Архів
Вівторок,
31 травня 2022 року

№ 18 (19962)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • Ситуація

Знову неспокійно у Сутисках

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

З минулого року тут тривають словесно-скандальні баталії навколо затіяної селищною радою так званої оптимізації навчальних закладів освіти. Колектив колишньої школи-інтернату, а також батьки дітей вперто не погоджуються із запропонованим варіантом «добровільного» приєднання до місцевого ліцею.

«МИ втратимо самостійність, занапастимо багаторічні добрі традиції, на яких виховали понад шість тисяч своїх випускників… До того ж ніхто нічого конкретно не каже про майбутню долю ласого для грошовитих людей 22-гектарного шматка території у парковій зоні на березі Південного Бугу разом із навчальним і трьома спальними корпусами, майстернями, спортивною залою, їдальнею та лазнею. Ми йдемо на різні поступки владі, аби вона таки знайшла можливість далі нам жити і працювати…» — висловлюють стурбованість у Сутисківському спеціалізованому закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів.

— На останню сесію селищної ради, що відбулася 29 квітня, — розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Тетяна Ольшевська, — прийшло більше сотні мешканців громади. Вони відкрито засвідчили незгоду із закриттям нашого спеціалізованого закладу освіти. Люди мали змогу висловитися біля мікрофона. Говорили всі нібито правильно і переконливо, та яким було наше розчарування, коли побачили результати голосування: не вистачило одного голосу для ухвалення остаточного рішення. Воно було не на нашу, звісно, користь… Всі контраргументи селищного голови Леоніда Дідуха зводилися до одного: грошей у громади нема і школа буде закрита. Продовжити її діяльність — поставити під загрозу фінансування інших комунальних підприємств громади, забезпечення водопостачання, вуличного освітлення та в цілому виконання селищного бюджету в 2022 році…

Тоді напрошується запитання: навіщо було під час створення Сутисківської ОТГ (до її складу входять два населених пункти загальною чисельністю понад шість тисяч чоловік) город городити, якщо селищна влада не може до пуття розібратися з двома закладами освіти і «критичною інфраструктурою»? За останні два з половиною роки у нас було закрито дільничну лікарню, пожежну станцію, школу в селі Шершні… Тепер що — черга за нами?

— Наполегливість, із якою пан Дідух намагається реалізувати свій задум «ліквідації шляхом приєднання» спеціалізованого закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, не до кінця всім зрозуміла, — стинає плечима депутат селищної ради Василь Стеценко. — Моя ж позиція така: закриття школи не на часі. Не можна позбавити дітей можливості навчатись у рідному закладі в такий тривожний і загрозливий період.

Позицію Василя Стеценка поділяє і вчителька англійської мови спецзакладу освіти, депутат селищної ради Ірина Вершигора:

— Із перших днів березня у нас проживають 130 вимушено переміщених осіб, із них 42 — діти. Люди прибули з Харкова, Чернігова, Київської, Донецької, Луганської та Запорізької областей. Силами трудового колективу, мешканців громади та волонтерів для них організовано триразове безкоштовне харчування. З огляду на те, що у нас повністю збереглася матеріально-технічна база навчального закладу, а також як вихід із ситуації наш директор Андрій Жовмір звернувся до керівників області з пропозицією розмістити у нас заклад освіти, який постраждав унаслідок воєнних дій. Проте відповіді на свої письмові звернення Андрій Олегович поки що не отримав…».

Конфлікт у Сутисках сягнув точки кипіння. Про це свідчить лист від 28 квітня 2022 року, адресований Андрієві Жовміру за підписом Леоніда Дідуха:

«Звертаю Вашу увагу на те, що серед колективу проводиться пропагандистська робота, спрямована на перешкоду оптимізації навчальних закладів освіти як єдиного виходу із нестабільної ситуації як у галузі освіти, так і в інших галузях.

При цьому окремі «активісти» вдаються до брехливої інформації. Так, 27.04.2022 р. зроблено дзвінок на телеканал «Рада», що нібито Сутисківська селищна рада і її голова викидає 150 чоловік переселенців на вулицю зі школи-інтернату. Приїжджих і населення закликають виходити на мітинг… Депутатів тероризують. Проходить цивілізована полеміка: як дальше жити при такій економічній ситуації — нестачі коштів. А такі заходи суперечать Закону, і не тільки воєнному стану, а й здоровому глузду. Застерігаю про можливі наслідки таких та інших дій».

Ось такий лист.

Утім, останньої крапки у суперечці депутати ще не поставили. Тим часом грошей на існування навчального закладу вистачить до 30 червня ц. р. А що далі?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підтримка для бізнесу
Читати
Рятуються облігаціями
Читати
Повертаються додому
Читати
Виробництво відновилося
Читати
Крадуть метал
Читати
Новий порядок вступу
Читати
Металургам — митне спрощення
Читати
Триває освітній геноцид
Читати
Смертей — тисячі
Читати
Евакуюватися, щоб працювати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове