Архів
П’ятниця,
18 лютого 2022 року

№ 13 (19957)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Людяності забагато не буває

Тетяна ВАСИЛЕНКО.

м. Рівне — м. Варшава.

Тетяна Камерістова радо перетворюється на ельфа.

Рівнянка Тетяна Камерістова — жінка-воїн. Вона пройшла передову, а нині працює в Рівненському обласному військкоматі. І щедро ділиться добром із дітками своїх учорашніх побратимів, котрі, на жаль, не повернулися з російсько-української війни.

А ДОПОМАГАЄ їй у цьому Галина Андрушков — скромна українка, котра мешкає за сотні кілометрів од Рівного, у Варшаві. Разом із донькою вона переїхала сюди з Тернопільщини далекого 1997-го. Коли Польща взяла на лікування учасників Революції гідності, вона допомагала влаштувати побутові питання. Саме тоді, 2014-го, й народилася ідея зібрати кошти на подарунки їхнім дітям. Тисяча адресатів (до них додалися й сини та доньки загиблих учасників АТО) отримала солодкі бандеролі з Варшави.

Відтоді цей проєкт не зупиняється. От тільки коло адресатів дедалі розширюється: війна ж бо, на жаль, не завершується… Добра справа тепер має підтримку українців у Чехії, Німеччині, Данії, Нідерландах, Люксембургу, Канаді, Австралії, Індії та Лівані, Європейського та Світового конгресів українців. Надійні партнери — Генеральний штаб Збройних сил України та військкомати. Саме від них дізнаються про родини, які й досі втрачають своїх татусів чи матусь.

«Був випадок, якраз на католицьке Різдво забракло шоколадок, а ми їх обов’язково вкладаємо у кожен подарунок, — розповідає пані Галина, — всі магазини зачинені, люди святкують, сидимо сумні... Й тут дзвінок у двері, й усе, мов у казці: незнайомі хлопці вносять коробки з шоколадом, усміхаються, відмовляються навіть від фото і зникають. А було, за декілька днів нам вирушати з подарунками в Україну, а від волонтерів отримали список іще на дві сотні дітей. Раптом до нас приходять нові люди і просяться пакувати подарунки. За один вечір (а точніше, ніч) гостинці були підготовлені, щоб їхати до малих адресатів. Таких історій чимало... За вісім років, відколи почали свій проєкт, ми майже не знаємо, в кого із доброчинців яка професія й навіть прізвище. Але точно знаємо: на цих людей можна розраховувати на всі сто. Щасливі, що наша команда поповнюється новими однодумцями: за сотні, а то й за тисячі кілометрів од нас».

«Фабрика ельфів» (так називають себе доброчинці) Галини Андрушков, окрім Рівного, має партнерів іще в 10 областях України. Це осередки таких само небайдужих громадян. За словами Тетяни Камерістової, якщо раніше подарунки дітям купували й формували виключно у Польщі, то під час карантину вирішили підтримати українських виробників. Уже другий рік поспіль закуповують, приміром, натуральні цукерки на кондитерській фабриці «Аметист» у Дубні — звісно, із суттєвою знижкою від виробника. Брати Капранови цього року додали до кожного подарунка свою книжку «Історія Незалежності України»: аби діти знали, за що поклали голови їхні батьки. Так добро, що народжується з любові до рідної країни, продукує нове в геометричній прогресії.

Й поки навколо України тривають великі геополітичні ігри (чи, радше, ігрища), її діти по всьому світові протистоять цьому звичайною людяністю. Хіба це не головний принцип нашого співжиття на Землі?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кібератаку відбили
Читати
У лідерах, на жаль, сировина
Читати
Занизили вартість
Читати
Не вистачає підручників
Читати
Iндексація вже незабаром
Читати
Заохочують господарювати
Читати
Iз чого заощаджувати?
Читати
Хочуть здобувати вищу освіту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове