипломом Дмитра Козацького з конкурсу Life Press Foto-2022.

Ці 25 світлин Дмитра Козацького важать, вочевидь, більше, ніж багато томів того, що буде написано про цю дику війну ХХІ століття. Бо в кожній із них навіки зафіксована мить надзвичайної мужності, нестерпного болю і водночас незламності українського духу. Тільки погляньте в очі наших захисників — вони випромінюють світло: навіть у тих, кого фізично знівечили ненажерливі рашисти.

Світло переможе

ВИСТАВКУ світлин «Азовсталь». Світло переможе» керівника пресслужби «Азову» Дмитра Козацького (позивний «Орест») відкрили в Рівному.

— Довго думали, де саме розмістити ці промовисті фотографії. Вирішили, що тут, на підземному рівні торговельного центру «Злата плаза», де завжди людно. Щоб усі, хто проходить повз, бодай на мить зупинилися й задумалися, — каже автор ідеї відомий рівненський фотохудожник Олександр Харват.

Завжди легкий на підйом Олександр миттєво зорганізувався, щоб відкрити (до речі, першу в житті Дмитра) виставку: хлопець не є професійним фотографом, це лише його захоплення. Але яке воно тепер безцінне!

Дмитра, який народився й виріс у Малині на Житомирщині, називають «очима «Азовсталі». Й ці очі побачили й пережили вже так багато: якщо психологи вважають, що кожному з нас війна додала 10-15 років, то скільки йому та його побратимам? Нині вони в російському полоні: можна лише здогадуватися, через що доводиться проходити там…

«Стефанія» з підземель «Азовсталі»

ВСЯ Україна через соціальну мережу бачила, як під звуки ворожих обстрілів Орест у катакомбах «Азовсталі», мирно усміхаючись, виконував пісню «Стефанія», з якою гурт «Kalush Orchestra» з Івано-Франківщини переміг на цьогорічному Євробаченні! Звісно, це бачила й чула і його мама Ірина Юрченко, яка три десятиліття працює провідницею на Укрзалізниці. Вона розділяла страждання людей, котрі рятувалися від війни в евакуаційному потязі Київ — Ужгород, хоча в цей час рашисти бомбардували її рідний Малин… І не давала собі жодної слабинки, коли мала можливість спілкуватися з сином. У її твердому голосі тільки віра, надія та любов: до своєї кровиночки й до України.

Коли в 2013-му студенти вийшли на Євромайдан, Дмитро залишив навчання за кордоном і повернувся в Україну. А невдовзі пішов служити в «Азов». І заочно вступив до Національного університету «Острозька академія», спеціальність «Політологія».

— Нещодавно на російському телебаченні сказали, що наша академія — кузня націоналістичних кадрів. Для нас це прозвучало як комплімент і висока оцінка роботи. Ми віримо в те, що новий навчальний рік розпочнемо із зустрічі з Дмитром, який відкриє в університеті свою нову виставку, — зауважив проректор академії Дмитро Шевчук.

— Поза сумнівом, ці фото ілюструватимуть підручники з історії України, скільки існуватиме наша держава. Тобто довіку. Бо подвиг хлопців та дівчат із «Азовсталі» нарівні з найбільшими подвигами за історію України. І дуже хочеться, щоб усі вони швидше повернулися додому живими. А в нашому відносно мирному житті не повинно бути жодного дня, коли не згадували б, яке пекло вже пройшли і досі проходять ці воїни. Про це маємо пам’ятати ми, про це має пам’ятати політичне керівництво держави, що зобов’язане визволити наших Героїв. Зі світлин Дмитра на нас дивляться очі його незламних побратимів. Очі, де немає й тіні сумніву в меті, за яку вони сплачують таку високу ціну, — сказав на відкритті виставки голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук.

Плюс народна дипломатія

В СВОЄМУ крайньому дописі в соцмережах перед самісіньким відходом із «Азовсталі» Орест попросив надсилати його фотографії на різноманітні конкурси: щоби світ дізнався правду, щоб Україна не щезла зі світових новин.

— Перша нагорода у Дмитра вже є: це спеціальна відзнака і золота медаль 8-го міжнародного конкурсу Life Press Foto-2022, — демонструє нагороду член журі конкурсу Олександр Харват. — Тож із нетерпінням чекаємо на нього в Рівному, щоб вручити диплом лауреата. До речі, тут виставка працюватиме місяць. Уже маємо запрошення привезти її до Львова, Хмельницького, Одеси. Тобто люди хочуть бачити правду війни від того, хто сам її пережив. І фотографія як елемент документалістики тут, як на мене, просто безцінна. Хоча Дмитро не є професійним фотографом, але добре розуміється на цьому мистецтві.

Сам Олександр Харват щойно повернувся з Праги, де відкрив виставку про Україну. 102 фотографи попередньо надіслали світлини, кращі з яких представили на виставці-продажу. Її організували за підтримки посольства України в Чехії. Перших вісім світлин продалися вже на відкритті: кошти, звісно, підуть на підтримку наших захисників. Тим часом власні світлини з Рівненщини (як наші краяни виготовляють «бандерівські смузі», плетуть сітки й укріплюють блокпости) Олександр Харват представив на виставках у Польщі та Литві.

Тобто кожен із нас може чимало зробити в цей зловісний для України час у своєму місті чи селі: зазвичай саме прості люди — найефективніші дипломати. Бо те, що робимо ми, йде з глибин небайдужих сердець.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють: дев’яності не повторяться
Читати
Поступово відновлюється
Читати
Розмінування займе десятиліття
Читати
Сядуть за парти
Читати
Триває екоцид
Читати
Реєстр запрацює в липні
Читати
Безробітних — до суспільної праці
Читати
Для розвитку теплиць і садів
Читати
Відзначено героїв
Читати
Опалюватимуть «по-європейськи»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове