Архів
П’ятниця,
18 лютого 2022 року

№ 13 (19957)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Є і попит, і пропозиції

Олена КОВАЛЕНКО.

СУМЩИНА залишається в першому десятку регіонів за площею проданої землі та кількістю угод. За останньою інформацією Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру, тут придбано 11 296 га вгідь сільгосппризначення. Середня вартість гектара ріллі становить 25,6 тис. грн, багаторічних насаджень — майже 50 тисяч, сіножаті — понад 6,5 тисячі, пасовища — понад 4,6 тисячі гривень.

Тим часом найбільше землі продано у Харківській області — 35 286 га, найменше — в Івано-Франківській. Найвища ціна за гектар на Львівщині — 245,30 тис. грн, найнижча на Запоріжжі — 22,8 тис. грн.

Коноплярство — візитівка Слобожанщини

В КРАЇ узялися за втілення агротуристичного проєкту «Слобожанське коноплярство». Він увійшов до шістки переможців конкурсу ідей щодо регіонального розвитку, які реалізовуватимуться коштом держбюджету. Метою потужної справи є відродження вікових традицій Слобожанщини та впровадження сучасних наукових досягнень у вирощуванні технічних конопель, переробці та використанні в харчуванні та побуті. У перспективі — розширення площ під цією культурою, будівництво етномузею коноплярства, створення об’єктів для розвитку сільського/гастрономічного туризму тощо. На реалізацію цих планів у держскарбниці вже зарезервовано понад 14 мільйонів гривень.

Справи орендні

ЖИТЕЛІ Недригайлівської ОТГ, що у Роменському районі, на певний час перекрили трасу Суми — Київ. Учасники акції розповіли, що договори оренди їхніх паїв із агрофірмою «Агробізнес ТСК», яка зареєстрована у селі Сакуниха, мали закінчитися 1 січня. На думку людей, господарство незаконно їх подовжило. Селяни ж хочуть обробляти свої землі самостійно. «Господарство підробило підписи в додаткових угодах, не узгодило суми орендної плати і зареєструвало все в Комишанській сільраді в реєстратора Охтирського району», — стверджує адвокат Вадим Коваленко, до якого наразі звернулися 120 людей для складання позовів до суду. Але розгляд заяв може затягнутися на роки, а посівна вже не за горами. Люди зверталися по допомогу до голови райдержадміністрації, та жодної реакції не було. Тоді й вирішили вдатися до акції протесту, щоб привернути увагу до своєї проблеми.

Тим часом депутати райради ухвалили рішення звернутися до облуправління Нацполіції щодо сприяння неупередженому розслідуванню цієї справи та поінформувати управління юстиції про можливе порушення з боку реєстратора. Хоча дехто вважає, що людей підбурює інша агрофірма, котра поклала око на їхні паї. Адже досі жодного конфлікту з компанією «Агробізнес ТСК» не було, господарство завжди надавало селу посильну допомогу.

У пошуках ринків збуту

АГРОВИРОБНИКИ регіону відкрили експортні ринки Алжиру, Гонконгу і Пакистану. Особливо плідним щодо експорту до далекого зарубіжжя став минулий рік: лише за 10 місяців агропродукція продавалася до 19 країн. Наприклад, 2,5 тисячі тонн яловичини відправили в Білорусь, Узбекистан, Казахстан, Грузію, Китай, Гонконг; 166 тонн курятини — в Бенін, Азербайджан, Гонконг, Бахрейн; 38 тонн твердого сиру — в Киргизстан, Казахстан. Сумські курячі яйця мають попит в ОАЕ, Конго, соняшниковий шрот — у Польщі та Білорусі, соя — в Туркменістані.

Про зарплати і борги

ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ обласного управління статистики, у грудні 2021 р. нарахована середньомісячна заробітна плата штатного працівника на підприємствах краю становила 14 602 грн (в цілому по Україні — 17 453 грн). Порівняно з груднем 2020-го вона збільшилася на 21,9%, але якщо врахувати зміни споживчих цін на товари і послуги, то лише на 9,9%.

Найбільше в регіоні заробляли на підприємствах із виробництва основних фармацевтичних продуктів і препаратів — 24 598 грн, із постачання електроенергії та газу — 20 837 грн, у сільському, лісовому та рибному господарстві — 19 648 грн, у видобувній промисловості — 17 382 грн, у фінансовій та страховій діяльності — 17 343 грн, в охороні здоров’я та наданні соціальної допомоги — 14 127 грн. Найменшими були нарахування працівникам сфери тимчасового розміщення й організації харчування — 6844 грн.

Заборгованість із виплати заробітної плати на 1 січня 2022 р. становила 303,5 млн грн. Найбільшими боржниками залишаються АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання», яке винне своїм працівникам 219,2 млн грн, КП Шосткинський казенний завод «Зірка» (48,8 млн грн), ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» (18,8 млн грн).

Для онкологічних хворих

ТРИВАЮТЬ активні роботи зі створення сучасного медичного центру для лікування онкологічних хворих у регіоні. Це подає надію 36 тисячам краян, які мають важкі діагнози (область перебуває у першій трійці за числом онкохворих). Реконструкція обласного клінічного онкодиспансеру почалася торік у травні. Уже знесено ряд старих будівель, оновлено комунікації, триває капітальний ремонт хірургічного та адміністративного корпусів, розроблені проєкти облаштування території з місцями відпочинку, паркування, капличкою.

Наприкінці минулого року до закладу надійшов лінійний прискорювач (апарат для проведення променевої терапії) вартістю 60 мільйонів гривень. Триває підготовка спеціалістів, які його обслуговуватимуть.

Обікрали пенсіонерів

ЗУХВАЛИЙ злочин скоїли троє грабіжників у селі Береза Глухівського району. Вочевидь, достеменно знали, куди йшли: пенсіонери кілька років заощаджували на автомобіль. Злочинці, проникнувши до будинку, завбачливо вимкнули телефони подружжя, а вхідні двері підперли й почали вимагати гроші. Коли дізналися, що кошти вже перераховані на придбання автомобіля, стали бити літніх людей, у хід пішов молоток... Зрештою, перевернувши все в будинку, викрали цінності і втекли. Поліція проводить слідчі дії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кібератаку відбили
Читати
У лідерах, на жаль, сировина
Читати
Занизили вартість
Читати
Не вистачає підручників
Читати
Iндексація вже незабаром
Читати
Заохочують господарювати
Читати
Iз чого заощаджувати?
Читати
Хочуть здобувати вищу освіту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове