Архів
П’ятниця,
18 лютого 2022 року

№ 13 (19957)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Водяна лілія

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ЦЕ БАГАТОРІЧНА трав’яниста водяна рослина, що належить до роду німфейних. Темно-буре товсте кореневище (до 2,5 м заввишки) покрите невеликою кількістю черешків листя. За рахунок цілої системи повітропровідних каналів забезпечується дихання рослини й утримання на поверхні за сильних вітрів. Листя плавуче, округлої форми, діаметром до 30 см, змінює колір із віком, від червонуватого до темно-зеленого і червонувато-фіолетового. Наукова назва — латаття.

На жаль, останнім часом використання цієї рослини в традиційних методах медицини не дуже активне, хоча при неврозах і безсонні вона допомагає як заспокійливий засіб, при ревматизмі і невралгіях як болетамівний, при лихоманці як жарознижувальний.

Листя латаття застосовують як зовнішній протизапальний засіб, коріння і кореневища — при запальних процесах шкіри. При застудних захворюваннях коренева частина рослини може використовуватися замість гірчичників. Ширше водяна лілія застосовується в народних методах лікування. Настоянка кореня здавна використовувалася як допоміжний засіб при пухлинах селезінки.

У складі кореневища цієї лікарської рослини містяться крохмаль, білки, цукор, ефірна олія, алкалоїд німфеїн. У квітах, стеблах і кореневищах також є ефірна олія, але її значно менше. Глікозид німфалін, який одержують із квіток, може справляти психоактивну дію, тобто впливати на нервову систему людини.

Ось деякі рецепти із латаття.

Косметичний засіб виготовляється зі свіжих пелюсток: дві столові ложки залити водою (приблизно пів літра) і кип’ятити протягом 15 хвилин. Відвар додавати у ванну або використовувати як протирання чи відбілювальний засіб.

Снодійний і жарознижувальний засіб: свіжі пелюстки латаття залити 250 мл води, прокип’ятити і настоювати три години. Пити по пів склянки.

Ліки від серцевої слабкості застосовуються в складі збору: 4 столові ложки пелюсток білого латаття і 4 столові ложки криваво-червоного глоду настоювати упродовж двох годин, попередньо заливши 1 л води і довівши до кипіння.

Ліки з використанням водяної лілії з обережністю приймати людям із низьким тиском, оскільки латаття незначно його знижує.

Через унікальні лікувальні властивості цієї рослини квітки і насіння помічні у гінекологічній практиці: суміш заварити водою у співвідношенні 1:10 і застосовувати для спринцювання піхви при болях, кандидозах, кольпітах, вагінітах. Відварені кореневища і відвар із сушеної сировини здавна вживали для лікування хворих на туберкульоз, при хворобах нирок і сечового міхура. Властивості кореня рослини такі, що приготовлена з неї настоянка в малих дозах збуджує і має тонізуючий ефект, у великих — пригнічує.

Увага! Сирі кореневища латаття отруйні, тому вживати їх треба тільки у відвареному вигляді.

Як же готують ліки із кореневища? Восени дістають їх вилами з води й миють в декількох водах. Подрібнюють на шматки і сушать при невеликому жарі в печі. Зберігають висушену сировину два роки у полотняній торбинці. Відвар готують із розрахунку одна чайна ложка подрібненої сировини на склянку окропу, кип’ятять 10 хвилин під кришкою, настоюють і п’ють по пів склянки двічі на день.

Рецепт настоянки з кореневища. Шматочки кореневища залити горілкою у співвідношенні 1:5, настоювати два тижні в темряві. Пити по 10-15 крапель у ложці води 2-3 рази на день як тонізуючий засіб при занепаді сил, гіпотонії, депресії. Необхідно встановити дозу індивідуально, оскільки при підвищеній чутливості до препарату ефект може бути зворотний.

Використовують із лікувальною метою і насіння. Його слід гарненько обсмажити на сковорідці до легкого потріскування і змолоти у кавомолці. Змішати 2 столові ложки кави, ложку порошку насіння латаття, ложку мелених коренів кульбаби і 2 столові ложки підсмажених і перемелених зерен вівса. Дві столові ложки суміші й одну столову ложку цукру залити двома склянками окропу, довести до кипіння і настоювати під кришкою 5 хвилин. Уживати із молоком (дуже смачно з топленим), а також із вершками.

Поживні хлібці з латаття. Свіжі кореневища порізати уздовж на шматки і вимочувати два дні у воді. Висушити, підсмажити злегка на деку при невеликому жарі і перемолоти на борошно. Його розмішати із теплою водою, додати сіль і дріжджі, залишити опару бродити протягом 3-4 годин. Додати жменю родзинок і вистоювати ще дві години в теплі, затим випікати хлібці завтовшки 1-1,5 см. На 0,5 кг борошна з кореневищ взяти склянку пшеничного борошна, пакетик сухих дріжджів, 1/2 чашки родзинок, 1,5 склянки сироватки.

Оригінальні оладки з латаття. Натерти на крупній тертці кабачок, додати яйце, сіль і борошно з кореневища латаття. Розмішати виделкою і випікати оладки на рослинній олії, підрум’янюючи їх з обох боків. На кабачок вагою 0,5 кг потрібно приблизно пів чайної солі, 3 столові ложки борошна з кореневища, одне яйце, 100 г рослинної олії.

Настій квіток латаття білого використовують також і для втамування спраги, як заспокійливий і жарознижувальний ефективний засіб. Водний настій квіток застосовують при безсонні як снодійне і заспокійливе.

Якщо додати до коріння латаття листя, відвар цей допоможе при закрепах і жовтяниці. Зварене коріння вживають жінки-годувальниці, збільшуючи тим самим кількість молока. Спиртову настоянку, виготовлену з листя, п’ють при сечокам’яній хворобі. При випаданні волосся рекомендується мити голову відваром коренів рослини. Настій, приготовлений із квіток цієї рослини, застосовується для ванн і обмивань, а також для зняття болю як зовнішній засіб. Сухі кореневища можна перемолоти на борошно і випікати з них хліб.

Протипоказання. Засоби з використанням водяної лілії треба з обережністю приймати людям із гіпотонією, схильним до алергічних реакцій, тим, хто має індивідуальну непереносимість, а також вони протипоказані дітям до 12 років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кібератаку відбили
Читати
У лідерах, на жаль, сировина
Читати
Занизили вартість
Читати
Не вистачає підручників
Читати
Iндексація вже незабаром
Читати
Заохочують господарювати
Читати
Iз чого заощаджувати?
Читати
Хочуть здобувати вищу освіту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове