Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Фітотерапія за подагри

«Мене турбує подагра: великий палець на нозі болить, червоніє й набрякає. Що робити?»

Тамара С.

Нікопольський район

Дніпропетровської області.

 

БІЛЬ у великому пальці ноги й набряк турбують багатьох людей похилого віку. Це серйозний привід звернутися до лікаря й зробити аналізи, оскільки не завжди ці симптоми є ознакою саме подагри. Якщо ж діагноз щодо подагри підтвердиться, можна застосовувати лікарські рослини, які виводять сечову кислоту. Саме її високий рівень — основна причина подагри. Кристали відкладаються в суглобах, органах, тканинах. Ця патологія виникає через порушення роботи нирок, які не в силі виводити надмір солей.

Для цієї хвороби характерне ураження суглоба великого пальця ноги, який червоніє, набрякає й болить. Крім цього, можуть з’являтися загальна слабкість, підвищуватися температура тіла.

Одночасно з медикаментозним лікуванням, призначеним лікарем, важливо налагодити правильне харчування. А це означає, що потрібно вилучити смажену та копчену їжу, солодощі (крім меду); каву, бобові, гриби, щавель, шпинат, цвітну капусту, ковбаси, свинину, телятину, м’ясо гуски, бульйони з них. М’ясо та рибу потрібно обирати нежирних сортів, готувати їх на парі або запікати, вживати не частіше трьох разів на тиждень. До раціону необхідно ввести продукти, які виводять солі: картоплю, буряки, морську капусту, моркву, огірки, цибулю, рис, крупи, горіхи. Важливо їсти варені, тушковані страви, пити достатньо води (1,5-2 літри), узвари.

За ураження суглобів варто скористатися протизапальними властивостями кореня вовчого тіла болотного. Відвар з нього можна пити до двох років: столову ложку залити пів літра окропу, варити на слабкому вогні 5 хвилин, настоювати ніч, процідити, випити за три рази за 20 хвилин до їди.

Знизити вміст сечової кислоти та поліпшити обмін речовин допоможе також відвар листків мучниці звичайної. Спосіб приготування — як у попередньому рецепті. Рослина є потужним сечогінним засобом, регулює сольовий обмін, має протизапальні властивості.

Можна пити місяць відвар однієї рослини, а другий місяць — іншої.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Мазь від фурункулів

«Як боротися з фурункулами? Вони в мене час від часу з’являються й досить довго визрівають, завдаючи багато незручностей».

Петро К.

м. Полонне

Хмельницької області.

 

У БОРОТЬБІ з фурункулами та вуграми дієвою є мазь, приготовлена з таких компонентів: господарське мило (темне) — 50 грамів, бджолиний віск — 10 грамів (не підробка, має пахнути медом), мед — 2 столові ложки, прополіс — 10 грамів (його потрібно заморозити), муміє — 2 грами, рослинна олія — 10 мілілітрів.

Приготувати водяну баню. У банку покласти натерте на тертці мило, додати натертий прополіс, віск, мед (вимішувати дерев’яною паличкою). Окремо в теплій олії розчинити муміє й змішати з усією масою. Коли всі складники розчиняться, мазь готова. Зберігати за кімнатної температури.

Нанести (краще ввечері, на ніч) на запалене місце шар мазі на бинті чи марлі, накрити плівкою, закріпити лейкопластиром. Якщо це фурункул, то він за ніч дозріває та прориває. Звичайні вугри можна просто змащувати якомога частіше. Але в жодному разі не можна наносити мазь на відкриті гнійні рани!

Перед застосуванням порадьтеся з вашим лікарем.

Юрій ПОПОВ, біолог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове