Архів
Вівторок,
31 травня 2022 року

№ 18 (19962)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну

«Орда, просто орда!»

Олена БЕГМА.

На окупованих в Україні територіях російські окупанти-мародери дістались уже й до скарбниць архівних та культурних фондів музеїв. Серед їхньої здобичі — скіфське золото, живописні полотна і навіть такий експонат, як… старовинний кам’яний унітаз.

ЗОКРЕМА, 27 квітня у Мелітополі, що на Запоріжжі, «асвабадітєлі» з нової військово-цивільної адміністрації рф заявились у міський краєзнавчий музей, де зберігалася колекція скіфського золота, виявленого археологами у 1950-х роках під час розкопок Мелітопольського кургану. Без будь-яких пояснень і документів варвари забрали понад чотири тисячі унікальних експонатів, що датуються IV століттям до нашої ери! Наразі доля колекції невідома.

Іще раніше російські окупанти вивезли всі цінні експонати з Музею краєзнавства та Художнього музею в Маріуполі. Серед них оригінальні роботи Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, стародавні ікони, унікальний рукописний згорток тори, виготовлене венеціанською друкарнею для маріупольських греків Євангеліє 1811 року, живописні та графічні роботи видатного художника Олександра Тишлера, уродженця Мелітополя…

У тому ж місті російські військові мародери пограбували і музей медальєрного мистецтва, водночас вкравши звідти й дуже цінну нумізматичну колекцію, до якої, крім монет, входили нагородні та розпізнавальні знаки різних історичних періодів. «Понад дві сотні цих експонатів були передані в дар музею дружиною медальєра-колекціонера Юхима Харабета — народною артисткою України Світланою Отченашенко-Харабет. Вона загинула у блокадному Маріуполі в квітні 2022-го», — розповіли представники міськради.

На жаль, у вищеназваних випадках не обійшлося без допомоги колаборантів — продажних покидьків серед місцевих жителів, добре обізнаних із тим, що саме зберігається у фондах цих закладів і що є найбільшим національним надбанням. Відомо, що цінності Маріупольського краєзнавчого музею окупантам передала його директорка. Щоправда, рашисти загарбання не вважають крадіжкою, вони оголосили, що просто хочуть… «виставити експозицію на загальний огляд у росії». Який цинізм!

Також доморощені запроданці вказали загарбникам і на сховок, де зберігалася колекція скіфського золота. Серед них і новопризначений окупантами «директор» краєзнавчого музею Євген Горлачов, котрий заявив, що «витратив багато сил та енергії, щоб знайти скіфське золото, заховане колишніми співробітниками музею, які хотіли вивезти артефакти за межі країни».

Тим часом у пресслужбі Запорізької обласної воєнної адміністрації повідомили, що російські окупаційні війська замінували місцевість поблизу Кам’яної могили, унікальної пам’ятки геології та археології світового значення.

На весь світ уже розійшлася історія про те, як у середині березня в окупованому Василівському районі Запорізької області рашисти пограбували єдину замкову споруду в регіоні — музей-заповідник «Садиба Попова». Там окупанти вкрали й шедевральний музейний експонат — старовинний панський мармуровий унітаз часів графів Попових. Про пограбування повідомила директорка історико-архітектурного музею «Садиба Попова» в місті Василівка Ганна Головко: «Винесено все, що можна було взяти в руки, навіть сумки співробітників, цвяхи і шуруповерт із господарської комірчини. Оргтехніку розбито і розтоптано. Виламано всі двері, побито вікна. Знищувалося все, що траплялось на шляху». А ось як емоційно прокоментував цей злочин начальник обласного департаменту культури та інформаційної політики ЗОДА Владислав Мороко. «Прикметно, що вперше цей унітаз вкрали ще більшовики. Згодом хтось із їхніх нащадків повернув артефакт до музею. І от знову вже новітні загарбники крадуть злощасний унітаз! Ну навіщо, скажіть, він їм? Я не розумію. Орда, просто орда!»

А таки справді орда, просто дика орда насунула на Україну зі сходу. Тим часом в українських містах обкладають пам’ятники мішками з піском або встановлюють навколо них захисні конструкції. Адже російська «воєнна спецоперація в Україні» триває.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підтримка для бізнесу
Читати
Рятуються облігаціями
Читати
Повертаються додому
Читати
Виробництво відновилося
Читати
Крадуть метал
Читати
Новий порядок вступу
Читати
Металургам — митне спрощення
Читати
Триває освітній геноцид
Читати
Смертей — тисячі
Читати
Евакуюватися, щоб працювати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове