Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Секрети здоров’я наших предків

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

У Київській Русі важливе місце в харчуванні посідала пшоняна каша. Знаючи, наскільки це цінний продукт, її їли і в свята, і в будні.

ПШОНО містить жири та велику кількість вуглеводів. Амінокислоти, лейцин та гістидин поліпшують стан сполучних тканин. У ньому високий уміст вітамінів групи В, надто В6, який виконує безліч функцій у нашому організмі, відповідає за обмінні процеси, допомагає регулювати рівень цукру в крові, бере участь у розщепленні жирів, а також є вітаміном-антидепресантом.

Магній нормалізує серцевий ритм, знижує артеріальний тиск, регулює рівень цукру в крові, усуває судоми в м’язах, зменшує біль у суглобах. Фосфор сприяє зміцненню кісток, активізує регенерацію тканин. Калій бере участь у кровотворенні, є вкрай потрібним для серцевої скорочувальної діяльності. Залізо піднімає рівень гемо­глобіну, поліпшує кровообіг. Мідь сприяє утворенню колагену, всмоктуванню заліза та відіграє важливу роль у виробництві енергії. Фтор і кремній служать будівельним матеріалом для шкіри, зубів, волосся й скелета.

Пшоно справляє сечогінну й потогінну дії, сприяє зміцненню зламаних і ушкоджених кісток та з’єднанню м’яких тканин, а також загоєнню ран. Воно дає сили, зміцнює м’язову систему, бореться з хворобами печінки.

Учені виявили здатність цієї крупи виводити з організму залишкові антибіотики та продукти їхнього розкладання.

Пшоно в народній медицині

ЗА панкреатиту пів склянки пшона залити літром води та варити в емальованій каструлі до повного розварювання. Окремо на тертці натерти 0,5 склянки гарбуза, додати в каструлю з пшоном і варити ще 3-5 хвилин. Злегка посолити, влити чайну ложку соняшникової олії та вживати на вечерю. Тривалість оздоровчого курсу — три тижні, за 10 днів його можна повторити. У результаті такого оздоровлення значно зменшується запальний процес у тканинах підшлункової залози.

Цей же рецепт рекомендується проти курячої сліпоти, хвороб печінки та жовчного міхура, коліту з недостатнім випорожненням кишківника, за слабкої моторної функції кишківника, порушення обміну речовин і набряків.

У разі ішемічної хвороби серця пропекти пшоно на дуже великому вогні (але щоб воно не змінило кольору). Третину склянки цього пшона промити, додати 750 мілілітрів води й зварити на слабкому вогні. Можна додати сіль та мед за смаком. Пшоняну кашу при серцевих хворобах рекомендується вживати кілька разів на тиждень. Крім цього, для стимуляції роботи серця корисно додавати до всіх кулінарних страв кардамон.

За циститу пів склянки пшона злегка промити. Воду злити, а зерно перекласти в літрову банку й залити склянкою води кімнатної температури, після чого вміст енергійно збивати, м’яти руками. Коли вода стане білуватою, її можна пити. За день потрібно випити стільки, скільки зможете, обмежень немає. Біль у сечовому каналі та міхурі припиняється майже миттєво, часті позиви теж перестають турбувати. Для повного позбавлення циститу пшоняну воду треба пити два тижні, з використаного пшона можна варити кашу — піде тільки на користь.

При цукровому діабеті просо (неочищене пшоно) промити під проточною водою та злегка підсушити. Залити окропом. Настоювати дві години. Процідити, пити по пів склянки тричі на день між їдою. Курс — два тижні.

Для позбавлення звички до куріння змішати в рівних за вагою частинах зерна проса, жита, вівса, ячменю. 400 грамів цієї суміші залити літром води, настояти ніч, вранці довести до кипіння, варити 10 хвилин. Настояти добу, добре укутавши, процідити, залишок віддушити. Пити по пів склянки до 5 разів на день за 30-40 хвилин до їди, доки не з’явиться огида до куріння.

Рецепт для очищення нирок кашею з пшона та журавлиною. Цей спосіб сприяє не тільки очищенню нирок, а й зменшенню високого тиску, зміцненню кісткової тканини. Пшоно проростити, для чого зернятка злегка покрити водою, накрити марлею та чекати, поки не з’являться проростки (це займає кілька днів). Після цього пророслі зернятка промити й висушити.

Варити, як звичайну кашу на воді, їсти без олії, солі та цукру, разом із журавлиною. Результатом стануть чисті нирки, в тому числі від піску, слизу, конкрементів, зникне запалення, відновляться тканини нирок та сечових шляхів.

Кулінарні рецепти

ІЗ ПШОНА можна приготувати безліч смачних та корисних страв: супи (козацький куліш, розсольник), каші (з грибами, м’ясом, овочами, фруктами), млинці, запіканки, котлети тощо. Ось деякі рецепти.

Пшоняна каша з яблуками та родзинками. Пшоно — 0,5 склянки, вода — 1,5 склянки, молоко — 2 склянки, цукор — 2-3 столові ложки, яблука (невеликі) — 2 шт., родзинки — 3-4 столові ложки, масло вершкове — за смаком.

Перебрати та промити пів склянки крупів. Закип’ятити 1,5 склянки води, всипати крупи й варити 20 хвилин.

Взяти приблизно однакові об’єми молока та готової пшоняної каші. Молоко довести до кипіння, додати кашу, цукор. Варити на слабкому вогні приблизно 20 хвилин, часто помішуючи. Поки каша вариться, підготувати фрукти. Родзинки промити, залити окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити. Відкласти кілька родзинок для прикраси. Яблука очистити, натерти на великій тертці. Коли каша стане в’язкою, додати родзинки, яблука, перемішати, довести до кипіння й зняти з вогню. Подаючи, додати вершкового масла та прикрасити родзинками.

Запіканка з пшоном. Пшоно — 125 г, сир — 250 г, яйця — 3 шт., сметана — 50 г, борошно — 35 г, цукор — 50 г, ванільний цукор — 5 г, масло вершкове — 10 г, сіль — за смаком.

Пшоно промити в гарячій воді кілька разів. Висипати в каструлю, налити 250 мілілітрів холодної води та поставити на вогонь. Коли вода закипить, посолити, вогонь зменшити до мінімуму та варити під кришкою 20-30 хвилин. Готову кашу остудити. Сир змішати з цукром, ванільним цукром і дрібкою солі. Додати яйця. Збити все до однорідної маси блендером. Додати сметану, перемішати. Всипати борошно, перемішати. Потім додати остиглу пшоняну кашу та перемішати. Форму для запікання змастити вершковим маслом, присипати борошном. Викласти сирно-пшоняну масу у форму, розрівняти. Випікати в нагрітій до 170 градусів духовці 40-45 хвилин до легкого золотистого кольору.

Пшоняна каша з квашеною капустою. Капуста квашена — 200 г, пшоно — 100 г, цибуля ріпчаста — 50 г, морква — 50 г, олія — 30 г, лавровий лист — 1 шт., сіль — за смаком.

Цибулю й моркву почистити, нарізати маленькими кубиками і протушкувати на олії в сотейнику кілька хвилин до м’якого стану. Додати квашену капусту (сік не обов’язково віддушувати). Влити 150 мл окропу, покласти лавровий лист. Довести до кипіння і, зменшивши вогонь, тушкувати 10 хвилин під кришкою.

Пшоно промити в холодній воді кілька разів, перекласти у сотейник до протушкованої квашеної капусти. Влити 300 мілілітрів окропу. Трохи посолити, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму та варити під кришкою до повного випаровування рідини (приблизно 15-20 хвилин). Така каша стане чудовим гарніром до м’яса, птиці. Також це повноцінна друга страва для вегетаріанського та пісного меню.

Попередження й протипоказання: у разі колітів, особливо в людей похилого віку, пшоно може спричиняти закрепи, а за гастриту з підвищеною кислотністю часто виникає печія.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове