Архів
Субота,
7 травня 2022 року

№ 15 (19959)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Війна не час для політичних чвар

Марина ТІШКОВА.

Два місяці... З погляду історії це мить, з погляду буденності — незначний час, проте для українців, котрі мужньо обороняються від московитів і яким на вагу золота кожна година, — вже ціла вічність. Та життя в нашій країні, як не стараються вороги його знищити, триває, і політичне також. Зокрема, парламент працює, незмінно збираючись на пленарні засідання під куполом будівлі на Грушевського, 5, у столиці.

Оборона в пріоритеті

«ВІДВЕРТО скажу, що до останнього ніхто не вірив, що почнеться повномасштабна війна», — саме такими словами Голова ВР Р. Стефанчук в одному з інтерв’ю охарактеризував настрій перед фатальною датою 24 лютого. Тоді о восьмій ранку розпочалося перше у новітній історії нашої держави воєнне пленарне засідання. Було ухвалене єдине рішення — щодо запровадження відповідно до указу Президента воєнного стану.

«Нема щастя без нещастя», — як не гірко усвідомлювати цю приказку нині, але, вочевидь, біда згуртувала (принаймні на початку) Верховну Раду, сформувалась так звана оборонна коаліція, налагодилась ефективна робота. Пленарні засідання відбуваються в сесійній залі, щоб усі ухвалені рішення вважалися легітимними. Їх було проведено, за даними Р. Стефанчука, вісім, прийнято 13 постанов, 95 законів і 21 законопроєкт у першому читанні.

Левова частка ухвалених актів стосується потреб оборони. Внесено законодавчі зміни щодо заборони партій, які виправдовують чи заперечують збройну агресію РФ проти України, заборонено пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії держави-терориста, символіки, яка використовується її збройними та іншими воєнними формуваннями. Кримінальний кодекс доповнено статтею «Пособництво державі-агресору» (покарання — 10-12 років позбавлення волі), посилено відповідальність за фото- та відеофіксацію пересувань українських військових, озброєнь тощо в умовах воєнного стану (від 3 до 12 років ув’язнення).

З 1 квітня і до кінця дії воєнного стану було звільнено від оподаткування ввізним митом автомобілі: це зроблено, аби спростити доставку цієї техніки для потреб оборони (щоправда, ті люди, кому війна — мати рідна, вже почали переганяти машини з-за кордону для власних оборудок, відтак у парламенті думають над тим, щоб лазівку прикрити). Добровольцям та військовослужбовцям тероборони надано право на набуття статусу ветеранів війни, також їм дозволено виконувати завдання у зоні бойових дій. Люди, які постраждали від воєнних жахіть, матимуть змогу скористатися безоплатною правовою допомогою.

Осторонь викликів не стоять

ВІЙНА згуртувала українців навколо оборони своєї держави, домівки, і депутати не виняток. Рух «ЧЕСНО» простежив за їхньою позапарламентською діяльністю. До територіальної оборони Києва залучені члени фракції «ЄС» В. В’ятрович, А. Парубій, М. Величкович, М. Бондар. Прикута до візка, але незламна Яна Зінкевич опікується діяльністю заснованого нею ще на початку війни на Донбасі медичного батальйону «Госпітальєри». Р. Костенко із фракції «Голос», котрий брав участь в обороні Донецького аеропорту, нині боронить Миколаївщину від окупантів; його колега Р. Лозинський також у війську. Колишній доброволець Нац­гвардії депутат від фракції «Слуги народу» Є. Чернєв служить на Київщині. У лавах територіальної оборони й ексчлен цієї політсили Р. Соха. Чимало депутатів із різних фракцій займаються волонтерською діяльністю.

Щоправда, знайшлась у парламенті і «шолудива вівця». А саме депутат від фракції «Слуги народу» О. Ковальов. Він мажоритарник, обраний на Херсонщині, яка сьогодні тимчасово окупована рашистськими загарбниками. Ковальов перебуває там. При цьому, судячи з даних ним інтерв’ю, цілком добровільно. Спілкується із російськими військовими, які не вчиняють стосовно нього жодних дій, тим часом як в області викрадають голів громад, проводять примусову мобілізацію. Також депутат на відміну від колег із місцевих рад, які ризикують життям, не бере участі в національному опорі російській агресії. Отож фракція призупинила його членство та звернулася до прокуратури і СБУ з проханням розслідувати дії О. Ковальова, які викликають підозри у держзраді.

Геть від Москви!

20 БЕРЕЗНЯ Рада нацбезпеки та оборони призупинила діяльність 11 політичних партій, пов’язаних політично та/чи ідеологічно з РФ. Серед них у парламенті була представлена одна — ОПЗЖ (до речі, її підтримували переважно жителі південно-східних регіонів, котрі нині найбільше страждають од бойових дій). За словами Голови ВР Р. Стефанчука, з десяток депутатів утекли з України ще перед початком вторгнення, і «переважно всі вони з однієї політичної сили». Представник фракції І. Кива — завсідник пропагандистських московських ток-шоу, в ефірах яких ллє бруд і на нашу країну, і на владу. А «хрещений батько» фракції, одіозний старожил політики В. Медведчук перебуває у СІЗО, куди потрапив після затримання Службою безпеки України.

14 квітня на пленарному засіданні було оголошено про призупинення діяльності фракції. Нар­депи, які входили до її складу, утворили депутатську групу «Платформа за життя та мир». Варто зауважити, що позбавити мандатів колишніх представників ОПЗЖ без рішення суду неможливо.

Втім, це й не найголовніше. Справжньою перемогою буде, коли в усіх громадян України, котрі залишались одурманеними «рускім міром», остаточно спаде полуда з очей. Тоді й не матимемо «п’ятої колони» в Українському парламенті.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сіємо, а значить, житимемо
Читати
Пальне — на вагу золота
Читати
Атомна енергетика протримається
Читати
Страждають найуразливіші
Читати
Навчання не має зупинятися
Читати
Нас підтримують
Читати
Братні держави не стоять осторонь
Читати
Трагедія в тилу
Читати
Головна скарбниця не порожня
Читати
Крадуть продовольство
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове