Архів
Субота,
7 травня 2022 року

№ 15 (19959)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Думки вголос

Ціна життя дітей Маріуполя

Михайло ТКАЧ.

pravda.com.ua

ДВА РОКИ тому в інформаційному центрі меморіалу Голокосту в Берліні я заціпенів біля фотографій великих щасливих сімей, чиї історії назавжди стерла армія злочинців, які вважали, що вони кращі за інших. Що мають право. Що будують успішну країну для своїх будь-якою ціною. Ось родини стоять на фото у два ряди. Гарні, заможні, натхненні, з планами та мріями. А далі — їхні записки з концтаборів. Родини народжують любов і час. Прагнення до життя, існування, продовження у віках. Існування не за наказом, а своїм природним шляхом.

Діти у глибоких підвалах Маріуполя не бачать сонця. Їхнє життя просто зараз має вартість. І цю ціну не готові платити дорослі люди світу. Лише тому, що у них із цими дітьми різне громадянство.

Мрії українських сімей, які вже мали б планувати відпочинок на травневі свята, рахувати бюджет, чекати на батька чи маму з роботи, на скромну вечерю без «добавки», але разом, бурмотіти вірші на затишних кухнях, вибирати в магазині кросівки, робити перші спроби на велосипедах і самокатах, промовляти перші слова і дарувати ранкові усмішки від того, що просто бачиш своїх рідних, звелися до найпростішого з бажань — просто бути.

Раніше українці жили заради життя інших. І в нас це добре виходило. Тепер українці помирають заради життя інших. Бо в цьому новому дивному світі задоволення однієї людини в Кремлі коштує дорожче, ніж життя дітей Маріуполя. Поки що власні нащадки цієї істоти й досі живуть щасливо (старші доньки тільки нещодавно потрапили під санкції).

Родини є і в Китаї, Ізраїлі, Грузії, ОАЕ. Є вони в тих країнах, які не готові запровадити ембарго на російські газ і нафту. Діти є і там, звідки продовжують летіти в РФ пасажирські та вантажні літаки. Хтось продовжує рахувати гроші, поки Україна рахує мертвих дітей.

Щойно у нас з’явиться мить, щоб їх оплакати, тим, хто допомагав нас убивати, стане очевидно, що і як саме вони накоїли. Як може уряд держави Ізраїль бути поряд з тими, хто вчиняє геноцид? Я дивлюся на «Флайтрадарі» (сайт, на якому можна відстежувати польоти. — Ред.), на літаки авіакомпанії «EAl» (яку не так давно було створено для боротьби за виживання Держави Ізраїль), що летять із Москви до Тель-Авіва, і не можу збагнути: невже та країна, яку ми всі знаємо і поважаємо за силу, сьогодні може собі дозволити бути настільки слабкою?.. Настільки, що вимушена підтримувати тих, хто продовжує справу німецьких нацистів і вбиває за приналежність до одного народу, підтримувати того, хто наслідує Гітлера?

Ми хочемо жити. Путін хоче вбивати.

Якщо хтось думає, що зможе жити за рахунок підтримки того, хто вбиває, той забув минуле, яке точно було, заради майбутнього, якого може не бути, — у світі, де життя дітей Маріуполя коштує дешевше, ніж квиток Москва — Тель-Авів. Той не розуміє, що історія ще пишеться. Зараз. Пишеться кров’ю українських міст, громад, родин, українських дітей.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сіємо, а значить, житимемо
Читати
Пальне — на вагу золота
Читати
Атомна енергетика протримається
Читати
Страждають найуразливіші
Читати
Навчання не має зупинятися
Читати
Нас підтримують
Читати
Братні держави не стоять осторонь
Читати
Трагедія в тилу
Читати
Головна скарбниця не порожня
Читати
Крадуть продовольство
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове