Архів
Вівторок,
7 червня 2022 року

№ 19 (19963)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

Останній дзвоник пролунав

Олена КОЩЕНКО.

27 ТРАВНЯ для учнів прозвучав віртуальний Всеукраїнський останній дзвоник. Акцію здійснила громадська спілка «Освіторія» спільно з Міністерством освіти і науки та фондом ЮНІСЕФ. Тривав дзвоник півтори години, під час яких на інтернет-каналах Першого, Освіторії та ЮНІСЕФ учителі та учні, багатьох із яких через російську збройну агресію розкидало по світах, мали змогу зустрітись у віртуальній мережі: поспілкуватись, послухати цікаві історії, привітання волонтерів. Також під час дзвоника провели Всеукраїнську руханку, виступили відомі вітчизняні виконавці.

Атестат видадуть і через рік

НЕВИДАНІ документи про освіту випускникам шкіл мають зберігатись у відповідних навчальних закладах упродовж дії воєнного стану та протягом року після його закінчення. Такий термін встановлений наказом Міністерства освіти і науки. Після цього невидані свідоцтва заклад освіти повинен повернути до Державного підприємства «Інфоресурс».

ЗНО-2022 в умовах воєнного стану

У ЗВ’ЯЗКУ з російським вторгненням ЗНО в Україні буде проведено у спрощеному форматі. Верховна Рада затвердила необхідні зміни до деяких законодавчих актів у сфері освіти. Зокрема, цього року зарахування абітурієнтів до вишів на бюджетну та контрактну форму навчання відбуватиметься за результатами спрощеного ЗНО — національного мультипредметного тесту (НМТ). Випускники очно складатимуть його у липні. Він уміщуватиме перевірку знань одразу з трьох предметів: української мови (без завдань з української літератури), математики та історії України. Всього буде 60 завдань, які треба буде виконати за 80 хвилин. Оцінюватимуть тест відповідно до чинних програм ЗНО, результат по кожному предмету обраховуватимуть у балах за шкалою 100-200. Відомо, що мультипредметне тестування відбуватиметься у 20 областях України та в Києві. Проте з міркувань безпеки назви населених пунктів і конкретні адреси, де відбудеться тестування, поки що не оприлюднюються. Важливо: за бажанням вступника замість відповідних предметів національного мультипредметного тесту можуть бути зараховані результати ЗНО 2019—2021 років з української мови, математики чи історії України.

Якщо випускник за кордоном

ПРОВЕДЕННЯ національного мультипредметного тесту для українських вступників відбудеться у 23 країнах Європи. Згідно з наказом МОН, заплановано тестування у 39 містах Австрії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Данії, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Латвії, Литви, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Угорщини, Франції, Хорватії, Чехії та Швеції. Так що українці, які вимушено полишили Батьківщину через війну, зможуть скласти тест та вступити до вітчизняних закладів вищої освіти.

НМТ за кордоном буде проведений так само, як і в Україні, тобто у спеціально обладнаних комп’ютерних центрах, де з учасниками працюватимуть українськомовні педагоги, навчені українськими експертами. Вступні випробування, обіцяє МОН, відбуватимуться на засадах прозорості та справедливості, незалежно від того, де саме учасники їх складатимуть.

Будівельник, військовий, IТ-спеціаліст...

У НАШІЙ країні буде оновлено перелік професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюється коштом державного бюджету. Оприлюднений урядовий документ розроблено з метою оновлення переліку фахів, які є найбільш затребуваними на ринку праці в умовах воєнного стану та післявоєнної відбудови країни. Зокрема, з переліку хочуть видалити такі професії, як виноградар, бджоляр, тістороб, живописець, слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів. Натомість пропонується доповнити чинний на сьогодні перелік 28 професіями, серед яких машиніст, електромонтер, слюсар, електрогазозварник, монтажник, швачка, муляр та інші. Також найактуальнішими фахами в державі після завершення війни стануть військовий, будівельник (маються на увазі найрізноманітніші спеціальності у цій галузі) та IТ-спеціаліст.

Школи під прицілом окупантів

УЖЕ ЧЕТВЕРТИЙ місяць поспіль російська армія безжально обстрілює нашу цивільну інфраструктуру, зокрема і заклади освіти. За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, вже повністю зруйновано 202 заклади освіти, пошкоджено 1812. Статистика руйнувань дитсадків, шкіл та університетів щодня примножується.

Водночас на тимчасово окупованих територіях освітній геноцид проявляється у забороні спілкуватися українською мовою, навчатися за українськими освітніми програмами, вивчати свою історію та читати українські книжки. «Окупанти примушують працівників закладів освіти переходити навчати дітей за російськими стандартами та російською мовою. Іноді вчителі змушені це робити в прямому сенсі під дулом автоматів», — повідав омбудсмен. «На деяких територіях із метою деукраїнізації, зокрема в Маріуполі, окупанти навіть продовжили навчальний рік до вересня для вивчення російської мови, російської літератури та історії, щоб «підготувати» учнів до нового навчального року», — розповідає Горбачов.

Без бомбосховищ уже й не зводитимуть

У НОВОМУ навчальному році учні зможуть сісти за парти лише в тих школах, які мають бомбосховище. Решті юні, якщо безпекова ситуація у країні на той час не поліпшиться, доведеться навчатися дистанційно, заявив заступник міністра освіти Андрій Вітренко у телемарафоні «Єдині новини». За його словами, нині Міністерство освіти проводить аудит шкіл стосовно того, чи є в них укриття та відповідні засоби для гарантування безпеки дітей і педпрацівників. Чиновник наголосив, що шкіл без бомбосховищ у подальшому взагалі не будуватимуть.

Ясна річ, коли в регіоні бойові дії, то діти не ходитимуть на навчання. Але скільки освітніх закладів у не охоплених боями областях мають придатні для використання укриття? Такої інформації чиновники не оприлюднюють.

Ноутбуки для вчителів

НАПЕРЕКІР жорстокій агресії рф Українська держава продовжує цифрову трансформацію сфери освіти. «Торік спільно з Мінцифрою ми реалізували всеукраїнський проєкт «Ноутбук кожному вчителю», придбавши більш ніж 60 тисяч таких пристроїв для вчителів. Проте війна перервала реалізацію проєкту. Значна частина придбаної техніки знаходиться в нині зруйнованих і пошкоджених школах. Багато техніки із закладів освіти було викрадено. В умовах повномасштабної війни ми вимушені починати спочатку», — заявив очільник МОН Сергій Шкарлет.

У межах підписаної угоди про партнерство Google надасть фінансову допомогу для закупівлі, ліцензування та поставки 43 тисяч ноутбуків Chromebook для українських педагогів, що дасть змогу продовжувати освітній процес під час війни. Також компанія допоможе школам оптимізувати програмне налаштування. Окрім того, в межах співробітництва планується провести тренінги для 50 тисяч викладачів, у процесі яких вони вдосконалять навички роботи з технікою та різними комп’ютерними програмами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози на врожай оптимістичні
Читати
Нажилися краденим
Читати
Захоплено п’яту частину
Читати
Мусили полишити домівку
Читати
Замість «великого будівництва» — дороги життя
Читати
Вбивають, викрадають, депортують...
Читати
Тепер безмитно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове