Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

П’ять способів очищення води

Борис СКАЧКО,

лікар нетрадиційної медицини.

У багатьох регіонах під час війни погіршилась якість води. Як дезінфікувати питну воду з-під крана?

У ВОДІ з водогону можуть бути в невеликій кількості різні хвороботворні чинники: кишкова паличка, грибки, що потрапляють із труб та довкілля. Таку воду не рекомендовано відстоювати, адже при контакті з повітрям небезпечна мікрофлора розмножуватиметься.

Найліпший спосіб дезінфекції — кип’ятіння води. Так можна вбити наявну у ній патогенну мікрофлору. Якщо таку воду вживати у вигляді компоту та супу, клітковина у виварених фруктах і овочах зв’яже ендотоксини й бактерії, які залишилися у воді, та сприятиме їхньому виведенню.

Ще один спосіб доочищення перевареної води — пропустити її крізь вугляний саморобний фільтр. Для цього взяти пластикову пляшку, засипати в неї активоване вугілля й залити воду. Затим перевернути пляшку горлечком донизу, нещільно закривши кришку. Вода, поступово витікаючи, проходитиме крізь своєрідний фільтр — шар активованого вугілля, що вбере у себе всі забруднювачі.

Також доочистити воду від токсинів можна з допомогою глини. Для цього 2-3 столові ложки глини залити літром води, кілька разів розбовтати. На основі цієї води роблять аптечні препарати, які виводять токсичні речовини з організму, тож вона, безумовно, теж стане добре очищеною й корисною. Однак матиме дещо специфічний смак.

Якщо вода надто брудна, можна випробувати давній метод очищення, який раніше використовували в польових умовах. Взяти грубу вовняну нитку, один її кінець опустити в ємність із водою, другий — у порожню тару, розміщену дещо нижче. Вода під дією сили тяжіння перетікатиме з ємності в ємність, а мікроби й інший бруд заплутаються у ворсинках нитки. Таким чином отримаєте очищену воду, яку потім бажано перекип’ятити.

Добре чистить воду сірчана кислота. Її елементи, що перешкоджають розмножуванню патогенної флори, є в цибулі. Тому можна додавати у воду по кілька крапель соку цибулі або покласти корінчик антибактеріального хрону. Таку воду добре пити перед трапезами, адже, крім очисної функції, слабоконцентрований розчин цибулі та хрону має здатність поліпшувати кислотність шлунка, сприяє виробленню травних соків, а отже, поліпшує травлення.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове