Архів
Вівторок,
31 травня 2022 року

№ 18 (19962)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну

Тримаємо стрій!

Ганна КЛІКОВКА.

м. Запоріжжя.

Щоденна, без вихідних і відпусток, незалежно від погоди битва із ворогом виснажує не лише дух воїнів, а й є чималим навантаженням на їхнє здоров’я. У Центрі волонтерського руху Запоріжжя «Паляниця», який із першого дня війни працює для фронту, об’єднуючи сотні добровільних помічників ЗСУ, зробили бійцям подарунок — виготовили і передали… 30 бойових гамаків.

— ТРИ тижні тому запустили у виробництво цей новий виріб, — розповідає відомий запорізький волонтер, керівник Центру Василь Бушаров. — Військовий гамак утеплений зовні, у нього зручні стропи, є захисна сітка від комашні. Розтягнути можна в окопі, бліндажі, в підвалі, над калюжами — де прийдеться. Відпочинок у ньому, бодай короткий, чудово та значно швидше перезавантажує організм, ніж у звичних фронтових умовах. Поки що плануємо передати бійцям 110 гамаків.

Волонтерський центр «Паляниця» відомий не тільки у Запорізькій області, а й в інших регіонах, адже тут акумулюють потужну допомогу захисникам, які боронять країну від ворога, а також вимушеним переселенцям.

За кілька днів до російського вторгнення Василь Бушаров написав у соціальних мережах, що центр замовив 200 метрів тканини, вони шитимуть національні прапори. У повітрі витала війна, але хто знав, що невдовзі фашисти таки посунуть ордою і підприємство, що шило жовто-блакитні стяги, стане форпостом допомоги Запоріжжю тримати оборону. Волонтери об’єдналися і вже за місяць виготовили понад три тисячі протитанкових «їжаків», пів сотні захисних стін, які допомагають закрити техніку від ударів, наварили понад 600 буржуйок, вивезли півтори тисячі мирних жителів із небезпеки. А ще сортували гуманітарку, годували біженців. Збирали кошти і купували тепловізори, дрони, автівки, мікроавтобуси, ремонтували техніку, «швидкі».

Неоціненною допомогою військовим стало виготовлення умільцями «Паляниці» бронежилетів. Цех із пошиття захисної амуніції працює у три зміни.

«За висновками експертів, наші «броники» відповідають четвертому ступеню захисту, — зазначає керівник волонтерського Центру. — Щоб втілити цей проєкт, ми змогли зібрати чималі кошти і придбали шведську сталь завтовшки 6,5 міліметра. Вона показала дуже надійні результати балістичних експертиз, відтак ми запустили її в роботу. Наразі це 1000 пар пластин, тобто 500 бронежилетів. Ми ставимо на них гравірування лазером, де зазначено, яка саме сталь і номер плити, щоб нести відповідальність. У волонтерському центрі за день нині виготовляють 30 одиниць захисту, але хочу, аби ця цифра зросла до 100. На один бронежилет необхідно близько чотирьох метрів спеціальної тканини, яку закуповують у Польщі, Німеччині та Чехії».

Василь Бушаров зазначив, що вага бронежилета зі шведської сталі майже вісім кілограмів, це відчутно легше для бійця порівняно з 12 кілограмами — такі виготовляли на початку з автомобільних ресор. У центр приходять інженери високої кваліфікації і долучаються до спільної справи. Так тут налагодили виробництво турнікетів, що слугують для зупинки кровотечі.

Вагому частку робіт здійснюють волонтери «Паляниці» у військовому шпиталі, де триває капітальний ремонт другого корпусу, який лікувальний заклад отримав для розширення діяльності. За тиждень виконали великий обсяг внутрішніх робіт та із заміни покрівлі. Безкоштовно завезли у шпиталь кахлі, які наступного дня вже були на стінах душових та туалетів.

Велика волонтерська родина працює чітко, мов годинниковий механізм, де кожен за власним бажанням щомиті готовий віддавати свої сили, час і талант на користь загальної справи. А ця справа зараз одна, підпорядкована суворій необхідності, захищати Україну від ворога.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підтримка для бізнесу
Читати
Рятуються облігаціями
Читати
Повертаються додому
Читати
Виробництво відновилося
Читати
Крадуть метал
Читати
Новий порядок вступу
Читати
Металургам — митне спрощення
Читати
Триває освітній геноцид
Читати
Смертей — тисячі
Читати
Евакуюватися, щоб працювати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове