Архів
Вівторок,
7 червня 2022 року

№ 19 (19963)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Життя триває

Марія КРАМАР.

ЕКСПЕРТИ прогнозують, що близько 30% усіх сільськогосподарських земель в Україні цього року не буде засіяно. На багатьох територіях, де вирощувались олійні культури, зерно, овочі, тривають активні бойові дії. Подекуди у визволених краях поля засіяні, втім, аж ніяк не у колишніх масштабах. До того ж мешканці тамтешніх міст не можуть доїхати до своїх дач із городами, з яких чимало хто з них годувався, бо транспорт не курсує, багато ділянок не обстежені саперами…

Тож у країні започатковано проєкт «Сади перемоги». «Ми закликаємо всі громади вирощувати овочі на кожному вільному клаптику землі, щоб забезпечити насамперед свої потреби, — каже одна із його ініціаторів Тетяна Лебухорська. — Якщо ж буде залишок, його можна передати в області, котрі особливо постраждали від воєнних дій. А громадянам радимо облаштовувати невеликі городи на клумбах, у парках, використовувати горщики на балконі... Найкраще садити культури, які ростуть вертикально і не потребують великих площ. Наприклад, вертикальні сорти томатів, огірків, кабачків, бобових, бо вони ще й мають високу енергетичну цінність. Весна була холодна, то нині саме час висаджувати розсаду».

Ініціативу підхопили у регіонах. Наприклад, у Черкасах дитячий садочок «Пізнайко» на 4 сотках власної території посадив цибулю, бобові, висіяв моркву, петрушку, салат. «Урожай із грядок передусім використаємо на забезпечення потреб дітей, — пояснює директорка закладу Людмила Кондратенко. — До того ж спільна праця підтримує психологічно, дає усвідомлення того, що життя триває».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози на врожай оптимістичні
Читати
Нажилися краденим
Читати
Захоплено п’яту частину
Читати
Мусили полишити домівку
Читати
Замість «великого будівництва» — дороги життя
Читати
Вбивають, викрадають, депортують...
Читати
Тепер безмитно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове