Архів
П’ятниця,
18 лютого 2022 року

№ 13 (19957)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Допомога непрацюючим жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

«Куди звернутися за призначенням державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо я ніде не працюю?» — запитує Ксенія М. із Білої Церкви Київської області.

НЕПРАЦЮЮЧІ вагітні (також неповнолітні) та жінки, які займаються підприємницькою діяльністю і не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, можуть звернутися по отримання державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами до органів соціального захисту населення або центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Що стосується подання заяв для призначення соціальної допомоги до органів соціального захисту населення районних держадміністрацій, то вони приймаються від заявників у разі надіслання їх поштою або в електронній формі.

Допомога виплачується у розмірі 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць. Станом на січень 2022 року прожитковий мінімум для працездатної особи становить 2481 грн (відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»).

Отримати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами також можуть особи, які усиновили або взяли під опіку дитину, протягом двох місяців з дня її народження. Допомога призначається за період із дня усиновлення чи встановлення опіки і до закінчення строку післяпологової відпустки.

Перелік документів, які потрібно надати до органів соціального захисту населення:

• заява за формою, затвердженої Мінсоцполітики;

• довідка встановленого зразка, видана лікувально-профілактичним закладом;

• паспорт;

• ідентифікаційний код;

• довідка з банку про відкриття рахунка для отримання соціальних виплат;

• довідка, видана органом соціального захисту населення, про те, що допомога за місцем реєстрації не призначалася (якщо подається заява за місцем фактичного проживання);

• рішення органу опіки та піклування про усиновлення чи встановлення опіки (для осіб, які усиновили чи взяли під опіку дитину).

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення по неї надійшло не пізніше шести місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, і виплачується жінкам за весь період відпустки. Тривалість відпустки — 70 календарних днів до пологів і 56 — після пологів (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70). Зазначена допомога обчислюється сумарно та надається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Якщо відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то допомога у зв’язку з вагітністю і пологами буде надана особі незалежно від допомоги, що вже виплачується для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кібератаку відбили
Читати
У лідерах, на жаль, сировина
Читати
Занизили вартість
Читати
Не вистачає підручників
Читати
Iндексація вже незабаром
Читати
Заохочують господарювати
Читати
Iз чого заощаджувати?
Читати
Хочуть здобувати вищу освіту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове