Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Відстрочка від призову учнів ПТУ

Олена КОЩЕНКО.

Набрав чинності закон №7272, який звільняє від призову на військову службу ще одну категорію чоловіків — учнів та викладачів професійно-технічних училищ.

ДО СТАТТІ 23-ї Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» було внесено відповідні поправки. Як ідеться у пояснювальній записці до цього документа, який Верховна Рада прийняла за основу та в цілому ще 14 квітня, в умовах воєнного стану постало питання про дискримінацію учнів і викладачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Адже дотепер вони підлягали призову на військову службу під час мобілізації на відміну від студентів і викладачів закладів фахової передвищої та вищої освіти. Через це в учнівському та викладацькому середовищі ПТУ подекуди утворювалась, сказати б, велика людська вирва, що зривало практичну підготовку і подальше наповнення ринку праці кваліфікованими робітничими кадрами (будівельники, електрики, машиністи, токарі, сантехніки тощо).

І ось нарешті урівняли в правах учнів і викладачів закладів професійно-технічної освіти та студентів і викладачів вищих навчальних закладів. Усі вони не підлягають мобілізації, навіть у період дії в країні воєнного стану.

Але, наголошують юристи, є певні нюанси, про які варто знати. Відстрочка від мобілізації надається лише тим учням, які здобувають освіту на денній або дуальній формах навчання. Водночас повістку не вручать тільки тим викладачам, для яких ця діяльність у ПТУ є основним місцем роботи і працюють вони там на не менш ніж 0,75 ставки.

Ринок праці у воєнний та післявоєнний періоди потребує і потребуватиме різних фахівців, особливо робітничих професій. І, певна річ, підготовка кваліфікованих трудових ресурсів є важливою складовою функціонування економіки держави.

…Тим часом в Україні триває мобілізація резервістів уже другої черги. Ще 3 березня поточного року Верховна Рада затвердила указ Президента Володимира Зеленського про загальну мобілізацію. Відтоді почався призов першої черги резервістів, який на сьогодні вже завершився, повідомили в Генеральному штабі Збройних сил. 22 травня парламент проголосував за продовження загальної мобілізації на 90 днів — до 23 серпня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють: дев’яності не повторяться
Читати
Поступово відновлюється
Читати
Розмінування займе десятиліття
Читати
Сядуть за парти
Читати
Триває екоцид
Читати
Реєстр запрацює в липні
Читати
Безробітних — до суспільної праці
Читати
Для розвитку теплиць і садів
Читати
Відзначено героїв
Читати
Опалюватимуть «по-європейськи»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове