Архів
Вівторок,
28 червня 2022 року

№ 22 (19966)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Щоб не підхопити кишкової інфекції

Розмову вів

Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Літо радує нас овочами, фруктами і водночас вимагає суворого дотримання певних гігієнічних правил, позаяк кишкові захворювання у спекотну погоду не дрімають. Про це розмова з лікарем-інфекціоністом вищої категорії, викладачем Інституту біології та медицини Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка кандидатом медичних наук Ю. О. ЖИГАРЄВИМ.

— Юрію Олександровичу, звідки беруться токсичні кишкові інфекції?

— Їх спричиняють численні збудники. Мікроб, потрапивши у поживне для нього середовище, розмножується і виробляє токсини — отруйні біосполуки. Якщо людина з’їсть заражений продукт, то матиме неприємні наслідки: діарею, нудоту, блювання, біль у животі. Може підвищитися температура. Тому овочі й фрукти слід ретельно мити.

Є також інфекції, котрі виокремлено в групу, оскільки їхній перебіг часто призводить до тяжких форм — аж до дегідратаційного шоку, який трапляється після зневоднення організму. Мова про сальмонельоз та шигельоз. Останнє захворювання більш відоме як дизентерія, збудник якої — шигела. Лікування дизентерії триває близько двох тижнів. Хоча помічено, що навіть після курсу лікування стан кишечнику нормалізується аж через два-три місяці. Дуже тяжким, із високою температурою, є перебіг сальмонельозу, котрий спричиняє сальмонела.

— Де найчастіше ховається загроза?

— Шигели можуть міститись у несвіжому холодцеві та інших м’ясних стравах, які у спеку постояли на столі дві-чотири години. Цього достатньо, аби в них завівся збудник дизентерії. Небезпечними є також залежалі молочні продукти, майонези.

З’ївши несвіжу м’ясну страву, також можна заразитися сальмонельозом. Але найчастіше цю загрозу несуть сирі яйця: курячі й перепелині. Нещодавно привезли до нас 22-річного хлопця, який займався бодібілдингом — «качав» м’язи у тренувальній залі. Там йому і порадили пити сирі яйця. Мовляв, вони дуже корисні, бо містять білок, необхідний для розвитку м’язової системи. Дослухавшись до цієї поради, хлопець заразився сальмонельозом. Близько трьох тижнів довелося йому «промаринуватися» на лікарняному ліжку.

Сирі перепелині яйця теж становлять загрозу. Причому перепілка може почуватися нормально, у той час як на шкаралупі яєць перебуває стільки сальмонел, що вони здатні заразити не одну людину. Тож не вживайте сирих яєць, особливо в літню спеку. Варити їх потрібно круто, а смажити — довгенько, аби жовтки були не рідкі, а тверді. Запам’ятайте ще таке правило: перед смаженням яйця неодмінно мийте. Якщо на шкаралупі причаїлася ця бактерія, то після розбивання вона може потрапити в жовток, який зазвичай не просмажують при ста градусах, коли сальмонела гине.

— Які перші симптоми зараження?

— Як я вже казав, можуть бути біль у животі, нудота, блювання, діарея, підвищена температура. Всі ці симптоми вказують на кишкову інфекцію. Потрібно негайно звернутися до лікаря, бажано інфекціоніста. Якщо це неускладнена харчова кишкова інфекція, збудник не дуже сильний, то людині хоч і буде зле, але, побігавши до туалету два-три дні, надалі вона забуде про хворобу. Проте коли інфекція потужна, то може розвинутись і дегідратаційний шок. Багаторазове блювання, пронос п’ять-шість разів на день призводить до зневоднення організму. До того ж, якщо людина пітніє, а температура повітря майже 30 градусів, то тяжке зневоднення інколи розвивається за кілька годин. Це вже загрозливий стан, що може призвести до летальних наслідків. Тому неодмінно потрібна консультація фахівця, який визначить, де лікуватися хворому — вдома чи в лікарні.

— Що необхідно зробити вдома до приїзду «швидкої»?

— Найголовніше — пити багато рідини, оскільки організм її втрачає. Йдеться не тільки про воду: потрібно також поповнювати організм солями. Є такий препарат регідрон — хай він завжди буде у вашій аптечці. В разі чого висипте пакетик у літр перевареної води і випийте її. Відтак організм одержить необхідні солі. Є й інші подібні препарати, утім, усі вони діють за одним принципом — поповнюють сольовий баланс.

— А якщо під руками цього препарату нема?

— Можна у переварену воду всипати чайну ложку кухонної солі й додати сік грейпфрута, апельсина чи моркви, але в жодному разі не лимона, бо в цьому випадку лимонна кислота зашкодить. Рекомендується з’їсти трохи кураги — в ній містяться мікроелементи, які втрачає організм. Але все-таки ліпше мати відповідні ліки. Коштують вони недорого, термін зберігання — значний.

— Чого не можна робити в жодному разі?

— Категорично не раджу вживати антидіарейні препарати, які нині скрізь широко рекламуються. На перший погляд, вони ніби допомагають: проковтнеш дві чи три капсули, і пронос припиниться. Однак потім можуть виникнути проблеми. Зазвичай організм сам намагається якнайшвидше вивести токсини. Кишечник починає працювати в такому режимі, що за добу-дві від них звільняється. А як діють антидіарейні препарати? Просто гальмують його моторику, і вся отрута, яка має вийти з організму, залишається в ньому. Потім доведеться довго лікуватись, аби позбутися токсинів, що вже проникли у кров. Раджу, крім названих мною препаратів, мати в домашній аптечці ще й сорбенти. Найпростіший — активоване вугілля, хоча воно не вельми ефективне: за один раз потрібно проковтнути кільканадцять штук. Є дієвіші сорбенти, коли достатньо однієї-двох пігулок. Хочу окремо звернутися до сільських жителів: запасіться цими ліками, адже у вашій місцевості часто нема не те що цілодобових, а й звичайних аптек.

— Тобто до консультації з лікарем нічого більше не слід приймати?

— Саме так. Бо можна «змазати» картину хвороби. Хочу звернутися до батьків із маленькими, до року, дітками. Пильнуйте за ними — інфекція у них розвивається дуже швидко. Якщо старшій дитині після зараження потрібно на добу двічі-тричі бігти в туалет, то в маленької це відбувається частіше: кожні дві-три години. Дитина кричить, а чому — невідомо. Якщо ще й підвищена температура, негайно викликайте «швидку», гаяти часу не можна.

— Що порадите для профілактики інфекційних хвороб?

— Усе, що їсте, має бути свіже, зберігатись у холодильнику. За високої температури повітря будь-яка страва через дві-три години після приготування може стати небезпечною. І будьте пильні, коли купуєте продукти. Інколи бачиш: на полиці магазину стоїть кефір, який мав би зберігатися за температури 4-6 градусів тепла, а там усі 30! Обов’язково дивіться на дату виготовлення. Не купуйте підозріло дешевих продуктів. Насамперед це стосується м’ясних і ковбасних виробів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове