Архів
Вівторок,
31 травня 2022 року

№ 18 (19962)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

На грошовій мілині

Галина ВЕРНИГОРА.

ВІЙНА загострила й без того болючу проблему зайнятості у краї. Як засвідчило опитування «Оцінка потреб жителів області», нещодавно проведене Центром соціальних досліджень Сумського держуніверситету спільно з обласною службою зайнятості, щонайменше дві третини з тих, хто втратив офіційну або неофіційну роботу після повномасштабного вторгнення в Україну, досі залишаються безробітними. Прикметно, що 65% серед них — сільські жителі. Тим часом вистачає й таких, хто хоч де-факто і не втратив роботи, проте тепер мусить перебиватися значно урізаною зарплатою. І лише 3,8% опитаних відповіли, що з початком війни у сфері зайнятості та доходів для них нічого не змінилося.

Екстрена допомога

У СУМАХ відкрили оновлене приміщення Першої підстанції Центральної станції екстреної (швидкої) медичної допомоги. На її базі діють одна лікарська та чотири фельдшерські бригади. Реконструкцію приміщень здійснено за державні кошти, отримані від ЄС на умовах співфінансування з обласного бюджету. За словами медиків, підстанція покращить роботу «швидкої допомоги» не лише в обласному центрі, з цього району міста зручніше і швидше добиратися й до мешканців прилеглих сіл. Водночас запрацював пункт базування бригади екстреної медичної допомоги й у приміщенні амбулаторії сімейної медицини села Нижня Сироватка Сумського району, який обслуговує мешканців Нижньої та Верхньої Сироватки, Низів, Старого Села. Неподалік розташований гараж, в якому розміститься спеціалізований санітарний автомобіль «Фіат», придбаний коштом благодійників.

Безоплатні пластичні операції

ЛІКАР Дмитро Січненко, який практикує як пластичний хірург у Сумах, через соціальні мережі звернувся до співвітчизників. Він готовий допомагати безоплатно тим українцям, які отримали травми через війну з Росією. Передовсім ідеться про осколкові поранення обличчя, тулуба, незакриті ділянки рани, які можна вилікувати з допомогою пересаджування клаптя власної шкіри пацієнта з іншої ділянки тіла, різні рубці, опіки. Допомагатиме лікар разом із колегами з медичної спільноти. За гострої потреби медики готові виїжджати й у інші регіони країни.

Тепер одружуються і на відстані

КАЖУТЬ, нині такі часи, що не до весіль. Нехай і так, але ж усе одно люди одружуються, що вкотре доводить: справжнє кохання ніщо не здатне перемогти. Упродовж останніх трьох воєнних місяців у краї побралися 678 пар, поінформували у Північно-східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції. Тим часом в Україні дедалі більшої популярності набирає одруження онлайн. Воно доступне для військово-службовців, поліцейських, працівників закладів охорони здоров’я тощо. Один із молодят чи обидва долучаються до реєстрації відеозв’язком, і навіть велика відстань не може змусити чекати, щоб офіційно стати подружжям.

Двоколісні помічники

СОЦІАЛЬНИЙ працівник — людина, якій щодня доводиться долати чималі відстані, обслуговуючи підопічних. Велосипед для них — зручний засіб пересування і загалом річ украй необхідна, адже допомагає вирішувати важливі гуманітарні задачі у населених пунктах, де або немає достатньої кількості транспорту, або є великі проблеми з пальним. А така проблема, на жаль, наразі є по всій Україні... Перші 20 велосипедів, придбаних благодійниками в Німеччині в рамках проєкту #BikesForUkraine, вже передали у користування соціальних працівників Охтирського району, які працюють у селі Боромля, містах Тростянець та Охтирка. Такий же доречний подарунок — 12 новеньких велосипедів — отримали й працівниці Центру надання соціальних послуг» від громадського фонду «Суми» та молодіжного об’єднання «Екстрим стайл».

Ще й «шматочок» французького Провансу

У ДЕРЖЛІСГОСПАХ обласного управління лісового та мисливського господарства завершилася лісокультурна кампанія. У ній активну участь узяли Конотопський, Краснопільський, Лебединський, Охтирський, Свеський, Сумський, Тростянецький та Шосткинський лісгоспи. «Ми висадили понад 7 мільйонів штук підрослих сіянців дерев на площі 914,2 га. Причому майже 40 гектарів — це нові землі, відведені під ліси для майбутніх поколінь», — повідомив заступник начальника Сумського ОУЛМГ Олександр Забара.

Також у Ромнах лісівники створили маленький «шматочок» французького Провансу, висадивши 400 кущів лаванди. Цвістиме вона з червня по серпень. Ця рослина відома своїм гарним ароматом та квітами яскраво-фіолетового кольору, які завжди милують очі і додають настрою.

Розшукують шахраїв

ДО ПОЛІЦІЇ часто надходять заяви від громадян, які стали жертвами інтернет-шахраїв. Таке трапляється, коли людина, аби придбати потрібну їй річ, натрапляє у мережі на оголошення так званих продавців «віртуального товару», які приваблюють потенційних жертв низькою ціною. Аферисти вимагають від покупців передоплату за той чи інший товар, а отримавши її, зникають. Одурена ж людина залишається і без омріяного товару, і без грошей.

Саме так і сталося з 41-річним чоловіком у Сумському районі. Знайшовши в Інтернеті інформацію про продаж автомобіля «Рено Кенго», чоловік вирішив його придбати. Зв’язався із продавцем телефоном, перерахував 85 000 гривень на вказаний банківський рахунок як передоплату і став чекати оформлення угоди. А не дочекавшись, знову спробував зв’язатися з продавцем, але номер не відповідав. Зрозумівши, що став жертвою шахрая, постраждалий звернувся до поліції.

А днями по допомогу звернувся 33-річний мешканець міста Білопілля. Напередодні йому на мобільний зателефонував невідомий і, назвавшись працівником банку, заявив, що з карткового банківського рахунка вкладника нібито була спроба зняти гроші. Аби врятувати кошти вкладника від крадіжки, «працівник банку» порадив віддалено відкрити інший рахунок та перевести на нього всі гроші з картки клієнта. Після цього чоловік, виконавши вказівки «банкіра», власноруч через термінал самообслуговування перерахував понад 28 000 гривень на рахунок шахрая.

Зловмисників розшукують. Тим часом правоохоронці вкотре звертаються до громадян із проханням бути уважними і обережними. Пам’ятайте, коли у телефонних розмовах мова заходить про гроші, які потрібно комусь передати, перерахувати, відправити на чужий незнайомий рахунок, є великий ризик потрапити в тенета шахраїв.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підтримка для бізнесу
Читати
Рятуються облігаціями
Читати
Повертаються додому
Читати
Виробництво відновилося
Читати
Крадуть метал
Читати
Новий порядок вступу
Читати
Металургам — митне спрощення
Читати
Триває освітній геноцид
Читати
Смертей — тисячі
Читати
Евакуюватися, щоб працювати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове