Архів
Вівторок,
17 травня 2022 року

№ 16 (19960)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Сприятливе сусідство

У ДЕРЕВ та чагарників, як і у людей, буває погана сумісність між собою, внаслідок чого втрачається значна частина врожаю. Сприятливе сусідство плодових дерев і чагарників у садку значно важливіше за сумісність овочів. В останньому випадку ситуацію легко можна виправити наступної весни, а ось пересадити дерево, що вкоренилося, тим паче доросле, вже не вийде. Тому раціонально — все планувати заздалегідь.

Погана і хороша сумісність дерев і чагарників — поняття, що включає різні фактори, що позначаються на рослинах. Насамперед саджанець має отримувати достатню кількість світла, а сусідні дерева в жодному разі не повинні затінювати одне одного. З ґрунту має надходити достатня кількість поживних речовин і вологи. Різним культурам потрібні різні добрива для успішного росту й розвитку.

Деякі рослини виділяють речовини, які значно пригальмовують або повністю зупиняють ріст інших дерев. Поблизу них не можна садити майже нічого. Також, вибираючи місце для нової садової культури, треба звертати увагу на навколишню рослинність. Наявність осоки, пирію та дерев вільхи свідчить про над­лишкову кислотність ґрунту та необхідність вапнування.

Ідеальна сумісність плодових дерев і садових чагарників досягається в тому разі, якщо вони будуть одного виду (наприклад, вишні з вишнями, груші з грушами, аґрус з аґрусом).

Із чагарниками зробити щось подібне не становить труднощів, а ось висадити на ділянці окремо яблуневий, вишневий або сливовий садок може собі дозволити не кожний господар.

Планування ділянки з різними культурами передбачає відстань між деревами не менше чотирьох метрів.

Поєднання кущів та плодових дерев на ділянці залежить від багатьох факторів. Основними причинами несумісності є:

розташування коренів у ґрунті на одному рівні;

виділення шкідливих речовин, що пригнічують ріст та розвиток сусідніх рослин;

створення умов затінювання великими деревами;

всотування однакових поживних речовин та мікроелементів із ґрунту;

наявність загальних захворювань та шкідників.

Чагарники взагалі можна садити рядами, що полегшить не лише підбір рослин, що сусідять, а й збирання врожаю.

Сумісність смородини з іншими садовими рослинами викликає особливий інтерес у садівників. Кожний намагається мати на своїй ділянці хоча б по кущику кожного виду, аби корисна ягода допомагала організму в сезон відновити імунітет та поповнити запас вітамінів. Поблизу зі смородиною ідеально вирощувати цибулю, особливо під зиму. З настанням весняного тепла ця культура захистить чагарники від брунькового кліща.

Порічки та чорна смородина погано уживаються по сусідству одна з одною. Траплялося, таке сусідство призводило навіть до загибелі рослин.

Вишня і черешня — аж ніяк не одне й те саме, але ці рослини чудово сусідять. Непогано почувається поруч них слива.

А ось у вишні та аґрусу сумісність погана. Не підійде для вишні сусідство з горобиною. Як свідчать відгуки досвідчених садівників, остання в цьому разі часто хворіє.

Малина не любить рости поряд з іншими чагарниками та деревами. Насадження малини не тільки дуже живучі, а ще й агресивні. Рекомендується по периметру грядок, де вона росте, вкопувати шифер або профнастил, щоб коріння не заполонювало дедалі більший простір.

Сумісність ожини з іншими рослинами ще не визначена, оскільки чагарник ще нечасто можна зустріти в садках селян і дачників. Утім, якщо ви вирішили посадити ожину, то не робіть це поблизу плодових дерев, позаяк їхня коренева система відбиратиме всю вологу, а крона створюватиме небажану тінь.

Аґрус невибагливий чагарник. Та сумісність із іншими рослинами відіграє важливу роль. Скажімо, поруч порічок він почувається чудово, а біля чорної смородини — набагато гірше. Допускається сусідство аґрусу з грушею та сливою, але при цьому крони дерев не повинні затінювати ягідний кущ.

В яблуні дуже розвинена коренева система, що відбирає з ґрунту чимало поживних речовин. Уживатися з нею під силу хіба що малині, та й то поки дерево не розростеться і не відкидатиме сильну тінь. У таких рослин, як смородина та яблуня, сумісність не дуже хороша, зважаючи на те ж затінення і брак поживних речовин.

Ліщину ліпше взагалі прибрати подалі.

Якщо в садку оселилася жимолость, то неподалік добре почуватимуться чорна смородина, аґрус, насінні та кісточкові культури.

Досить рідкісна гостя в наших садах лохина, сумісність якої з іншими рослинами ще погано вивчена. Відомо, що вона не любить тіні й потребує чималої кількості поживних речовин у ґрунті. Вкрай не сумісна лохина з обліпихою.

Чудовим сусідом для груші буде горобина. Обидва деревця добре розвиватимуться і родитимуть поруч.

Погана сумісність із грушею кедра, ялівцю, клена, смородини. Не рекомендується садити також поблизу сливу, абрикоси, яблуні та аґрус.

Версія для друку          До списку статтей

ДЛЯ того щоб мати бджіл місцевої породи, не обов’язково їх купувати. Можна піти простішим шляхом — виготовити пастку для відлову і встановити її у підходящому місці. Де саме, яким і як зробити будиночок, котрий уподобають комахи-розвідниці, бажані принади — ці та чимало інших питань розглянемо у відповідному матеріалі. Хороша пастка — запорука успіху у відловленні бродячих роїв та диких бджіл.

Чи не найкориснішою серед видів капусти є броколі. Втім, її не можна назвати простою в догляді через високу вимогливість цієї капусти до вологи. Якщо ж у вас є змога забезпечити частий полив, то сміливо поселяйте розсаду на грядку або ж сійте насіння просто в ґрунт. Дуже потрібна броколі в раціоні хворих, ослаблених, людей похилого віку, дітей. Про агротехніку — в наступному куточку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове