Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Ракетний дощ. Потрібна парасолька

Михайло ВЕДМІДЬ.

Найгарячіше минулого тижня було на Сході України. Після чотиримісячної героїчної оборони Сєверодонецька наші воїни дістали наказ залишити це місто, щоб відійти на краще облаштовані для оборони позиції. До речі, у Пентагоні таке рішення командування ЗСУ схвалили і назвали його правильним.

ТОЖ Лисичанськ залишився єдиним містом Луганщини, яке ще підконтрольне українській владі й не дає змоги російським окупантам прозвітувати хоч про якийсь успіх у справі «визволення» Донбасу в його «адміністративних кордонах». Зрозуміло, що всі зусилля ворог тепер сконцентрував на захопленні цього населеного пункту, вже майже вщент зруйнованого внаслідок масивних вогневих ударів противника. На кінець минулого тижня російським загарбникам вдалося вийти на околиці міста, де точилися жорстокі бої.

На Донеччині, а саме на Слов’янському, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках основні зусилля агресор зосереджував на веденні наступу та бомбардуванні позицій ЗСУ зі ствольної артилерії і РСЗО. Втім, завдяки героїчній обороні наших захисників всі атаки противника були відбиті. Тож просунутися йому не вдалося.

На Півдні України наше військо проводило контрнаступальні дії. На деяких ділянках фронту ЗСУ вдалося відтіснити ворога і просунутися в напрямку Херсона. Втім, кілька визволених від окупанта населених пунктів довелося залишити. У понеділок Українська армія завдала ракетного удару по привласнених росіянами ще 2014-го бурових установках у Чорному морі (так звані вишки Бойка), а наступного дня — по військових рф на острові Зміїний. За інформацією оперативного командування «Південь», «зафіксовано влучання у зенітно-ракетний комплекс «Панцир С1», радіолокаційну станцію та автомобільну техніку».

Увесь цей час прикордонні області — Сумська, Чернігівська та Харківська — потерпали від ворожих обстрілів. А починаючи з п’ятниці, 24 червня, від них страждали вже й багато інших регіонів України. За два дні масовані ракетні удари були завдані по об’єктах військово-промислового комплексу та цивільної інфраструктури Одеської, Житомирської, Миколаївської, Рівненської, Черкаської та інших областей. А в неділю, 26 червня, крім інших регіонів, потужні вибухи пролунали ще й на Київщині та у самій столиці.

За даними командування Повітряних сил ЗСУ, проти цілей на Заході України росія застосовувала ракети морського базування «Калібр», проти цілей на Півночі України — Х-22 та наземні ракети «Іскандер» і «Точка-У», а на Півдні — ракети ONYX і комплекси «Бастіон». Таке ракетне розмаїття може навести на думку про випробування смертоносних засобів ураження чи проведення порівняльного аналізу їх боєздатності й ефективності. Між іншим, путін нещодавно заявив, що до кінця року стане до ладу міжконтинентальна балістична ракета «Сармат», відома на Заході як «Сатана II», і ця суперновітня зброя може бути використана у війні. Тож Україні вкрай потрібні новітні системи протиповітряної оборони. Їх може надати тільки Захід.

Масоване ракетне бомбардування нашої країни деякі експерти пояснюють, зокрема, і її успіхами на міжнародній арені: наданням статусу кандидата у члени Євросоюзу. Сталося це 23 червня на саміті ЄС. Та щоб підтвердити цей статус, Україні необхідно до кінця поточного року виконати сім вимог щодо реформування судової системи, боротьби з корупцією, олігархічного впливу тощо. На думку багатьох аналітиків, всі ці умови дуже легко виконати, якщо на те буде політична воля керівництва держави.

Ну, а повноправним членом європейської сім’ї народів Україна матиме змогу стати через… сім років. І то за умови, що «все буде дуже добре». Про це заявила генеральна директорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк. «Раніше — малоймовірно через ту величезну кількість законодавства, яку потрібно прийняти та імплементувати. Ми повинні жити за європейськими законами», — пояснила вона.

За її словами, переговори стосовно членства України в Євросоюзі мають відбутися на початку наступного року. Тож, образно кажучи, між нашою країною та ЄС відбулися тільки заручини (та й то за певних умов), а от до весілля ще ого-го скільки!

Та попри це багато хто називає рішення Брюсселя про кандидатство України історичним і щиро радіє з цього факту. Чому так? Та тому, каже Наталія Форсюк, що набуття Україною відповідного статусу не тільки юридично закріплює європейську перспективу, а й відкриває доступ до структурних фондів. «Доступ до коштів цих фондів мають лише країни-кандидати, гроші надаються на пільгових умовах практично безкоштовно...», — пояснила урядовиця і додала, що статус кандидата посилить позицію України і в мирних переговорах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють: дев’яності не повторяться
Читати
Поступово відновлюється
Читати
Розмінування займе десятиліття
Читати
Сядуть за парти
Читати
Триває екоцид
Читати
Реєстр запрацює в липні
Читати
Безробітних — до суспільної праці
Читати
Для розвитку теплиць і садів
Читати
Відзначено героїв
Читати
Опалюватимуть «по-європейськи»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове