Архів
Вівторок,
17 травня 2022 року

№ 16 (19960)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Народні засоби на розсаді

ЯСКРАВА зелень на підвіконні вселяє надію на врожай. І як же прикро, коли раптом сіянці починають випадати. В цьому разі причиною є «чорна ніжка».

Насправді це ціла група захворювань із подібними симптомами. Рослини пригнічуються, а на тендітних стеблинках можна побачити побуріння нижньої частини. Згодом у цьому місці з’являється гнилизна, і рослина гине.

Варто зауважити, «чорною ніжкою» уражуються дуже молоді або сильно витягнуті та ослаблені сіянці. Доросла розсада з потужною кореневою системою здатна протистояти грибним захворюванням.

Збудниками «чорної ніжки» можуть бути два принципово різні патогени: найпростіші гриби та бактерії. Боротися з ними слід по-різному, і, за великим рахунком, при неправильному діагнозі втрачаються рослини, які можна було врятувати. Втім, саме на молодій розсаді та сіянцях збудник захворювання переважно має грибну природу. Зазвичай зараження відбувається через ґрунт або розсадну ємність, але якщо ви бачите, що полягли всі рослини одночасно, це означає, що збудник знаходився в насінні.

При грибних ураженнях добре діють такі препарати, як розчин марганцевокислого калію (0,2 г/л), розчин мідного купоросу (0,2 г/л), бордоська рідина (1%), колоїдна сірка. Проте для молодих рослин сірка і купорос отруйні, а марганцівка може спричинити опік.

На початковому етапі захворювання розсади добре нейтралізує ураження розчин соди. У 0,5 л охолодженої кип’яченої води розмішуємо чайну ложку харчової соди. Заливаємо у пульверизатор і обприскуємо рослини та верхній шар ґрунту.

Вартий уваги і такий засіб — суміш деревного вугілля та попелу. Подрібнюємо вугілля і змішуємо його із попелом у пропорції 1:1. Отриманим порошком обробляємо посіви.

Розчин марганцівки застосовуємо дуже акуратно. Концентрацію необхідно зробити невисокою (слабко-рожевий розчин) і дочекатися повного розчинення кристаликів. Таким розчином проливають ґрунт із ураженими рослинами.

Версія для друку          До списку статтей

ДЛЯ того щоб мати бджіл місцевої породи, не обов’язково їх купувати. Можна піти простішим шляхом — виготовити пастку для відлову і встановити її у підходящому місці. Де саме, яким і як зробити будиночок, котрий уподобають комахи-розвідниці, бажані принади — ці та чимало інших питань розглянемо у відповідному матеріалі. Хороша пастка — запорука успіху у відловленні бродячих роїв та диких бджіл.

Чи не найкориснішою серед видів капусти є броколі. Втім, її не можна назвати простою в догляді через високу вимогливість цієї капусти до вологи. Якщо ж у вас є змога забезпечити частий полив, то сміливо поселяйте розсаду на грядку або ж сійте насіння просто в ґрунт. Дуже потрібна броколі в раціоні хворих, ослаблених, людей похилого віку, дітей. Про агротехніку — в наступному куточку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове