Архів
П’ятниця,
18 лютого 2022 року

№ 13 (19957)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Маєте право!

Безоплатні послуги для пацієнтів

Микола ГРУДЕНЬ.

Із 1 січня нинішнього року в Україні діє Програма медичних гарантій — 2022. Один з її пріоритетів — рання діагностика онкологічних захворювань. Для пацієнтів вони безоплатні. Що ж входить до цих послуг, а також хто і за яких умов має право зробити дослідження безоплатно?

— НАСАМПЕРЕД це мамографія, — пояснює кореспондентові «СВ» заступниця директора департаменту стратегії універсального охоплення населення медичними послугами Національної служби здоров’я України Вікторія Сергіївна ХРИСТЕВИЧ. — Тобто дослідження молочних залоз рентгенівським методом, яке виконується для виявлення патологічних змін у молочних залозах із метою ранньої діагностики новоутворень. Вік осіб — понад 40 років.

Гістероскопія — сучасний метод обстеження порожнини матки та цервікального каналу. Проводиться для виявлення внутрішньоматкової патології на ранніх етапах, коли її ще не видно на УЗД. Вік пацієнток — більш як 50 років.

Езофагогастродуоденоскопія — дослідження стравоходу, порожнини шлунка та дванадцятипалої кишки. Дає змогу виявити новоутворення на ранніх етапах, а також за необхідності взяти матеріал для біопсії ще до того, як з’являться специфічні симптоми або як їх можна буде побачити на рентгенограмі чи з допомогою УЗД. Вік обстежуваних — понад 50 років.

Колоноскопія — дослідження для оцінки стану слизової оболонки прямої та товстої кишки, виявлення аномалій і проведення біопсії тканини з підозрілої ділянки. Вік — за 40 років.

Цистоскопія — ендоскопічне обстеження уретри та сечового міхура з можливістю за потреби забрати матеріал для біопсії та здійснити візуалізацію новоутворень. Вік пацієнтів — понад 50 років.

Бронхоскопія — ендоскопічне дослідження дихальних шляхів: гортані, трахеї та бронхів, яке дозволяє виявити захворювання слизових оболонок цих органів, а також за необхідності взяти зразки тканини на біопсію. Вік обстежуваних — за 50 років.

А ще пацієнт безоплатно в рамках зазначених обстежень за Програмою медичних гарантій має право на консультацію лікаря перед дослідженням із виявленням протипоказань та аналізом попередніх досліджень. Аналіз та опис результатів із наданням, за необхідності, рекомендацій щодо наступних досліджень, направлення до вузьких фахівців. За потреби — взяття матеріалу для досліджень і його дослідження (біопсія, гістологічне дослідження тощо). При деяких дослідженнях — консультація анестезіолога, перебування в кімнаті відпочинку (зокрема, при колоноскопії, гістероскопії), а також за бажання пацієнтів — надання результатів обстеження на плівці та/або запис на цифровий носій. Повний перелік супутніх послуг для кожного виду безоплатних досліджень зазначений на сайті НСЗУ у розділі «Вимоги до Програми медичних гарантій — 2022».

— Як пройти дослідження безоплатно? — запитую Вікторію Сергіївну.

— Підставою для надання цих медичних послуг є електронне направлення від сімейного або лікаря-куратора. Він має направити пацієнта на обстеження за наявності симптомів, які можуть свідчити про відповідні захворювання. Пройти дослідження безоплатно можна у будь-яких закладах, які уклали договір з НСЗУ на відповідну послугу. Знайти адресу найближчого закладу можна на сайті НСЗУ у розділі «Е-дані» — «Аналітичні панелі (дашборди)» — «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». Обрати населений пункт, вид допомоги «Спеціалізована», напрям і групу послуг «Відповідний пакет досліджень». Або зателефонувати за номером: 16-77.

— Що робити пацієнтові, якщо лікар відмовляє у наданні безоплатної послуги? Адже такі випадки, як свідчить пошта редакції, трапляються частенько?

— Насамперед з’ясувати у керівника закладу причини відмови у гарантованих державою послугах. Якщо у пацієнта відмова безпідставна, звернутись до місцевого Департаменту охорони здоров’я. Якщо і це не допомагає, звернутись зі скаргою до НСЗУ. Номер «гарячої лінії» Міністерства охорони здоров’я України 0-800-505-201.

Довідка «СВ». Загалом Програма медичних гарантій на 2022 рік включає 38 пакетів медичних послуг. За кожним із них передбачено певний обсяг допомоги, який медична установа, що підписала договір із НСЗУ, зобов'язана надавати безоплатно за умови направлення від сімейного лікаря або профільного спеціаліста. Із переліком цих послуг можна ознайомитися на сайті https://contracting.nszu.gov.ua/vimogi-pmg-2022.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кібератаку відбили
Читати
У лідерах, на жаль, сировина
Читати
Занизили вартість
Читати
Не вистачає підручників
Читати
Iндексація вже незабаром
Читати
Заохочують господарювати
Читати
Iз чого заощаджувати?
Читати
Хочуть здобувати вищу освіту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове