Архів
Вівторок,
7 червня 2022 року

№ 19 (19963)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Iмперія мстить форпосту

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

На фото автора: вирва від російського снаряда біля підніжжя пам’ятника Іванові Барвінку в Барвінковому.

Кремлівські зайди вдруге намагалися знищити пам’ятник засновникові Барвінкового козаку Іванові Барвінку. Харківська область є одним із тих регіонів, де пошкоджено найбільше об’єктів культурної спадщини.

МІСТЕЧКО Барвінкове, на яке російські окупанти скинули кільканадцять бомб, що утворили вирви завглибшки в кілька людських зростів, мало колись величезне значення у цих краях. Воно було форпостом на шляху підкорення москвою, зокрема царицею Катериною ІІ, Запорозької Січі. Може, саме тому й називалося Барвінківською стінкою. Не раз намагалося імперське військо стерти з лиця землі поселення, яке належало Січі. Насилали з цією метою і слобожанське козацтво ізюмського полку, що існувало коштом московської скарбниці.

Пам’ятник відважному Іванові Барвінку, що тепер стоїть у центрі міста, намагалися спорудити ще в 1960-х роках. Почалося все з того, що активістам Українського товариства охорони пам’яток історії та культури вдалося розшукати на керамічних виробах парсуни (один із ранніх піджанрів портрета. — Ред.) козака. Тоді зродилась ідея встановити йому пам’ятник. На неї відгукнувся харківський скульптор М.Ф. Овсянкін, який, використовуючи парсуни, створив скульптурний образ Барвінка, а потім спроєктував кілька варіантів монумента. Привезли граніт для п’єдесталу, виготовили бетонну скульптуру і з дозволу районної влади почали зводити пам’ятник. Однак згодом надійшла вказівка згори все припинити. Незакінчений монумент знесли за ніч.

Відновлено його було аж 24 серпня 1992-го, у першу річницю незалежності України, з ініціативи харківської молодіжно-патріотичної організації «Сокіл». І ось цей багатостраждальний пам’ятник москва намагалася зруйнувати ще раз — уже під час широкомасштабного вторгнення. Я нарахував довкола монумента щонайменше три глибокі вирви од важких артилерійських снарядів чи, можливо, авіабомб. Один зі снарядів ліг просто біля підніжжя, пошкодивши гранітний постамент. Вочевидь, імперія хоче за всяку ціну вбити пам’ять і про Барвінкове, і про його засновника.

Російські окупанти поклали собі за мету знищити нашу культурну спадщину, за чим іде вигублення носіїв української ідентичності. Найбільша кількість руйнувань зафіксована у Харківській та Донецькій областях. Від початку війни внаслідок обстрілу загарбниками Харківщини пошкоджено 94 культурні об’єкти, 78 із них — в обласному центрі. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Красномовним свідченням московського варварства є знищення Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди, якого, до речі, в рф вважають своїм першим філософом.

— Лише за минулі кілька днів рашисти поцілили ракетою по нещодавно відреставрованому будинку культури в Лозовій на Харківщині, зруйнували школу, яку допоміг відновити уряд Японії, а також скит на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» Святогірської лаври в Донецькій області. На жаль, фіксуємо руйнування майже щодня, — пояснив О. Ткаченко.

Далі ситуація має такий вигляд: Київщина — 65 зруйнованих об’єктів культурної спадщини; Чернігівщина — 37; Луганщина — 24; Сумщина — 26; Запоріжжя — вісім; Житомирщина — шість; Київ і Херсонщина — по п’ять; Миколаївщина — чотири; Дніпропетровщина — три; Одещина — два; Львівщина — один.

За інформацією Олександра Ткаченка, загалом в Україні зафіксовано 353 епізоди нищення таких об’єктів. У результаті постійних обстрілів зруйновано 21 пам’ятку національного значення, 88 пам’яток місцевого значення та сім щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози на врожай оптимістичні
Читати
Нажилися краденим
Читати
Захоплено п’яту частину
Читати
Мусили полишити домівку
Читати
Замість «великого будівництва» — дороги життя
Читати
Вбивають, викрадають, депортують...
Читати
Тепер безмитно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове