Архів
П’ятниця,
14 січня 2022 року

№ 3 (19947)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Кредит? Не брав!

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«Дістали мене колектори — телефонують удень і вночі, навіть у вихідні та святкові дні, вимагають погасити борг, погрожують у разі неповернення звернутися до суду. Торік загубився мій паспорт, тепер переживаю, чи не оформив хтось із його допомогою позику», — скаржиться Костянтин Л. із Рівненської області.

НАЙІМОВІРНІШЕ, ви стали жертвою найпоширенішого виду шахрайства — за даними загубленого паспорта на ваше ім’я оформлений кредит в якійсь із численних банківських чи фінансових установ.

Відповідно до ст. 190-ї Кримінального кодексу України, шахрайство — це заволодіння чужим майном або придбання права на нього шляхом обману або зловживання довірою. Під дію цієї статті підпадають і дії з використанням чужих документів з метою отримання кредиту.

При оформленні договорів, загальний розмір позики за якими не перевищував однієї мінімальної заробітної плати, мікрофінансові організації (МФО) здійснювали спрощену ідентифікацію. Зазвичай пропонували надати до МФО паспорт або його скан-копію. Банківські ж установи обов’язково перевіряють особу позичальника, вимагають надати паспорт, індивідуальний податковий номер, звіряють зовнішність клієнта з фото, особистий підпис тощо.

Відтепер обов’язковою умовою укладення договору про кредит є згода споживача на доступ до інформації, що становить його кредитну історію, а також на збір, зберігання, використання та поширення через бюро кредитних історій, внесене до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, інформації щодо нього та кредиту, визначеної Законом України «Про організацію формування та обігу кредитних історій».

Нагадуємо, що у разі зникнення паспорта необхідно негайно звернутися до найближчого відділення поліції із заявою. Обов’язково слід запросити довідку про втрату паспорта з вказівкою дати (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань). У випадку виникнення ситуації щодо шахрайства з паспортом ця довідка буде важливим доказом, що кредит або позику брали не ви. Пересвідчитися про внесення паспорта до бази викрадених та втрачених документів можна за посиланням: https://wanted.mvs.gov.ua/passport/.

Після дзвінків колекторів чи із фінансових установ з вимогою погасити кредит потрібно письмово їх повідомити про те, що борг не ваш, і надати документ з поліції про втрату паспорта.

Крім того, можна ознайомитись із кредитною історією, якщо така справді є, на вебсторінках: Українського бюро кредитних історій (УБКІ); Міжнародного бюро кредитних історій; Першого українського бюро кредитних історій; Українського кредитного бюро.

Якщо там є інформація про кредит, який ви не оформляли, потрібно повідомити про це співробітників бюро, які зроблять запит до кредитора. У разі якщо кредитор відмовляється видаляти інформацію про фіктивний кредит, звертайтеся до суду.

Щоб не потрапити в таку кредитну халепу, будьте дуже обережні, не передавайте свій паспорт і дані, що містяться в ньому, а також скан-копії паспорта стороннім особам і не дозволяйте копіювати паспорт без вагомої причини.

Відповідно до законодавства України, борги мають повертати лише ті особи, в яких із фінансовою установою є договірні зобов’язання щодо повернення коштів — належним чином укладені договори. Якщо ж ви не підписували жодних документів (зокрема в електронній формі) чи вперше чуєте про кредит, ні про яке повернення коштів чи про поруку йтися не може.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нема чим платити
Читати
Справи з власним газом кепські
Читати
«Прикрутили» ціни
Читати
Але хліб може подорожчати
Читати
Бувають і такі пільговики
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове