Архів
Вівторок,
17 травня 2022 року

№ 16 (19960)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Картопляне лушпиння — під смородину

СМОРОДИНА чи не найчастіше з ягідних чагарників зустрічається на сільських обійстях. Її ягоди цінують за прекрасний смак і велику кількість корисних речовин, до того ж рослина невибаглива у догляді, довгожителька: може радувати своїми плодами близько 15 років. Утім, без належного догляду цей чагарник хоч і не припинить родити, але якість і обсяг урожаю помітно знизяться. Для того щоб уникнути виродження рослини, її слід не тільки поливати і обрізати, а й забезпечувати додатковим живленням.

Cмородина, поступово всотуючи з ґрунту необхідні речовини і мікроелементи, виснажує його. Належне внесення добрив стимулює ріст куща, сприяє збільшенню кількості та розміру ягід, поліпшує їхній смак.

Підживлення має бути регулярним, позаяк корисні речовини з ґрунту забирає не тільки смородина — вони також вимиваються водою і вивітрюються.

Ця культура добре реагує як на органічні, так і на мінеральні добрива, котрі можна вносити під корінь або позакореневим способом, обприскуючи кущ. Давати рослині додаткову поживу потрібно кілька разів за весняно-осінній період. Кожний етап має свої особливості.

Правильне внесення добрив під час садіння забезпечує смородину всіма необхідними речовинами на наступні два роки аж до етапу плодоношення.

Якщо рослину садять навесні, то в посадкову яму (глибина 40 см, ширина 50-60 см) вносять органічні та комплексні мінеральні речовини: відро перегною змішують із землею і всипають кілька жмень мінеральних добрив, що містять калій і фосфор.

За осінньої висадки куща верхній шар ґрунту змішують із торфом чи компостом, додають суперфосфат (150 г), сірчанокислий калій (40-50 г), деревний попіл, сечовину (40 г).

Підживлення у весняний період має важливіше значення, оскільки рослина активно розвивається і вбирає з ґрунту необхідні речовини.

Перший раз добрива вносять на самому початку цвітіння і розпускання бруньок, другий — під час зав’язування ягід. В липні, коли ягоди наливаються, рекомендується зробити третє підживлення.

У весняний період слід використовувати комплексні мінеральні добрива, що містять азот, фосфор, калій і залізо. Органічні речовини також годяться, але як доповнення до мінеральних.

Головне, що до складу добрив при перших двох підживленнях має входити азот, що сприяє наростанню зеленої маси. Далі його концентрацію поступово знижують.

«Домашніх» добрив для смородини існує безліч, але розглянемо найдоступніше з них, а саме картопляне лушпиння.

Це найулюбленіша смородиною органічна пожива. Вона містить чимало речовин і мікроелементів, корисних для куща, — крохмаль, глюкозу, фосфор, залізо, калій, магній, фтор тощо. Фосфор сприяє активному розвитку кореневої системи і стимулює цвітіння. Крохмаль, глюкоза і калій додають ягодам соковитості, роблять їх солодшими.

Це добриво дешеве. Його зовсім просто заготовити, а потім приготувати робочий матеріал для використання.

Садівники, які застосовують картопляне лушпиння для підживлення, стверджують, що відтак під смородиною не так активно ростуть бур’яни.

Неабиякою перевагою його є екологічність і безпечність для здоров’я.

Збирати картопляні відходи можна протягом усього року, а підживлювати ними смородину рекомендується до фази цвітіння. Дехто робить це і влітку, але в такому разі існує ризик перегріву ґрунту, тому що в результаті розкладання лушпиння виділяється велика кількість тепла.

Сира картопляна шкуринка може містити на поверхні елементи патогенної флори: грибки або бактерії. Щоб уникнути зараження рослин після підживлення, її рекомендується термічно обробити. Роблять це і для того, щоб потім не викопувати пророслу картоплю під кущами, оскільки існує ймовірність, що необроблене лушпиння дасть паростки.

Перед чищенням бульби миють. Затим лушпиння сушать або заморожують. Аби заощадити місце, можна перед сушінням подрібнити відходи чи перемолоти у м’ясорубці.

Лушпиння можна сушити в сухому теплому місці, виклавши тонким шаром на папері чи тканині; в духовці за температури 80-100ОC.

Зберігають заготовку до весни у паперових або тканинних мішечках.

За 7-10 днів до підживлення смородини запаси подрібнюють, поміщають у глибоку ємність і заливають крутим окропом. Вода має покривати лушпиння мінімум на 5-6 см. Через тиждень добриво готове.

Норм і обмежень для такого органічного підживлення не існує.

Слід лише нагадати, що смородина має поверхневу кореневу систему, тому вносити добриво необхідно не під сам кущ, а у попередньо викопану канавку завглибшки 10-15 см по проєкції крони чагарнику. Поливати смородину одержаною рідиною рекомендується раз на місяць, включаючи літній період.

Крім картопляного лушпиння, для підживлення можна використовувати і самі бульби. Точніше, гнилу картоплю, що зіпсувалася за зиму. Щоб удобрити ґрунт, навесні негодящий продукт слід перекопати разом із землею прикореневого круга кущів смородини. Повторюйте процедуру хоч щороку.

Версія для друку          До списку статтей

ДЛЯ того щоб мати бджіл місцевої породи, не обов’язково їх купувати. Можна піти простішим шляхом — виготовити пастку для відлову і встановити її у підходящому місці. Де саме, яким і як зробити будиночок, котрий уподобають комахи-розвідниці, бажані принади — ці та чимало інших питань розглянемо у відповідному матеріалі. Хороша пастка — запорука успіху у відловленні бродячих роїв та диких бджіл.

Чи не найкориснішою серед видів капусти є броколі. Втім, її не можна назвати простою в догляді через високу вимогливість цієї капусти до вологи. Якщо ж у вас є змога забезпечити частий полив, то сміливо поселяйте розсаду на грядку або ж сійте насіння просто в ґрунт. Дуже потрібна броколі в раціоні хворих, ослаблених, людей похилого віку, дітей. Про агротехніку — в наступному куточку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове