Архів
Вівторок,
7 червня 2022 року

№ 19 (19963)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи можу я в разі переривання трудового стажу самостійно сплатити внески в Пенсійний фонд, щоб забезпечити право на пенсію в майбутньому?»

Георгій БУРЯЧЕНКО.

с. Весела Дача

Широківського району

Дніпропетровської області.

 

ГРОМАДЯНИ, які в певні періоди не належали до категорії застрахованих осіб, тобто з якихось причин офіційно не працювали, мають право укласти договір про одноразову сплату системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (за попередні періоди) або договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (на майбутній період), щоб надалі мати змогу отримувати пенсійні виплати. Такий договір можна укласти не менш як на рік.

Питання й умови укладання договору про добровільну участь у системі загально-обов’язкового державного соціального страхування врегульоване ст. 10-ю Закону України від 8.07.2010 №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449.

Заяву та необхідні документи подають у податковий орган за місцем проживання. З особою, котра подала заяву, після перевірки викладених у них відомостей у строк не пізніш як 30 календарних днів із дня отримання заяви укладається договір за вибраним видом. Договір про добровільну участь набуває чинності з дня його підписання.

Громадяни самі для себе визначають період, за який мають змогу укласти договір про добровільну участь і сплатити страхові внески. Водночас місячний розмір страхових внесків не може бути менший за мінімальний страховий внесок (на сьогодні 1430 грн 00 коп.) і розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, наявної на день укладання договору (з 1.01.2022 р. мінімальна заробітна плата становить 6500 гривень). Для договорів про одноразову сплату за попередні періоди сума буде вдвічі більша (мінімальний страховий внесок за місяць, помножений на коефіцієнт 2). Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період.

 

«Чи можу я отримати електронний ключ у Пенсійному фонді?»

Марина БОРОДАНЬ.

с. Жнибороди

Бучацького району

Тернопільської області.

 

ОТРИМАТИ електронний ключ, як його зараз називають — кваліфікований електронний підпис, ви можете в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів. Зокрема, це ПриватБанк, Ощадбанк, Державна податкова служба тощо. Пенсійний фонд України електронні ключі не видає.

 

«Чи виплатять допомогу на поховання, якщо заявник подає документи про смерть пенсіонера, видані іноземною державою?»

Галина ОХРІМЕНКО.

с. Устя

Кам’янець-

Подільського району

Хмельницької області.

 

СВІДОЦТВО про смерть або інший документ, що підтверджує факт смерті, виданий компетентним органом іноземної держави, приймається для виплати допомоги на поховання.

Для підтвердження дійсності таких документів компетентний орган держави, в якій документ було складено, проставляє апостиль або проводиться консульська легалізація.

Відповідно до ст. 34-ї Закону України «Про нотаріат», нотаріуси, зокрема, засвідчують правильність перекладу документів з однієї мови на іншу та спроможність підпису на документах. Оскільки апостиль і консульська легалізація засвідчують лише справжність підпису і печатки/штампу, то переклад самого тексту має бути нотаріально засвідчено в Україні.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози на врожай оптимістичні
Читати
Нажилися краденим
Читати
Захоплено п’яту частину
Читати
Мусили полишити домівку
Читати
Замість «великого будівництва» — дороги життя
Читати
Вбивають, викрадають, депортують...
Читати
Тепер безмитно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове