Архів
Вівторок,
17 травня 2022 року

№ 16 (19960)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Білі стіни стареньких хат

ДЕДАЛІ рідше можна зустріти в селі хату, побілену вапном. Зазвичай це старі хати з перекособоченими стінами. Їхні власники мріють не те що про ремонт, а бодай обновити побілку. Отже, що слід зробити, аби вапно міцніше та довше трималося на стінах?

Насамперед перед роботою потрібно належним чином підготувати поверхню. Всі тріщини зачищають і зашпаровують вапняно-піщаним розчином (одна частина вапняного тіста і близько чотирьох частин піску). Якщо нерівностей чимало, то поверхню варто поґрунтувати вапняним тістом із сіллю: 2,5 кг вапняного тіста і пів склянки кухонної солі. Після підготовчих робіт поверхня має висохнути.

Тим часом готують фарбу. На площу 10 квадратних метрів потрібно: гашеного вапна — 1,7 кг, кухонної солі — 50-75 г, ультрамарину (синьки) — 20 г, сухого казеїну — 125-200 г. Замість казеїну можна взяти столярний клей або клей ПВА. Синька потрібна для того, щоб вапняна побілка не була жовтуватою, а клей — аби рідина не стікала зі стін.

Візьміть чотири ємності: одну на 1 л, дві — на 3 л, ще одну — не менш ніж на 10 л. У першій (однолітровій) розчиніть 20 г синьки. У другу (на 3 л) налийте 1,5 л гарячої води і розчиніть в ній кухонну сіль. У третю ємність (теж на 3 л) налийте 2 л води, влийте клей і перемішуйте доти, доки суміш не стане клеєподібною. У четверту посудину (10-літрову) налийте 2-3 л води, всипте 1,5-2 кг вапна і розмішайте. Після того як усі складові фарби готові, їх з’єднують. У вапняний розчин за безперервного помішування тонким струменем вливають розчин солі, потім синьки і останнім — розчин клею.

До необхідної консистенції суміш доводять, розводячи водою. З дерев’яної палички, якою її розмішують, вона має стікати тонкою безупинною цівкою. Якщо цівка переривчаста, значить, побілка занадто рідка. Готову фарбу неодмінно проціджують.

Фарбу можна наносити фарборозпилювачем, валиком або щіткою. При нанесенні валиком або щіткою вміст відра періодично перемішують, щоб фарбувальний пігмент не осідав на дно, тоді колір буде рівномірним.

Перед побілкою поверхню слід зволожити. Працювати доцільно в тиху похмуру погоду, тому що чим повільніше фарба висихатиме, тим довше вона служитиме. Однаково шкідливі під час робіт як вітер із дощем, так і палюче сонце. Інакше кажучи, щоб на свіжопофарбовану поверхню не потрапляли сонячні промені, південно-східні стіни ліпше білити після полудня, а північно-західні — вранці.

І не забудьте, що вапно роз’їдає шкіру і тканину, тому одягайте спеціальний одяг, захисні окуляри, гумові рукавички.

Версія для друку          До списку статтей

ДЛЯ того щоб мати бджіл місцевої породи, не обов’язково їх купувати. Можна піти простішим шляхом — виготовити пастку для відлову і встановити її у підходящому місці. Де саме, яким і як зробити будиночок, котрий уподобають комахи-розвідниці, бажані принади — ці та чимало інших питань розглянемо у відповідному матеріалі. Хороша пастка — запорука успіху у відловленні бродячих роїв та диких бджіл.

Чи не найкориснішою серед видів капусти є броколі. Втім, її не можна назвати простою в догляді через високу вимогливість цієї капусти до вологи. Якщо ж у вас є змога забезпечити частий полив, то сміливо поселяйте розсаду на грядку або ж сійте насіння просто в ґрунт. Дуже потрібна броколі в раціоні хворих, ослаблених, людей похилого віку, дітей. Про агротехніку — в наступному куточку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове