Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Ще й військова адміністрація на наші голови

Благословенний південний куток нещодавнього Апостолівського району, де тепер утворилося дві громади, російські окупанти обстрілювали понад місяць. Зруйновано цілі села, є загиблі й поранені. З огляду на ці жахи жителі Ниви Трудової, яку вороги залишили у спокої, з розумінням сприйняли рішення щодо призначення в їхній громаді начальника військової адміністрації, яким став Андрій Ровнов.

А ЦЕЙ начальник, посилаючись на воєнний стан, видав наказ про припинення чинності акта на право постійного користування підприємством «АВІ» земельною ділянкою площею 48,1 га, а потім ще один — про передання вилученої землі компанії «Стронг-інвест». Один з основних власників останньої — голова ради директорів аграрного холдингу KSG-Agro Сергій Касьянов, який, згідно з інформацією журналу «Фокус», у двадцятці найуспішніших аграрних бізнесменів України. Він контролює чималий земельний банк: 61 тисяча гектарів.

Чому відібрали землю у власника чи не найкращого фермерського господарства «АВІ» Анатолія Гергеля?

— Я став жертвою класичної тутешньої схеми рейдерського захоплення вгідь, — не сумнівається Анатолій Іванович. — Насильницьким «віджимом» гектарів у нас не гребує ні запопадлива чиновницька братія, ні правоохоронці. Таким чином знищували господарства сумлінних фермерів, а також їхніх нащадків-спадкоємців. Місцеві чиновники й слухати не хотіли, що за тими, хто переймає естафету хазяйнування у ФГ, зберігається і право постійного користування землею. Сьогоднішня хвиля свавілля спирається на інші «підстави», викликані нібито вимогами воєнного стану. Хоча насправді хіба війна вимагає, щоб я припинив вирощувати хліб? — слушно обурюється Анатолій Гергель.

Усі правоустановчі та земле-впорядні документи («залізобетонні», за словами фермера) свого часу готувала Апостолівська райрада. Віднедавна вона увійшла до складу Криворізького району, тож уже не існує. Цим фактом і скористався начальник військової адміністрації громади Андрій Ровнов, заявивши, що сільгосппідприємство «АВІ» працює на землі, наданій рішенням сесії, якої насправді не було. Чи так це, ще не відомо. Сьогодні йдеться тільки про «суттєву» прогалину в документах фермера: там нібито не зазначено його адреси.

В мирний час можна було б у суді домагатись істини, пояснює ситуацію очільниця Нивотрудівської сільради Ірина Пелецька. За її словами, навіть якщо в документах Гергеля є якась неточність, то всі претензії до тих, хто їх оформляв. Сьогодні ще нічого не доведено, однак цим поспішила скористатися військова адміністрація, відібравши землю своїм наказом.

Що ж це виходить: з’явивсь у громаді свій «головнокомандувач» — йому і законів не треба? «Поки в селах сусідньої Зеленодольської ОТГ вибухали снаряди, у Ниві Трудовій страхали: «І нас це очікує, якщо не відберемо у фермера землю», — невесело «жартують» адвокати Олег Лантух і Владислав Пивовар. А працівник пресслужби обласної Асоціації фермерів і приватних землевласників Григорій Давиденко резонно зауважує, що навіть Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський не може, бо не має на це повноважень, двома розчерками пера відняти в одного підприємця оформлене на нього майно чи земельну ділянку і передати іншому. А ось військовий «комісар» у масштабах громади вирішив, що йому таке дозволено.

Не лише Анатолій Гергель постраждав від дій місцевої військової адміністрації. Голова селянсько-фермерського господарства «Калаур» Володимир Калаур із села Новоукраїнське 1992 року разом із родичами почав обробляти 22,5 гектара, які з земель запасу перейшли в його довічну успадковану власність, що засвідчила Апостолівська райрада. Затим райдержадміністрація розділила 100 гектарів на чотирьох фермерів, із яких 22,4 га додатково перепали й Калауру. Державний акт на законних підставах він оформив уже на 44,9 гектара. На них ця фермерська сім’я успішно господарює вже 30 років.

Та ось у лютому нинішнього року сільрадівський юрист Віталій Скубенко звелів Володимиру Калауру підписати договір про передання своєї землі, посилаючись на те, що виділялась вона у «романтичну» пору земельних реформ, тож знайти порушення в колишніх законах неважко. А голова сільради Пелецька пояснила: відбирають землю в нього у зв’язку з воєнним станом. Мовляв, віддамо її інвестору, який на свинокомплексі вироблятиме м’ясо для армії.

Звісно, Володимир Калаур не збирається підписувати жодних договорів, і закони на його боці. Що підтвердили перші два засідання Господарського суду: обидва рази він повертав позовні заяви. Однак здирників це не вгамувало. Спершу вони розраховували, що фермер до винесення судом рішення не посміє вийти в поле. Але він почав посівну. Згодом лякали ворожою ракетою, яка може прилетіти та знищити селянську працю. Та й це не зупинило власника ФГ, натомість розгнівило сільрадівських ватажків і начальника військової адміністрації. Обізвавши Володимира Калаура земельним магнатом і бароном, вони погрожують оголосити його ще і воєнним злочинцем, «внутрішнім окупантом, який шкодить вітчизняній економіці».

Ще й військова адміністрація на наші голови

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють: дев’яності не повторяться
Читати
Поступово відновлюється
Читати
Розмінування займе десятиліття
Читати
Сядуть за парти
Читати
Триває екоцид
Читати
Реєстр запрацює в липні
Читати
Безробітних — до суспільної праці
Читати
Для розвитку теплиць і садів
Читати
Відзначено героїв
Читати
Опалюватимуть «по-європейськи»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове