Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Фіксована ціна на газ

Олена БЕГМА.

УРЯД затвердив постанову, відповідно до якої НАК «Нафтогаз» на час воєнного стану та ще впродовж 6 місяців після його завершення постачатиме блакитне паливо операторам газорозподільних систем (облгазам) за фіксованою ціною. Як відомо, більшість цих операторів перейшли у власність держави і всіх їхніх абонентів перевели на обслуговування в НАК «Нафтогаз». Ця компанія встановила для 8,8 млн своїх нових клієнтів такий самий тариф, як і для решти, — 7,96 грн/кубометр. Укладати додаткового договору не потрібно, адже перехід відбувся автоматично.

Принагідно ще інформація: у березні, після початку російської агресії, вартість газу в ЄС сягнула рекордних 4000 доларів за тисячу кубометрів. Після закінчення опалювального сезону котирування відкотилися до 950-1100 доларів за тисячу кубів. Нині ж ціни на блакитне паливо у Європі знову підскочили. Зокрема, 19 червня на нідерландській біржі ICE Futures вони становили 148,75 євро за мегават, або 1631 долар за тисячу кубометрів.

Пенсії трохи підвищаться

З 1 ЛИПНЯ поточного року мінімальна пенсія зросте з 1934 до 2027 грн, тобто на 93 грн. Водночас максимальний розмір пенсійної виплати становитиме 20 270 грн, тобто до 19 340 грн додадуть 930 грн. Як ідеться у повідомленні Пенсійного фонду України, липневе збільшення виплат пов’язане з підвищенням прожиткового мінімуму для працездатних осіб — складника при нарахуванні пенсії. Нині він дорівнює 2481 грн, а з 1 липня буде 2600 грн.

Між іншим, цього року після липня мінімальна пенсія має збільшитися ще двічі: з 1 жовтня та 1 з грудня. Але відбудеться це вже у зв’язку зі зміною мінімальної заробітної плати у країні з 6500 до 6700 гривень. Втім, тоді сума виплати залежатиме од віку пенсіонера і його страхового стажу.

Темпи інфляції прискорюються

У ДЕРЖСТАТІ підрахували, що в травні споживча інфляція пришвидшилась до 18%. Вірогідно, на не менший відсоток підскочили ціни на товари і послуги й у червні. Як наголошують експерти, на ситуацію вплинули як світові тенденції, так і внутрішні фактори, пов’язані з російським вторгненням. Ідеться про порушення логістики, руйнування інфраструктури, збільшення витрат на підприємствах, які ще працюють, та зростання попиту населення на деякі товари і послуги на тлі меншої пропозиції.

Мінфін тим часом провів черговий аукціон з розміщення військових облігацій внутрішньої державної позики. Завдяки цьому до бюджету надійшло 4,45 млрд грн, а основним покупцем «воєнних» бондів став Нацбанк. На думку фахівців, це може негативно позначитись на курсі гривні та на інфляції в довгостроковій перспективі.

Споживчий ринок потроху оживає

ВІТЧИЗНЯНА економіка поступово адаптується до реалій війни. Про це свідчать і дані звіту Національного банку України про стан споживчого ринку. Зокрема, якщо на початку російського воєнного вторгнення люди купували виключно товари першої необхідності, як от їжу, медикаменти, якісь прості речі, то нині відновлюється попит на промислові товари, одяг та послуги. Приміром, співвітчизники дедалі частіше стали купувати імпортні речі, особливо довгострокового використання, наприклад смартфони, пральні машини, автомобілі, ноутбуки. Зростає попит і на праски, блендери, фени, мультиварки, електрочайники, електроплитки.

Однак економіка, звичайно, не досягла довоєнного стану і з точки зору обсягів іще тривалий час залишатиметься на нижчих рівнях. Це зумовлено руйнуванням інфраструктури, об’єктів промислового виробництва, масовим виїздом українців за кордон. За оцінкою НБУ, прямі економічні втрати вже перевищують 100 мільярдів доларів. Річ у тому, що на початку війни активні бойові дії велися на територіях, які забезпечували понад 50% ВВП.

Досьє на російських військових злочинців

У ВСЕСВІТНІЙ мережі з’явився сайт «Книга катів українського народу», який доступний за посиланням https://russian-torturers.com. В рамках цього проєкту ведеться збір доказів воєнних злочинів рашистських окупантів у нашій країні. Тут наявні докладні досьє на тих, хто їх скоїв. «Сайт містить лише верифіковану інформацію. Розслідування триватимуть, поки не знайдеться останній кат. Тут буде кожен причетний до злочинів проти українського народу. Україна зробить усе, щоби знайти та покарати всіх», — ідеться в анотації до сторінки. Упорядники Книги запрошують громадян надавати свідчення злочинів, учинених загарбниками проти мирних мешканців України.

За даними Генеральної прокуратури, в нас наразі розслідуються понад 1700 справ про воєнні злочини росії. Зафіксовані численні випадки руйнувань житлової інфраструктури, вбивств цивільних громадян та мародерства російських військових на захопленій українській території.

Якщо ворог зруйнував узяте в кредит житло

РОСІЙСЬКІ агресори знищили в різних регіонах нашої країни багато житлових будинків, за деякі з них українці ще навіть не встигли виплатити іпотечні кредити. Влада передбачила їх списання за певних умов. Найголовніша з них: для отримання такої можливості позичальник не повинен мати прострочених боргів за кредитами станом на 23 лютого 2022 року.

Водночас існує обмеження за розміром майна, придбаного в кредит. Позичальники можуть претендувати на списання тільки тоді, коли загальна площа знищеного майна, на яке взято кредит, не перевищує для квартири 140 квадратних метрів, а для будинку — 250 квадратних метрів, і разом з цим житловий об’єкт має бути єдиним місцем мешкання сім’ї позичальника.

Строката географія гуманітарки

ДО НАШОЇ держави четвертий місяць поспіль звідусіль надходить гуманітарна допомога. Найбільше її одержують Київ та Львівська область. Так, за даними порталу гуманітарної допомоги, який обліковує всіх можливих отримувачів — міжнародні, громадські, благодійні організації, дитячі будинки, заклади освіти тощо, лише з 11 березня по 12 червня в Україну надійшло 510 тис. тонн міжнародних гуманітарних вантажів. З них на столицю припало 99,5 тис. т, а на Львівщину — 96,7 тис. т. Найменше вантажів дісталося найбільш окупованим регіонам — Херсонській та Луганській областям.

Україна у великих обсягах потребує медикаментів, пального, санітарно-гігієнічних засобів, продовольства і технічного обладнання.

Народився і вже має книжковий сертифікат

ПОЧИНАЮЧИ з 1 січня 2023 року всі новонароджені в Україні, а також неповнолітні від 14 років почнуть одержувати сертифікати від держави на придбання вітчизняних видань. Безоплатні сертифікати для дітей становитимуть 30% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (із січня 2023-го це 2684 грн). Відповідний закон №6287 ухвалила Верховна Рада.

У цілому закон спрямований на держпідтримку українських книговидавців і книгарень. Так, із 1 квітня наступного року магазини, в яких не менш ніж 80% виручки припадає на книжкову продукцію, отримуватимуть субсидії. Максимальний їх розмір на одну книгарню становитиме від 54,5 тис. грн на рік (для ОТГ з чисельністю населення до 30 тис. осіб) до 1,2 млн грн для Києва. У більшості обласних центрів максимально можлива субсидія обраховуватиметься сумою 435,8 тис. грн на рік. Очікується, що 2023-го на субсидії для книгарень буде спрямовано від 52 млн до 82 млн грн видатків із держбюджету.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють: дев’яності не повторяться
Читати
Поступово відновлюється
Читати
Розмінування займе десятиліття
Читати
Сядуть за парти
Читати
Триває екоцид
Читати
Реєстр запрацює в липні
Читати
Безробітних — до суспільної праці
Читати
Для розвитку теплиць і садів
Читати
Відзначено героїв
Читати
Опалюватимуть «по-європейськи»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове