Архів
Вівторок,
7 червня 2022 року

№ 19 (19963)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Хтось воює, хтось гендлює

Олена БЕГМА.

Перший і другий випуски поштових марок із російським кораблем, який пішов за «відомою» адресою, спричинив неабиякий ажіотаж. Попри рекордні наклади у вільному продажу у відділеннях Укрпошти їх не знайти. На жаль, вийшло так, що спекулянти добре нажилися на героїзмі українських воїнів та патріотизмі співвітчизників.

ПОЗА СУМНІВОМ, випущена 12 квітня у двох номіналах марка з написом «Русскій воєнний корабль, іді…!», яку було створено за ескізом кримчанина Бориса Гроха, є історичною. Передусім, це перший знак поштової оплати, випущений у країні в умовах воєнного стану. А ще ж у марки легендарна передісторія. 24 лютого 2022 року в ході російського вторгнення в Україну дислокований на острові Зміїний гарнізон наших прикордонників був атакований російськими кораблями. На пропозицію капітана крейсера «москва» здатися в полон один із морських піхотинців, Роман Грибов, відповів російською, щоб «русский военный корабль» ішов куди подалі. Ця фраза миттєво стала широковідомою, і навіть незважаючи на нецензурну форму вислову, її сприйняли як адекватну відповідь на пропозицію агресора. А буквально через два дні після виходу марки, 14 квітня, той самий посланий на три літери флагманський ракетний крейсер і справді пішов за раніше озвученою адресою: був уражений українськими ракетами «Нептун», дістав серйозних пошкоджень і затонув.

Марку було випущено у двох номіналах: із літерою W (вартість 1,5 долара, або 44 грн, для відправлень за кордон) та F (вартість 23 грн, для відправлень по Україні). Принагідно надрукували і 20 тисяч конвертів відповідного дизайну. Попри рекордний загальний тираж — 1 мільйон штук (зазвичай художні марки випускаються накладом 100-120 тис. екземплярів) — 14 квітня в Укрпошті її було вже неможливо купити. Приміром, у столичному Головпоштамті охочим придбати цей цінний папір доводилося вистоювати 6-7 годин у черзі. Так само і в онлайн-магазині поштового відомства марки були розкуплені за лічені години.

Передовсім такий високий попит пояснюється хвилею патріотизму українців, адже анонсували, що частку виручених грошей із продажу марки Укрпошта перекаже на потреби Збройних сил України. Хороший, благородний почин. Адже, за ідеєю, кожний, хто в такий спосіб гривнею підтримає наших воїнів, які мужньо протистоять рашистським окупантам, отримає на пам’ять історичну марку із закарбованим героїчним епізодом російсько-української війни, що став відомим на увесь світ. Чимало співвітчизників саме тому і хотіли її придбати. Однак так і не змогли.

А тим часом «Русскій воєнний корабль, іді…» заполонив простори торгових онлайн-майданчиків. Скажімо, у перші тижні випуску на OLX, Prom.ua, Violity продавці за лист із шести марок просили від шести до 20 тисяч гривень, а на деяких інтернет-ресурсах із продажів конверт із маркою коштував аж тисячу доларів (30 тисяч грн). Укрпошта до цих торгів уже не мала стосунку, продавали марку найспритніші співвітчизники, що заповзялися добряче заробити на хвилі патріотизму.

Така ж доля спіткала і другий випуск марки «Русскій воєнний корабль, іді… ВСЬО», приурочений до символічних «сороковин» потоплення «москви». Навіть попри те, що її було надруковано у п’ять разів більшим накладом — аж 5 мільйонів штук. Увечері того ж дня, 23 травня, продукцію вже почали реалізовувати спекулянти з астрономічною націнкою.

Не полишає присмак гіркоти від того, що багатенько спритників безсоромно понабивали собі кишені на цій благородній загальносуспільній справі. Уявіть: купили лист із шести марок номіналом F (по 23 гривні за штуку), а продали його нехай і за 6 тисяч гривень. Не віриться, що хтось зі спекулянтів перекаже «навар» на потреби ЗСУ… Хоча низку цих легендарних поштових знаків було офіційно розіграно на благодійних аукціонах, і волонтери зібрали та передали мільйони гривень на потреби наших військових.

Тим часом шалений попит на знамениту марку вже спричинив масову появу… фальшивок «Русскій воєнний корабль, іді…», які мають вигляд справжніх. Навіть експерти, просто глянувши оком, не відрізнять підробки. Єдина відмінність: в ультрафіолетовому світлі на марках не світяться літери номіналами F і W, а також тризуб і рік випуску. Це папірець, що не має навіть номінально заявленої вартості, не кажучи вже про колекційну. Тож якщо хтось захоче придбати марку через Інтернет для себе або на подарунок, будьте дуже уважні!

У ситуації, що створилася, багато хто схильний звинувачувати Укрпошту. Мовляв, чому, коли здійнявся ажіотаж, не додрукувала тираж. Проте річ у тім, що, за правилами філателії, художні марки, випущені в країнах — членах Всесвітнього поштового союзу, не друкують повторним накладом. Укрпошта не може порушувати цих правил. «Просимо з розумінням і повагою ставитися до міжнародних правил та принципів філателії», — таке звернення опубліковано на сайті поштового відомства.

Зрештою, справа не в накладі, не в марці, а у «хворобі» українського суспільства. Прикро усвідомлювати, що у час, коли щодня на фронті гине 60-100 наших військових, а ще пів тисячі зазнають поранень, тримаючи оборонні рубежі Батьківщини (такі дані оприлюднив Володимир Зеленський), у їхньому тилу вільно почуваються спекулянти різного штибу. І мова не тільки про марки, а й про пальне на автозаправках, сіль тощо… Чи не тому таке відбувається, що суспільство досі ставиться до цього лояльно, як до явища, котре неможливо викорінити? А ще не полишає думка: щастя, що захисники Зміїного вижили і вже повернулися з полону. А якби загинули? Це гендлярство з маркою було б справжнім бізнесом на крові. Тоді чим люди, які таким займаються, відрізнялися б від тих, з ким воюємо? За яку ж майбутню Україну проливають кров наші воїни?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози на врожай оптимістичні
Читати
Нажилися краденим
Читати
Захоплено п’яту частину
Читати
Мусили полишити домівку
Читати
Замість «великого будівництва» — дороги життя
Читати
Вбивають, викрадають, депортують...
Читати
Тепер безмитно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове