Архів
Вівторок,
7 червня 2022 року

№ 19 (19963)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Полуниця, паляниця... окупація. Різниця

Михайло ВЕДМІДЬ.

САМЕ такий заголовок дали своєму повідомленню від 2 червня в оперативному командуванні «Південь». Та про це трохи згодом.

Однією з головних подій минулого тижня стало ухвалення так званого 6-го пакета антиросійських санкцій, який Євросоюз розробляв ще від 8 квітня, коли було запроваджено 5-й пакет. А перепоною на шляху до прийняття «шостого» стала позиція Угорщини, яка навідріз відмовлялася підтримати чи не найдошкульнішу для рф санкцію — заборону на використання російської нафти. Будапешт уперся так, що, здавалося, ніхто й ніколи не зможе його в цьому похитнути. Мовляв, нафтове ембарго для угорської економіки — немов «ядерний удар». Свої зауваження і вимоги до окремих санкцій мали також ще кілька країн Європи.

Та врешті-решт спільними зусиллями вдалося розв’язати цю проблему, і шостий пакет таки було погоджено. Аж тут знов на авансцену подій із власними «поправками» виступила Угорщина. Вона зажадала ще й прибрати із санкційного списку патріарха РПЦ Кирила. І цю вимогу нашої вередливої сусідки, точніше, її проросійськи налаштованого керманича Орбана, довелося задовольнити.

Шостий пакет, окрім нафти, передбачає й інші жорсткі заходи: від’єднання від SWIFT найбільшого російського банку «Сбербанк», заборону ще трьох російських державних мовників і накладення санкцій на людей, відповідальних за воєнні злочини в Україні.

Як же можна оцінити значення і, головне, дієвість та ефективність ухвалених ЄС каральних заходів правового впливу? Тут думки експертів та аналітиків не збігаються. Частина фахівців уважає «6-й» досить дошкульним для російської економіки. Решта гадає, що рф легко впорається із новими обмеженнями, і вони суттєво на ній не позначаться.

Давайте подивимось. За підрахунками інформагентства Bloomberg, унаслідок запровадження проти рф нових санкцій вона за рік втратить 10 млрд доларів. Наскільки болюче це вдарить по російській економіці? Досить зазначити, що за свої нафту і газ росія щодня(!) отримує один мільярд(!) доларів. Скільки в році днів? Так, 365. Тож залишиться 355. Мільярдів. Доларів.

А якщо, застерігають деякі експерти, у результаті запровадженого ембарго вартість нафти у світі ще зросте, то рф зможе не тільки «відбити» свої гроші, а й заробити на цьому. На що президент США Джозеф Байден 1 червня заявив: США та Євросоюз обговорюють можливість закупівлі російської нафти за ціною, нижчою від ринкової, замість відмови від її імпортування. А як же тоді ембарго? Втім, у Кремлі вже відповіли, що не будуть продавати свою нафту дешевше і знайдуть, куди і кому її «прилаштувати» за ринковою ціною.

Однак і за це маємо бути вдячними європейській та світовій спільноті, які дружно і відкрито підтримують Україну та демонструють росії, ким вона насправді є. До речі, стосовно країни-агресорки вже готується сьомий пакет санкцій. Про це у своєму відеозверненні 2 червня повідомив Президент України Володимир Зеленський.

Ну а тепер повернімося до початку нашого допису, тобто до інформації оперативного командування «Південь». Зазначається, що у тимчасово окупованій Херсонській області російські військові, потерпаючи від браку логістичного забезпечення, почали… проситися на роботу до місцевих мешканців. Намагаються найнятися на збір полуниць, щоб і грошенят трохи заробити, і наїстися досхочу духмяної ягоди, яка на росії коштує вельми дорого для пересічних громадян. «Військовики славнозвісної «другої армії світу», — зауважили в ОК «Південь», — мов гастарбайтери… Пропонують свої послуги по 50 грн (не рублів) за годину». За словами місцевих жителів, російські «гастро-байтери» поводяться нормально і добре працюють, не без сарказму резюмували в оперативному командуванні.

Втім, на жаль, є інші приклади того, як окупанти «заробляють» на тимчасово захоплених ними територіях, не кажучи вже про жахи, які коїлись у Бучі, Ірпені та інших населених пунктах. Зокрема, на Півдні України «визволителі» грабують фермерів, привласнюючи їхні збіжжя й овочі та продаючи награбоване за кордон, мародерять і навіть масово викрадають чоловіків, вимагаючи за них викуп. Про останнє повідомила Служба безпеки України, яка перехопила відповідні звернення громадян до так званої тимчасової військової адміністрації рф у Мелітополі. На скарги жінок, чиїх чоловіків серед білого дня викрали російські загарбники, в «адміністрації» відповідають, що телефоном ці питання не вирішуються, мовляв, треба з’явитися особисто. А вже після приїзду родичам озвучують «прайс» і починаються торги. Сума за «повернення до нормального життя» залежить від статків родини і коливається в межах від 10 до 30 тис. доларів США, повідомляють в українській спецслужбі й додають: «СБУ системно фіксує злочини окупантів та їхніх пособників».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози на врожай оптимістичні
Читати
Нажилися краденим
Читати
Захоплено п’яту частину
Читати
Мусили полишити домівку
Читати
Замість «великого будівництва» — дороги життя
Читати
Вбивають, викрадають, депортують...
Читати
Тепер безмитно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове