Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Несумісність препаратів

Марія ВАНДА, сімейний лікар.

БАГАТО людей, прагнучи швидше позбутися хвороби, займаються самолікуванням і вживають медикаменти, зовсім не сумісні один із одним. Таким чином вони погіршують свій стан.

Наприклад, у жодному разі не можна поєднувати сироп від кашлю та ліки від алергії, адже їхній склад схожий. Ці препарати містять однакові речовини, що діють як снодійне. Одночасне їхнє застосування може дати ефект надмірної сонливості, коли людина просто не в змозі ні працювати, ні сісти за кермо автомобіля. Подібна комбінація неприпустима навіть перед сном, адже вранці важко буде встати й зосередитися.

Також небажаною сумішшю є антидепресанти й знеболювальні. Разом вони можуть спричинити кровотечу в шлунку. Крім того, обидва препарати мають вплив на рівень серотоніну, серед побічних ефектів можуть бути тривога, прискорене серцебиття, підвищення температури.

Ще однією небезпечною комбінацією є ліки проти тромбів та аспірин. Препарати проти тромбів називаються антикоагулянтами, вони застосовуються для зниження зсідання крові. Їхнє призначення — зменшення кількості тромбів.

Аспірин використовують для усунення болю, але він також розріджує кров. Разом ця «парочка» може спричинити внутрішню кровотечу.

Щоб уникнути прикрощів, будь-які медикаменти необхідно застосовувати за призначенням лікаря.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове