Архів
Вівторок,
14 червня 2022 року

№ 20 (19964)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Хоч із запізненням, а все ж виплачують

Олена БЕГМА.

У ЧЕРВНІ розпочалися виплати одноразової грошової допомоги майже мільйону ветеранів війни по всій країні. Її традиційно щороку нараховують до 9 травня, повідомляє Мінсоцполітики. Проте через російське повномасштабне вторгнення її призначення відстрочилося, оскільки до війни у парламенті не встигли проголосувати за відповідний законопроєкт. Розмір цієї допомоги варіюється для різних категорій отримувачів: від 612 гривень для громадян, які мають статус ветеранів війни, в’язнів концтаборів та гетто, до 4421 гривні для інвалідів війни 1-ї групи і людей, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Потягнуло на солоне

ВІДРАЗУ в 30 разів збільшився попит на сіль в Україні, щойно три тижні тому стало відомо про зупинення через бойові дії на Донеччині держпідприємства «Артемсіль». Тільки-но цей продукт з’являється, навіть значно дорожчий, ніж раніше, у супермаркетах і на базарах, його миттєво розкуповують. Тим часом експерти називають дефіцит солі «класичною панікою» покупців, адже ритейлери мають досить великі запаси на складах, розгортається більше виробництво на заході країни і товар уже замовлено за кордоном. У багатьох торгових мережах з’явилася польська сіль по 24-27 гривень за кілограм. І у столиці, наприклад, її не змітають із полиць.

Вочевидь, у сольовій кризі спрацьовує фактор відсутності довіри до влади. Раніше Кабмін декларував, що у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф в Україні створено запаси продовольства для потреб внутрішнього ринку на три роки наперед. Однак, як показала ситуація у сегменті солі, уряд не був готовий до такого розвитку подій, хоча на Донеччині вже давно точаться бої, і було зрозуміло, що підприємство може зупинити роботу будь-якої миті. Відтак споживачі почали перестраховуватись. А принагідно, до речі, вже скуповують й інші продукти.

Не служиш в армії — не носи камуфляж

ВІД початку запровадження воєнного стану парламентарі активно переглядають закони: доповнюють, затверджують нові. Скажімо, збільшили штрафи за матюки та порушення спокою в громадських місцях. Тепер ще планують узаконити норму — якщо ви не військовослужбовець, то не маєте права носити уніформу. Те саме стосується й тих, хто не є правоохоронцем.

Відколи почалась війна, на вулицях наших міст і сіл побільшало людей у камуфляжі, які, втім, жодного стосунку до військової служби не мають. Згідно з поданим до Верховної Ради законопроєктом, планується штрафувати за носіння «просто так» військової та поліцейської уніформи. Розмір фінансового покарання — від 3000 до 7000 гривень. А якщо ви одягнули форму ще й із відзнакою (наприклад, шевронами певного виду військ), то можете отримати за це штраф у сумі 3400-5100 грн. Якщо вас повторно затримали після цього порушення, штраф зросте до 6800 грн або присудять громадські роботи на 30-40 діб. Щоправда, не зрозуміло, забороняється камуфляж тільки нашого війська чи й строї зс інших країн, адже їх повно у відповідних магазинах і наші рибалки із задоволенням носять такий одяг.

Мінімальна пенсія підвищиться

ДО КІНЦЯ 2022 року Мінсоцполітики планує ще тричі підвищити пенсійні виплати: у липні, жовтні та грудні. Зокрема, у середині літа мінімальна пенсія становитиме 2027 грн, максимальна — 20 270 грн. Відповідно збільшаться і пенсійні надбавки, прив’язані до прожиткового мінімуму.

У жовтні пенсіонери віком од 70 років із повним стажем (35 років для чоловіків і 30 для жінок) одержуватимуть мінімум 3000 гривень. У той же час ті, кому від 70 до 75 років (а таких 1,7 млн громадян), матимуть щомісячну пенсійну доплату в сумі 300 гривень. Крім того, мінімальна пенсія для українців од 65 років із повним трудовим стажем налічуватиме 2680 гривень.

Нарешті у грудні мінімальна пенсія підвищиться до 2093 грн, а максимальна становитиме 20 930 грн. Непрацюючі одержувачі пенсії у віці 60-70 років із повним трудовим стажем отримуватимуть мінімум 2500 гривень. Щомісячні пенсійні надбавки також зростуть завдяки підвищенню прожиткового мінімуму.

Гаряча лінія МВС

СТАРТУВАЛА гаряча лінія Міністерства внутрішніх справ для звернень рідних і близьких полонених, зниклих безвісти та загиблих українських захисників. Для прийому дзвінків одночасно працює десять телефонних ліній. Кожен зможе залишити інформацію про своїх рідних, дістати психологічну допомогу, а також роз’яснення щодо прав, які мають рідні військовополонених, зниклих безвісти та загиблих осіб.

Номер багатоканального телефону: 380894201866

Не до салютів

У ВЕРХОВНІЙ Раді зареєстровано проєкт закону №7438, який забороняє продаж та використання салютів і петард, а також проведення під час війни будь-яких заходів із піротехнікою та вибуховими речовинами. Штраф за невиконання хочуть установити в розмірі від 15 тисяч гривень.

Як сказано у пояснювальній записці до документа, звуки та світло від піротехніки погіршують і без того пригнічений психологічний стан українців, бо вони схожі на вибухи. Навіть після закінчення війни у більшості співвітчизників протягом тривалого часу даватиметься взнаки посттравматичний стресовий розлад, що виник у результаті переживання обстрілів через військові дії. Тому фахівці переконані, що заборона важлива і після війни.

20 лютого 2014-го

НА сайті Президента з’явилася петиція №22/144316-еп, якою пропонується офіційно змінити дату початку віроломного російського вторгнення в Україну. А саме: у ній просять визнати початком російсько-української війни 20 лютого 2014 року. «2022 рік — повномасштабне вторгнення російської федерації, героїчні бої по захисту Києва, Маріуполя, Харкова, Чернігова, Сум, Бучі, Гостомеля, Бородянки, Миколаєва, Херсона, Одеси, Донецької і Луганської областей… Це і є продовження російсько-української війни, яка почалася локально у 2014 році. Дуже важливим історичним фактом в історії є юридичне визнання Державою на законодавчому рівні початком українсько-російської війни саме тоді, коли це вперше сталося: 20 лютого 2014 року», — наголошують автори петиції.

Запасаймося дровами

ПОПРИ те, що до початку опалювального сезону ще понад чотири місяці, чиновники вже ламають голову над тим, як підготуватися до нього в умовах війни. Хоча восени ціна на газ для підприємств ТКЕ та населення не підвищуватиметься, а відтак тарифи на тепло й гарячу воду мають залишитися незмінними, все ж у сьогоднішніх умовах є побоювання, що блакитного палива може не вистачити. Крім того, не виключено, що росія ближче до холодного сезону відкриє другий, «газовий», фронт та знижуватиме обсяги транзиту через українську ГТС. У такій ситуації також можуть спостерігатися проблеми з постачанням уже в самій Україні. Тому альтернативна система опалення у приватних будинках прийдешньої зими може бути актуальною як ніколи.

Урядовці вже радять громадянам встановлювати твердопаливні котли та закуповувати дрова і торфобрикети на зиму. Традиційно на початку літа дрова можна купити дешевше, ніж у сезон.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не до підвищення
Читати
Справжнє варварство
Читати
Виїхали мільйони
Читати
Збитки катастрофічні
Читати
Аграрні виклики
Читати
Захисники потребують амуніції
Читати
Обіцяють платити справно
Читати
Як знайти рідних
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове