Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Коли не можете заснути

Петро ТИТРО, сомнолог.

ПЕРЕВАГА цієї дуже короткої вправи в тому, що її можна робити де б ви не перебували й у будь-яких умовах.

1. Зручно сядьте або ляжте.

2. Заплющте очі та розслабте повіки. Уявіть, що лежите в приємно прохолодній воді.

3. Прикрийте праву ніздрю великим пальцем правої руки.

4. Розслабте та випряміть інші чотири пальці правої руки.

5. Вдихніть через ліву ніздрю, а потім прикрийте її чотирма вільними пальцями правої руки. При цьому відпустіть ваш великий палець із правої ніздрі та видихніть через праву ніздрю.

6. Повторюйте протягом кількох хвилин: вдихайте через ліву ніздрю, прикриваючи праву великим пальцем, видихайте через праву, прикриваючи ліву ніздрю рештою пальців.

7. Повторюйте, поки дихання не стане дуже повільним та спокійним, а ваш мозок — менш тривожним, і ви зможете заснути.

Дзеркальний тип дихання через праву ніздрю називається Nadi Shodhana, й це дуже простий спосіб, аби заспокоїти ваші емоції, та корисна вправа, коли вам потрібно сфокусуватися та «перезавантажитися». Можна її практикувати в моменти тривожності та стресу.

Що про це кажуть науковці?

 Відомо, що зв’язок органів і тканин в організмі (включно із півкулями головного мозку) здійснюється з допомогою волокон як симпатичної нервової системи (відповідальна за функції «бийся або біжи»), так і парасимпатичної нервової системи («відпочинок і перетравлення»).

 У носі теж багато цих нервових закінчень. У нас є один набір нервів, який охоплює умовно праву частину тіла та праву ніздрю, й інший, який охоплює лівий бік і ліву ніздрю.

 Учені стверджують, що ці волокна мають протилежний ефект. Це означає, що, змінюючи вдихи та видихи через певну ніздрю, ви можете перемикати функції організму та допомогти собі розслабитися чи сфокусуватись.

До речі, спеціалісти радять людям, які страждають на безсоння, якомога довше триматися подалі від снодійних. Бо медикаменти втручаються у природний процес сну та негативно впливають на його якість. Окрім цього, майже всі вони викликають залежність, а це дуже небезпечно. Під «снодійними» маються на увазі не лише пігулки, а й алкоголь. Спочатку він насправді може допомагати швидко заснути, але згодом, навпаки, провокуватиме безсоння, яке може закінчитися глибоким нервовим зривом.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове