Архів
П’ятниця,
18 лютого 2022 року

№ 13 (19957)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Олімпіада-2022

Дочекалися!

Микола МОТОРНИЙ.

Олександр Абраменко після «срібного» приземлення.

ЩЕ НАПЕРЕДОДНІ зимових Ігор-2022 у Пекіні вітчизняні спортивні фахівці не приховували, що всі сподівання на біатлоністів і фристайлістів. На решту годі було й сподіватися. Адже упродовж останніх чотирьох років вони рідко втручалися в боротьбу за медалі на чемпіонатах світу, Європи і престижних міжнародних турнірах.

На жаль, підступний коронавірус підкосив наших біатлоністів і представників фристайлу. Це на високогірній біатлонній трасі відразу далося взнаки. Найкращий результат у Юлії Джими, яка фінішувала восьмою в індивідуальній гонці, а потім в естафеті разом із подругами по команді — сьомою. Не поталанило і нашій чоловічій команді, яка стала дев’ятою. Плекаємо останню надію на чоловічий і жіночий мас-старт, які відбудуться в останні дні пекінських стартів.

У командних змаганнях із лижної акробатики українські спортсмени були фаворитами. На жаль, позитивні тести на COVID-19 відправили на карантин відразу пів команди. Тому Олександр Абраменко за перебігом командної боротьби спостерігав із трибуни. Та зірковий час олімпійського чемпіона-2018 таки настав: 33-річний спортсмен із Миколаєва здобув срібну медаль Олімпійських ігор у Пекіні. Олександр виклався на всі сто. Він вдруге в житті «приземлив» стрибок, що приніс йому медаль, — потрійне сальто з п’ятьма гвинтами. Це було неймовірне видовище! Глядачі були у захваті. У суперфіналі трохи не вистачило швидкості, але він зміг завоювати медаль для нашої країни.

Другий наш фристайліст Олександр Окіпнюк увійшов до десятка найкращих спортсменів — закінчив виступи на дев’ятій позиції. Щоб пройти у фінал, Олександр вирішив ризикнути і вперше в житті виконав найскладніший із дозволених стрибків — потрійне сальто із п’ятьма «гвинтами», за який отримав найвищу із можливих суму балів. У фіналі не все склалося, але загалом спортсмен задоволений своїм виступом. Для 23-річного фристайліста з Берегова Олімпіада-2022 — перша. Перед цим він дебютував на чемпіонаті світу, де також зміг вийти у фінал змагань.

Міністр молоді і спорту Вадим Гутцайт повідомив, що Олександр Абраменко отримає 80 тисяч доларів за «срібло» на Олімпійських іграх, щомісяця отримуватиме президентську стипендію. На закиди деяких журналістів, що країна недостатньо підтримує спортсменів, не забезпечує їх тренувальними майданчиками та фінансуванням, очільник спортивного відомства відповів так: «Держава надає все, що потрібно для підготовки. Спортсмени тренуються не в Україні, тому що, на жаль, у нас немає баз для підготовки зимових видів спорту. Однак всі їхні потреби за кордоном повністю забезпечені. Спортсмени екіпіровані сучасними високотехнологічними формою та екіпіровкою, отримують гідну заробітну плату».

Як ми розповідали, в допінг-пробі російської фігуристки Каміли Валієвої був виявлений заборонений препарат. Після цього її відсторонили від змагань, але Валієва оскаржила це рішення в Дисциплінарному антидопінговому комітеті, який його скасував. Це дозволило спортсменці продовжити участь у Олімпіаді. На жаль, не пройшла тест на допінг і українська лижниця Валентина Камінська, її тимчасово усунуто від участі в Іграх. Це третій випадок під час Олімпіади-2022: перша позитивна проба на заборонені речовини була в іранського гірськолижника Хусейна Савех-Шемшакі.

Перше місце в загальномедальному рейтингу продовжує очолювати команда Норвегії. Норвежці вибороли вже 13 золотих, сім срібних та вісім бронзових нагород. На другому місці німецькі спортсмени, які здобули 10 золотих, шість срібних та чотири бронзові медалі. Третій день поспіль трійку лідерів замикають олімпійці США. Американці вісім разів підіймалися на найвищу сходинку п’єдесталу. Також в їхньому активі шість срібних та чотири бронзові медалі. Нарешті у медальному заліку, за підсумками середи, з’явилася й Україна. Завдяки «сріблу» Олександра Абраменка наша олімпійська команда на 23-й позиції.

Тим часом зимові Ігри-2022 дивують новітніми технологіями. Наприклад, щоб підтримати зусилля із запобігання зараження коронавірусом під час Ігор, організатори придбали роботів, які допомагають виконувати завдання щоденного контролю температури та розпилення дезінфекційних засобів. Роботи-офіціанти та бармени готують і подають їжу в їдальнях, збирають посуд і роздають через полиці, що спускаються від стелі до столу.

Коли справа доходить до перегляду олімпійських змагань, у глядачів є більше можливостей, ніж будь-коли раніше. Змагання знімають 360 камер! Ігри можна дивитися по телевізору, мобільному телефону та на пристрої, який реагує на рух голови уболівальника і створює ілюзію реального перебування на спортивній арені.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кібератаку відбили
Читати
У лідерах, на жаль, сировина
Читати
Занизили вартість
Читати
Не вистачає підручників
Читати
Iндексація вже незабаром
Читати
Заохочують господарювати
Читати
Iз чого заощаджувати?
Читати
Хочуть здобувати вищу освіту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове